Skip to content

Terror of tiny minority

https://nassimtaleb.org/2016/08/intolerant-wins-dictatorship-small-minority/

Ten przykład złożoności uderzył mnie, jak na ironię, podczas letniego grillowania w instytucie New England Complex Systems. Gdy gospodarze nakrywali stół i rozpakowywali napoje, wpadł znajomy, który był bardzo spostrzegawczy i jadł wyłącznie koszerne potrawy, aby się przywitać. Zaproponowałem mu szklankę tego rodzaju żółtej wody z cukrem i kwasem cytrynowym, którą ludzie czasami nazywają lemoniadą, prawie pewien, że odmówi jej spożycia ze względu na swoje zasady żywieniowe. Nie zrobił tego. Wypił płyn zwany lemoniadą, a inna osoba przestrzegająca zasad koszerności skomentowała: „płyny tutaj są koszernie”. Spojrzeliśmy na kartonowe opakowanie. Był na nim drobny nadruk: mały symbol, litera U w okręgu, wskazujący, że jest to produkt koszerny. Symbol ten zostanie zauważony przez tych, którzy muszą wiedzieć i szukają drobnego nadruku. Jeśli chodzi o innych, takich jak ja, przez te wszystkie lata mówiłem prozą, nie wiedząc o tym, pijąc koszerne płyny, nie wiedząc, że są one koszerne.

Przyszła mi do głowy dziwna myśl. Ludność koszerna stanowi mniej niż trzy dziesiąte procenta mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Jednak wydaje się, że prawie wszystkie napoje są koszerne. Dlaczego? Po prostu dlatego, że pełna koszerność pozwala producentom, sklepom spożywczym i restauracjom nie rozróżniać napojów koszernych od niekoszernych za pomocą specjalnych oznaczeń, oddzielnych alej, oddzielnych zapasów i różnych magazynów.

Przetłumaczono z DeepL.com (wersja darmowa)

Niewielka ale zdeteminowana mniejszość łatwo zdobywa dominację nad większością korzystając z prostej zasady: kult św. Spokoja. Żydzi, wegetarianie, pedały, Murzyni, lewacy gotowi są zamienić nam życie w piekło, jeśli tylko nie ustąpimy im w sprawie, która dla nich wydaje się zasadnicza a dla nas poboczna. Cały niby cywilizowany świat poparł ewidentnie bandycki napad Izraela na Iran. Ze strachu przed wściekłością Żydów, którzy są mniejszością ale potrafią zniszczyć każdą jednostkę, która im się sprzeciwi.

Wiecie, jaka jest ochrona przed tym? Król jegomość. Tylko jego zdrowy rozsądek może uchronić większość przed tyranią mniejszości. Demokracja jest ustrojem dyktatury oligarchii. Stany Zjednoczone oszalały bardziej niż Europa tylko dlatego, że w Europie jeszcze istnieje duch monarchiczny.

Komentarz

• ...duch restauracji krąży

• loslos
    edytowano 13:22

W tercecie: lud-możni-władca, król wcale nie stoi po stronie możych przeciw ludowi, jego zadaniem jest bronić ludu przed możnymi, co wyraża się w wielu symbolikach jak np. mycie nóg ubogim albo odbieranie przysięgi koronacyjnej przez chłopa. Jeśli możni skorumpują władcę (jak w Polsce) albo król zredukuje możnych do dworaków (jak we Francji), królestwo pada.

• W naszej wersji przysięgę prezydencką odbierałby ktoś z PSLu.

• @los powiedział(a):
    W tercecie: lud-możni-władca, król wcale nie stoi po stronie możych przeciw ludowi, jego zadaniem jest bronić ludu przed możnymi, co wyraża się w wielu symbolikach jak np. mycie nóg ubogim albo odbieranie przysięgi koronacyjnej przez chłopa. Jeśli możni skorumpują władcę (jak w Polsce) albo król zredukuje możnych do dworaków (jak we Francji), królestwo pada.

^lubię to

• Tacy u nich chłopi jak robotnicy w PZPR.

• Powinien odebrać pracownik call Center na houm ofisie

• Wiele rzeczy mamy na niby.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.