Ekspres. Przed świętami dostałem do dotychczas zamawianej kawy promocyjne opakowanie Etno Cafe Italian Roast, które przeleżało niechciane do lutego ale niesłusznie, bo jest zacna i godna polecenia.
No tak... wyszła nam rozmowa w stylu 'Jakim samochodem jeździsz? czerwonym' Przede wszystkim kawa jednolita czy mieszanka? (milcząco zakładam, że piszemy o arabice, a nie o robuście) Po drugie z jakiego regionu? Po trzecie jaki gatunek? Po czwarte ... może na razie wystarczy
faktycznie wypalamy kawy dopiero po Państwa zamówieniu.
Uau! (Łał - dla nie purystów kawowych, eee, językowych)
i dalej:
Poziom kofeiny maleje w miarę zwiększania się stopnia wypalenia kawy- kawa palona na jasno to największy poziom kofeiny. Kawa na śniadanie; wypalona na jasno, kawa po obiedzie; wypalona na ciemno.
jako jedyny sklep z kawą oferuje Państwu możliwość wyboru pomiędzy 3 rodzajami wypaleń dla każdej z oferowanych kaw
Blonde Roast – lekki, łagodne palenie (jasne ) kawa jest troszkę bardziej kwaskowata i posiada więcej nut cytrusowych.
Medium Roast – gładkie, zrównoważone (średnie) Kawy wypalone na średnio zwykle nie mają już w sobie nawet lekkiego posmaku zboża, Nuty smakowe są bardziej zrównoważone
Dark Roast – pełne, cięższe w smaku (ciemne) Kawa ma bardziej zunifikowany smak – zwykle posiada dość mocne akcenty ciemnej czekolady, kakao. W kawie pojawiają się nuty pikantne. Kawa ma niską zawartość kofeiny,
frappe! przepis na ciężkie czasy, bez prądu i ognia
Gdyby lato było kawą, nazywałoby się “frappe”. ☀️ Ten grecki napój kawowy przygotujesz w kilka chwil!
* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej WOSEBA Arabica, * 5-10 g cukru trzcinowego (1-2 łyżeczki), * 150 ml mleka, * 150 ml wody, * kostki lodu.
\Potrzebne akcesoria: wysoka szklanka, shaker lub zakręcany słoik.
Wykonanie:
Do shakera lub słoika wsyp kawę rozpuszczalną i cukier. Uzupełnij wodą i mlekiem. Następnie wypełnij naczynie kostkami lodu. Zakręć mocno shaker/słoik i potrząsaj nim energicznie przez kilka minut. Przelej przygotowany napój do szklanki.
Komentarz
Mam kryzys. Nie smakuje mi
Przed świętami dostałem do dotychczas zamawianej kawy promocyjne opakowanie Etno Cafe Italian Roast, które przeleżało niechciane do lutego ale niesłusznie, bo jest zacna i godna polecenia.
sprobuję, dziś była inka błonnik, wygrzebałem skamielinę równą węglu i jakoś wypiłem, zalali mi mlekiem, musże sprobować z wodą
Teraz jestem smakosz i pije ją pure100%
bo trzcinowy tak (kolor) ma i lekki posmak
a buraczany to po prostu z dodatkiem karmelizowanego...
Przede wszystkim kawa jednolita czy mieszanka? (milcząco zakładam, że piszemy o arabice, a nie o robuście)
Po drugie z jakiego regionu?
Po trzecie jaki gatunek?
Po czwarte ... może na razie wystarczy
Żółta tchibo
Tak jak kakao nie rośnie w Szwajcarii
Ma sześć rodzai - i mieszanki i arabicę czystę.
I to od lat. Odpowiedz była testujaca ;-)
Od lat małe palarnie albo z Izraela lub Libanu dawki homeopatyczne
Proszę się zapoznawać i nie grymasić
i dalej:
frappe!
przepis na ciężkie czasy, bez prądu i ognia
Gdyby lato było kawą, nazywałoby się “frappe”. ☀️ Ten grecki napój kawowy przygotujesz w kilka chwil!
* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
WOSEBA Arabica,* 5-10 g cukru trzcinowego (1-2 łyżeczki),
* 150 ml mleka,
* 150 ml wody,
* kostki lodu.
\Potrzebne akcesoria:
wysoka szklanka,
shaker lub zakręcany słoik.
Wykonanie:
Do shakera lub słoika wsyp kawę rozpuszczalną i cukier.
Uzupełnij wodą i mlekiem. Następnie wypełnij naczynie kostkami lodu.
Zakręć mocno shaker/słoik i potrząsaj nim energicznie przez kilka minut.
Przelej przygotowany napój do szklanki.
Frappe najlepiej pić przez słomkę.