Skip to content

podróże kształcą

123457»

Komentarz

• Może na kompie,w przybliżeniu będzie lepiej widać bo na szkle gablot są opisane zbiory.

• Ostatnie dwa zdjęcia są fajne o tyle że na półkach są imitacje książek, w miejscach przeszklonych są oryginalne stare druki np kazania z XIX wieku. Są też zdigitalizowane dokumenty jeszcze starsze i cenniejsze, które można obejrzeć w powiększeniu na monitorach wbudowanych w tą biblioteczkę.

• Jako ruina zarośnięta krzakolcami jest most z końca XVII wieku - cud ówczesnej architektury na miarę europejską. 120 metrów długości, 9,5 szerokości i 18 wysokości, budowany przez 20 lat przez mnichów. Powstał jako Most Anielski, a teraz zwany jest Diabelskim.
    Widzieliśmy tylko makietę.

https://cudownezrodelka.pl/content/images/2024/05/17-2.jpg

• W Gniewie jest sześć sztuk dźwi, co mają bez kozyry pińcet lat. To jedne z nich:

Jak się okazuje, należały do zegarmistrza.

Zegarmistrz był prusakiem, ale jego dzieci i wnuki identyfikowały się z Polską i polskością.

Powiedział do ówczesnego księdza:
    -- Co ksiądz będzie codziennie chodził na wieżę nakręcać zegar? Ja to będę robił za księdza.

Ksiądz się zgodził a pan zegarmistrz z wierzy kościelnej przekazywał niemcom różne dane. Wykryty został przez wnuka, który ciekawy co tam dziadek robi zaczął go szpiegować, po czym zwieżył się tacie, że widział jak dziadek gada do pudełka. Pointą tego opowiadania było, że nie wiadomo, co się z dziadkiem stało, ale chodziły słuchy rodzina się nim "zajęła".

• A w tej oto kamieniczce mieszkał przez parę tygodni król Jan 3 Sobieski z małżowiną. W środku była i jest kaplica, gdzie odbywały się codzienne msze. Między pobudynkiem a zamkiem jest podkop, który odkryła p. Krysia z kolegami i koleżankami. Znalazły tajemne przejście, otworzyły je a stamtąd wypełzło pokaźne stadko łysych szczurów. P. Krysia i reszta dzieci dostały burę.

W ogóle rejon jest mocno związany z danym królem. Wszędzie go pełno. W takiej np. katedrze pelplińskiej też jest jego obraz (czy tam fresk). Ponoć król czy jego dworzanin wyraźnie domagał się utworzenia takiego portretu. Prośba ta została spełniona. Król i królowa zostali sportretowani jako fragment obrazu ilustrującego przypowieść o bogaczu i Łazarzu. Nie jako Łazarz.

• Z tym pobudynkiem zapewne też była związana jakaś fascynująca opowieś, ale lata już nie te i zapomniałem.

• edytowano 19 June

Ło, a zdjęcie tej kamieniczki z figurką Maryi wklejałem już rok temu. Ale teraz się dowiedziałem, że .w XIX w. jakiś pijany prusak tamtędy przechodził i przypadkiem strącił tę figurę. A rok później też tamtędy przechodził i padł trupem i już nie wstał.

• edytowano 19 June

A to jest najstarsza ulica w Gniewie. Widoczne na fotogramie kamieniczki zostały wybudowane w XIV weku. Dacie wiarę? Jedną z nich zamieszkuje syn p. Krysi.

• @trep powiedział(a):
    W Gniewie jest sześć sztuk dźwi, co mają bez kozyry pińcet lat.

O ja cie, to razem czyni 3000 lat!

👣

🐾
    🐾

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.