Czy ktoś mi wytłumaczy na czym będzie opierała się ta nowa ekonomia, gdzie roboty i AI zastąpią ludzi w pracy a my będziemy siedzieć w domach na jakimś dochodzie gwarantowanym, czy to nie jest zjadanie własnego ogona?
Niedawno ktoś policzył, że we wrześniu 2025 roku już ponad 50% wszystkich nowych artykułów pojawiających się w sieci napisała SI, boty zaczynają się kłócić w komentarzach pod filmami wygenerowanymi przez SI, to zaczyna bardzo szybko zjadać swój własny ogon. SI ma zastąpić w dużym stopniu zawody jak tłumacze, historycy, psychoterapeuci ale też stewardessy czy kurierzy. Robot wyprodukuje, robot sprzeda, robot dostarczy.
ja bym tak nie bagatelizował, bo wkleiłem link gdzie największy pracodawca w pełni automatyzuje swoje magazyny, to dzieje się na naszych oczach, a dynamiczne zmiany mogą rożnie się potoczyć
@Pani_Łyżeczka powiedział(a):
A barszcz czerwony AI zrobi? A koniowi kopyta zestruga? A oliwki z drzew na skalistym wzgórzu zbierze. Roboty nie zabraknie.
Roboty w ogrodnictwie to przyszłość.
No chyba że zabraknie prądu albo litu na baterie, wiadomo.
A propos futurologicznych przewidywań, odgrzebałem fragment tekstu wierszyka satyrycznego z lat 30-tych XX w. autorstwa Jerzego Glejchgewichta znanego pod literackim pseudoniem "Jerzy Jurandot". Całości nie mogę znaleźć w sieci, ale te 3 zwrotki dobrze oddają jego główną myśl:
"Wojna bardzo prosimy na to jak na lato
To już w nikim najmniejszej obawy nie budzi
Czołg będzie walczyć z czołgiem
Armata z armatą
Same bez ludzi
A postęp a technika a geniusz człowieka
Już dziś pusty samolot do góry się wzniesie
Już dziś można okrętem sterować z daleka
A za lat dziesięć
Strącać się będą puste samoloty
Pusta łódź się na torpedowiec rzuci
A ludzie cóż tu mają do roboty
Wszyscy wytruci"
A barszcz czerwony AI zrobi? A koniowi kopyta zestruga? A oliwki z drzew na skalistym wzgórzu zbierze. Roboty nie zabraknie.
To jest płaski symetryczny, geometryczny sad, oliwek się tak nie da
@janosik powiedział(a):
Podziwiam twój optymizm, ale zmiany są niezwykle dynamiczne i może nie być tak słodko
Pewien manager z branży Game Development zaproponował pracownikom zwalnianym na skutek zastosowania sztucznej inteligencji w projektowaniu graficznym, aby zasięgnęli porady psychologiczno-zawodowej oferowanej przez...Sztuczną Inteligencję.
Cytata:
"Po decyzji o zwolnieniu 9000 pracowników Microsoftu, producent wykonawczy w Xbox Matt Turnbull zasugerował użycie AI do radzenia sobie z emocjami związanymi z utratą pracy."
Komentarz
Niedawno ktoś policzył, że we wrześniu 2025 roku już ponad 50% wszystkich nowych artykułów pojawiających się w sieci napisała SI, boty zaczynają się kłócić w komentarzach pod filmami wygenerowanymi przez SI, to zaczyna bardzo szybko zjadać swój własny ogon. SI ma zastąpić w dużym stopniu zawody jak tłumacze, historycy, psychoterapeuci ale też stewardessy czy kurierzy. Robot wyprodukuje, robot sprzeda, robot dostarczy.
ja bym tak nie bagatelizował, bo wkleiłem link gdzie największy pracodawca w pełni automatyzuje swoje magazyny, to dzieje się na naszych oczach, a dynamiczne zmiany mogą rożnie się potoczyć
Jedna nadzieja, że jak już wyprodukuje, sprzeda i dostarczy, to ktoś będzie to musiał wychlać.
Robot kupi
No chyba że postanowi rzucić to wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Robotów nie zabraknie
Powstanie jakiś ruch walki z robotami i Ai, może nawet z lewej strony.
Ale po kego mu, jak i tak nie wychla, a?
A propos futurologicznych przewidywań, odgrzebałem fragment tekstu wierszyka satyrycznego z lat 30-tych XX w. autorstwa Jerzego Glejchgewichta znanego pod literackim pseudoniem "Jerzy Jurandot". Całości nie mogę znaleźć w sieci, ale te 3 zwrotki dobrze oddają jego główną myśl:
"Wojna bardzo prosimy na to jak na lato
To już w nikim najmniejszej obawy nie budzi
Czołg będzie walczyć z czołgiem
Armata z armatą
Same bez ludzi
A postęp a technika a geniusz człowieka
Już dziś pusty samolot do góry się wzniesie
Już dziś można okrętem sterować z daleka
A za lat dziesięć
Strącać się będą puste samoloty
Pusta łódź się na torpedowiec rzuci
A ludzie cóż tu mają do roboty
Wszyscy wytruci"
nie bój nie bój robot konsumpcyjny wychla, obieg się zamknie, a ludzie do rezerwatu
Pewien manager z branży Game Development zaproponował pracownikom zwalnianym na skutek zastosowania sztucznej inteligencji w projektowaniu graficznym, aby zasięgnęli porady psychologiczno-zawodowej oferowanej przez...Sztuczną Inteligencję.
Cytata:
"Po decyzji o zwolnieniu 9000 pracowników Microsoftu, producent wykonawczy w Xbox Matt Turnbull zasugerował użycie AI do radzenia sobie z emocjami związanymi z utratą pracy."
Problemat i solucja w jednym.
Do oliwek w ogóle drony nie są potrzebne.
https://www.youtube.com/shorts/Wh5GLI_vgGg
Będzie rozpijać chłopów pańszczyźnianych.