Skip to content

RIP

1101112131416»

Komentarz

• R. I. P.

• +++

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• edytowano 12 December

W piątek, 12 grudnia zmarł o. Eustachy Rakoczy, jasnogórski kapelan żołnierzy niepodległości, odznaczony Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski. Miał 82 lata.

+

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

• edytowano 13 December

Magda Umer (76 lat).
    Jej ojciec pracował w Informacji Wojskowej, stryjem był Adam Humer, znany komunistyczny zbrodniarz.
    W roku 1968 uciekła z domu kiedy matka ją pobiła za słowa, że żyją w radzieckim moczarstwie.
    " Młoda Magda odcięła się od rodzinnych przekonań i zaczęła poszukiwać własnej drogi. Mimo że jej rodzice byli ateistami i w takim duchu ją wychowali, w wieku 28 lat zbliżyła się do Boga i zdecydowała się na chrzest. Jej matką chrzestną została Kalina Jędrusik, a ojcem chrzestnym Janusz Kondratiuk."
    Leczyła się na depresję.
    +++

• Kalina Jędrusik chrzestną???

• PS; nie zauważyłam, że w Out wspomniano o jej śmierci.
    Wspomniałam ją tu, bo była ochrzczona, szukała Boga.

• Mam nadzieję, że Go znalazła.

Nie znam żadnej paskudnej wypowiedzi pani Umer nt. m.in. polityki czy kościoła.
    +++

• @Maria powiedział(a):
    Mam nadzieję, że Go znalazła.

+++

Porównując ją np ze Szczepkowską pochodzącą z dobrej, polskiej rodziny, która dostała wszystko by być dobrą, inteligentną kobietą, a stała się antypatyczną, pyszną wywłoką - Magda Umer, dźwigająca na plecach garb w postaci paskudnego dziedzictwa, jawi mi się jako kobieta z klasą, o całe niebo mądrzejsza niż Szczepkowska. Ta pierwsza
    wyrzekła się wszystkiego, co w polskości najlepsze, ta druga wyrzekła się tego co w nią wpoili w zdegenerowanym domu i był to jej świadomy wybór. Z pewnością nie łatwy.

• edytowano 14 December

+> @Mania powiedział(a):

@Maria powiedział(a):
    Mam nadzieję, że Go znalazła.

+++

Porównując ją np ze Szczepkowską pochodzącą z dobrej, polskiej rodziny, która dostała wszystko by być dobrą, inteligentną kobietą, a stała się antypatyczną, pyszną wywłoką - Magda Umer, dźwigająca na plecach garb w postaci paskudnego dziedzictwa, jawi mi się jako kobieta z klasą, o całe niebo mądrzejsza niż Szczepkowska. Ta pierwsza
    wyrzekła się wszystkiego, co w polskości najlepsze, ta druga wyrzekła się tego co w nią wpoili w zdegenerowanym domu i był to jej świadomy wybór. Z pewnością nie łatwy.

"--Wróćmy jeszcze do poszukiwań. Znalazła pani Boga? Czy w ogóle można Go znaleźć?
    -– Czy znalazłam? W jakimś sensie tak. Co oczywiście nie znaczy, że nie miewam wątpliwości. Bywają dni, gdy moja wiara jest silna. A także dni, w których ona niemalże znika. Taki jest już chyba nasz ludzki los. Ale niezmiennie marzę, by Bóg był. I by miał twarz Jeremiego Przybory lub mojego taty, najlepszych ludzi, jakich poznałam."

Nie chcę osądzać zmarłej. W pełni zgadzam się z komentarzem Trepa w drugim wątku.
    Widzę sprzeczność w opisach jej zachowań i wypowiedzi.

*

• Nie ma celu i sensu bronić jej na forum. W pewien sposób temat jest zamknięty.

• @Mania powiedział(a):
    ta druga wyrzekła się tego co w nią wpoili w zdegenerowanym domu i był to jej świadomy wybór.

Skąd wiadomo że się wyrzekła?

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.