Skip to content

Różne fajne mapy

13132333436

Komentarz

• @Przemko powiedział(a):

@W_Nieszczególny powiedział(a):
    Nie ma o tym, że (bez kozery) 85,74 % "elity" nie uznaje prawa wyłączonego środka

Cóż to jest prawda?

Cóż, to jest prawda?

Cóż to, jest prawda?

Cóż to jest, prawda?

• Chyba ten drugi wariant najciekawszy.

• " globalne plony borówek z hektara. Polska to borówkowa potęga razem z Niderlandami i Koreą Południową"

• i z Litwą

• Trochę mylący wykres. Przedział 3 lat albo 9.

• Śląskiego nie ma. Może dlatego, że nigdy nie było?

• Zwracam wszelako uwagę, jak Ślązoki czają się w Nadrurzu.

• @los powiedział(a):
    Śląskiego nie ma. Może dlatego, że nigdy nie było?

Chyba za to Bodnar chce go teraz zamknąć.

• Czy Nowacka to widzi? Do roboty!

• A wynika coś z tego? Poza łowiskiem dla m.in. Niemiec oczywiście.

• Dokładnie, narybek mamy od lat zdolny, wystarczy popatrzeć kto tworzy te wszystkie ejaje w dolinie krzemowej. Tylko nic z tego nie wynika dla nas jako państwa, bo przez problemy strukturalne nie wykorzystujemy tych talentów.

• Wg Eurostatu w 2024 aż 51,6 proc. Polaków w wieku 18-34 lata mieszka wciąż z rodzicami. Jesteśmy w TOP UE pod kątem Gniazdowników.

• @Przemko powiedział(a):
    Wg Eurostatu w 2024 aż 51,6 proc. Polaków w wieku 18-34 lata mieszka wciąż z rodzicami. Jesteśmy w TOP UE pod kątem Gniazdowników.

A przecież mogliby wziąć kredyt na te marne kilkaset tysięcy.

• Mieli być włosi największymi maminsynkami. A tu proszę!

• @christoph powiedział(a):
    Mieli być włosi największymi maminsynkami. A tu proszę!

Tyle mieszkań się buduje - nic tylko kupować i wprowadzać się, Dlaczego młodzi tego nie robią, dziwne - co nie?

• Brak mieszkania to tylko jeden powód. Drugi to wikt i opierunek. Znam sporo świadectw.

• Bardziej oprasunek. Opierunkiem zajmie się pralka.

• Pralki też się trzeba nauczyć a nie jest to take łatwe - piszę z autopsji.

• Wyprowadzić się można do mieszkania wynajmowanego, nie ma obowiązku kupowania.

• Ciekawe czy dane były ważone tym i owym. W Polsce studiuje około 1.3 mln osób. Około 3/4 (szacowane) studiuje lokalnie (np. pochodzi z Warszawy i obwarzanka i studiuje w stolicy). W innych krajach może być, jakżeby inaczej - inaczej :)

O, spojrzałem na nieustannie upadającą Szwecję - tam studenci dostają bezzwrotne dotacje na wsparcie w usamodzielnieniu się na czas studiów i niskooprocentowane pożyczki, które można spłacać wiele lat.

• 18 lat to jeszcze do szkoły chodzą.

• edytowano 29 July

@marniok powiedział(a):
    Ja poszedłem na swoje jak miałem 27 lat, niby dużo ale dzięki temu że byłem z rodzicami do tego wieku mogłem wesprzeć ich finansowo bo z ich bieda-emeryturami straciliby mieszkanie które mieli. Więc to nie do końca tak jest że dwie lewe ręce, nieumiejętność samodzielności, pranie i gotowania się kłania.

Z perspektywy czasu myślę że najlepszym rozwiązaniem jest jak najdłuższe się da mieszkanie z rodzicami bo tak jest po prostu roztropnie, akumulować kapitał na wkład własny albo na remont.

• O to, to.
    Młodzi ludzie powinni opuścić rodziców (o ile wcześniej tego nie zrobili) natychmiast po założeniu własnej rodziny.
    Dla higieny relacji z rodzicami i małżonkiem.

• Ale trzy pokolenia pod jednem dachem to raczej przesada.

👣

🐾
    🐾

• Dejdusia mieszkała w mieszkaniu w rodzinie 4-pokoleniowej.

• @Mordechlaj_Mashke powiedział(a):
    Ale trzy pokolenia pod jednem dachem to raczej przesada.

Moi rodzice mieszkali pierwsze 4 lata małżeństwa u jednych rodziców (3 pokolenia pod jednym dachem), drugie 4 u drugich rodziców (3 pokolenia pod jednym dachem), pierwsze 4 lata słabo pamiętam ale drugie to były najwspanialsze lata mojego życia, wielopokoleniowa rodzina oznacza że dzieci bardzo szybko bardzo dużo się uczą. Dorosłym może być trudno współpracować, wiadomo.

• Tak. To jest paradoks. Dla młodego małżeństwa mieszkanie z rodzicami to wielkie wyzwanie. Dzieci natomiast się cieszą że mają dziadków na wyciągnięcie ręki. Ja też miło wspominałem 5 lat gdy mieszkała z nami mama mojego Taty. A dla Mamy to było kilka lat wielkiego stresu.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.