Skip to content

Komentarz

• edytowano November 2025

Kiyosaki kopiuje fundamentalną poradę inwestycyjną Tadeusza Zakrzewskiego z dawnego forum Rebelya

• Nie miał racji? ;)

• A ten kryzys to miał być przed, w trakcie czy po, bo nie pamiętam?

• @MarianoX powiedział(a):
    Każda teoria spiskowa w końcu się ziści, wystarczy poczekać.

Śmialiśmy się z cowidowych antyszczepionkowców, a tu proszę - z każdym rokiem coraz więcej zaszczepionych umiera.

Jest gorzej! niezaszczepieni też... przez indukcję :wink:

• Mam srebrną monetę 200 zł z IO w Montrealu, w tym tempie wartość niedługo dogoni nominał

• edytowano 4 January

Robert Kiyosaki napisał na X (z linku kol. losa)
    Sprzedałem bitcoiny o wartości 2,25 miliona dolarów za około 90 000 dolarów.

Hę? Nie znam się na giełdzie, ale jeżeli coś zostało sprzedane za 90k to nie jest warte właśnie 90k?

• hehe

• naboku:
    Byłem na jego wykładzie w Polsce, w Katowicach, w Spodku,
    a potem jadłem z nim (prawie) obiad w hotelu obok (hotel Katowice, gdzie mieszkał).
    Mam gdzieś również z jego autografem książkę o ojcach: bogatym i biednym.

Od tamtego czasu uważam, że przede wszystkim zarabia na "opowieściach", czy to na żywo czy książkowych, teraz widzę, że również z powieści-w-odcinkach na X :)

• Widziałem analizy że infrastruktura AI wywoła popyt na miedź, że najbliższe 10 lat to gwarantowane wzrosty KGHM. Ciekawe co z tym zrobi ekipa Tuska.

• Aż strach pomyśleć

• @los powiedział(a):
    Aż strach pomyśleć

Cała nadzieja że bańka na AI szybciej pęknie. ;)

• @los powiedział(a):
    Aż strach pomyśleć

zabraknie piasku na Saharze?

• Dopiero co Niemcy tłumaczyli, że rosnąca cena złota to wina polskiego NBP.

"Już od kilku (a może nawet kilkunastu dnia na rynkach metali szlachetnych notujemy ponadprzeciętnie wysoką zmienność. Dziś ta zmienność objawiła się potężnymi spadkami. Do 10:49 notowania srebra zniżkowały o 15,8%, spadając do 96,35USD/oz. To ruch o ponad 15 USD/oz. względem czwartkowego kursu odniesienia. Sytuacja jest bardzo dynamiczna i ceny potrafią zmienić się o kilka procent w ciągu zaledwie paru minut.

Zresztą bardzo nerwowe ruchy na rynkach metali szlachetnych widzieliśmy już wczoraj, kiedy to biały metal przebył drogę od 114 USD/oz. przez prawie 122 USD/oz, by następnie zaliczyć zajazd do niespełna 108 USD/oz. i kończyć dzień blisko poziomu 116 USD/oz. W piątek rano był to już mniej niż 100 USD/oz.

To samo – choć w mniejszym stopniu – dotyczy złota, które w piątek o poranku zniżkował o 6,8%, czyli aż o 362 USD na uncji. To rekordowy nominalny spadek notowań żółtego metalu. W rezultacie kurs złota znalazł się poniżej 5 000 USD za uncję, schodząc do 4 992,81 USD/oz."

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Korekta-na-rynku-kruszcow-Ostre-spadki-cen-zlota-i-srebra-9076694.html

• Przemko, widać że ktoś miał zarobić, no więc zarobił. A czy to będzie to czy śmo ma małe znaczenie.

• edytowano 30 January

@ms.wygnaniec powiedział(a):
    Przemko, widać że ktoś miał zarobić, no więc zarobił. A czy to będzie to czy śmo ma małe znaczenie.

Podobno w XTB rzeź, 80% inwestorów na srebrze i złocie akurat nie grało na spadek.

• @Przemko powiedział(a):

@ms.wygnaniec powiedział(a):
    Przemko, widać że ktoś miał zarobić, no więc zarobił. A czy to będzie to czy śmo ma małe znaczenie.

Podobno w XTB rzeź, 80% inwestorów na srebrze i złocie akurat nie grało na spadek.

Przemko, takie ruchy to najczęściej czysta spekulacja, albo ktoś miał zarobić. Nie ma chyba żadnych sygnałów tłumaczących taki poziom zmian czynnikami zewnętrznymi.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.