Skip to content

archi tektura mała i duża

1121314151618»

Komentarz

• "Film odsłania interesujące kulisy powstania WTC. Porusza aspekty techniczne, ale też polityczne, ekonomiczne, społeczne.

Okazuje się, że konstrukcja WTC to był eksperyment, który od samego początku eksperci uważali za samobójstwo.

Zastosowana technika dwóch szkieletów- zewnętrznego i wewnetrznego- pozwoliła stworzyć niezwykle lekką konstrukcję- ilość użytej stali była o połowę mniejsza niż w innych budowanych wówczas wieżowcach. Wewnętrzny rdzeń oraz stalowy zewnętrzny były w zasadzie niezależnymi konstrukcjami- jakby rura wsunięta w rurę. Łączyły je bardzo lekkie stropy, które usztywniały całość. Dzięki temu na każdym piętrze powstawała duża, otwarta przestrzeń (biura typu open space) między zewnętrznymi ścianami a rdzeniem, pozbawiona elementów konstrukcyjnych. Całość dodatkowo usztywniały... okna. Bez nich konstrukcja była niestabilna.

Budynek pozbawiony stropów i okien tracił stabilność i składał się jak domek z kart.

Nigdy wcześniej i nigdy później nie zastosowano takich rozwiązań technicznych."

• edytowano 14 September

Bardzo ciekawe co Kolega @Przemek wkleił .
    Nie znam się to się odniosę.

Podpytałem gpt i jeszcze w tamtym czasie nie używano metody stanów granicznych przy projektowaniu w budowlance. To wchodziło jak zbudowali budynek.
    Więc - wieże były projektowane ze znacznie większymi zapasami naprężeniowymi. Natomiast normy sejsmiczne były faktycznie gorsze.
    Stąd uczciwiej powiedzieć, że standardy bezpieczeństwa się obecnie zmieniły. Wydaje mi się, że te dwa co wymieniłem mają największe znaczenie wtedy dziś.

Autor mówi o nieznanej nieprzetestowanej stali - rozpędza się. Znowu podpytałem gpt. Czy ta rewolucyjna zmiana polega na zastosowaniu jakiejś nowej stali drobnoziarnistej czy użyciu innych profili. Gpt twierdzi, że profile kwadratowe używano już wcześniej, a stal wzięli typową. Czyli nic specjalnego. Faktycznie bednarka była jakąś "nowinką". Ale nie tak dramatyczną jak się w filmie mówi. Ciężar tu nie ma znaczenia, gdy bezwładność / sztywność jest spełniona.

Cała ambitność jest w rozwiązaniu konstrukcyjnym - dwie oddzielne kratownice ala wyciągnięty kwadrat/prostokąt, wewnętrzna i zewnętrzna . Gdzie stropy sobie w zasadzie pływają na nich.
    W filmie chlapnięto, że okna, ale okna nic nie przenosiły. Chodzi o stalowy szkielet zewnętrzny,

• Fajny widok.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.