Skip to content

PiS rozpieprza polską gospodarkę

1939495969799»

Komentarz

• W chrześcijaństwie to proste (proste koncepcyjnie, praktyka wręcz odwrotnie), chodzi o wspólnotę i o miłość wzajemną.

• edytowano 08:22

@Filioquist powiedział(a):
    ...kontynuują lament w kolejnym tekście?

Ps. z tymi podatkami to przesadzili. Odkąd pamiętam, płacenie podatków było raczej poczytywane za smutną konieczność ("śmierć i podatki"), objaw niezaradności życiowej, ewentualnie wybitnej ekscentryczności (gdy ktoś mówił o patriotyzmie)

Nie pamiętacie jak ok. 10 lat temu w kontrze do patriotycznej narracji PiS Wyborcza pisała, że nowoczesny patriotyzm to płacenie podatków, sprzątanie po psie, udział w wyborach, sortowanie śmieci? :) Tak było. Pamiętam nawet jak Tusk przekonywał że należy płacić abonament telewizyjny, szkoda że nie zachowałem tego nagrania.

To jest grafika z fejsika Ruchu Palikota.

https://www.facebook.com/TwojRuchpl/photos/patriotyzm-współczesny-nowoczesny-to-płacenie-podatków-to-proste-banalne-czynnoś/490830004282058/

• loslos
    edytowano 10:19

@W_Nieszczególny powiedział(a):
    W chrześcijaństwie to proste (proste koncepcyjnie, praktyka wręcz odwrotnie), chodzi o wspólnotę i o miłość wzajemną.

I właśnie z tą wzajemością jest problem, (jako pisowca) znaczna część moich rodaków obdarza mnie dziką, obsesyjną nienawiścią, do której ciężko znaleźć podstawy. Ja wiem, że chrześcijaństwo polega na tym, by wierzyć w to, w co trudno uwierzyć, kochać to, co w żadnym razie nie zasługuje ma miłość, i mieć nadzieję w sytuacjach beznadziejnych, ale niech tylko kto mi powie, że jest to łatwe i natychmiastowe.

• @los powiedział(a):
    Patriotyzm sam był (i jest) wybitną ekscentrycznością. Ja musiałem sobie patriotyzm wypracować, prosty patriotyzm polegający na szacunku do rodaków mi nie wyszedł. Mówcie co chcecie ale ich większość nie bardzo zasługuje na szacunek.

...to miałem prościej, z domu wyniosłem automatyzmy

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.