Skip to content

Donald Trump

1100101102103104106»

Komentarz

• @Urodziny powiedział(a):
    Chyba to jednak ustawienie dyskusji pod Taoteking się mija z celem, bo obstawiam, że nikt z nas nie jest specjalistą od filozofii wschodu, raczej poruszamy się po pewnych uproszczonych interpretacyjnych polach i na nich łatwiej jest operować nazwiskami tych polskich komentatorów niż nazwiskami głównych myślicieli taoizmu i reszty myśli wschodu, jako punktu do którego się będziemy odnosić.

Obawiam się, że z tym przekreślonym słowem byłoby to równie prawdziwe.
    Znacie chiński?
    Byliście prywatnie (bez biura podróży) w Chinach?

Więc znowu wrócę do Polski. Jaka będzie wiedza o Polsce kogoś, kto ani polskiego nie zna, ani w Polsce nie był, no chyba że na obowiązkowej trasie Auschwitz - Wawel - Wieliczka z przewodnikiem w swoim ojczystym języku?

To jest wasza wiedza o Chinach, ale uważacie się za mądrali. Z Iranem jest zresztą to samo.

I wrócę do tego co napisałem, na nawalankę to wystarczy. Pytanie co chcemy mieć na forum.

• Znałem trochę chiński (teraz mi się zupełnie wykasował), byłem prywatnie w Chinach.

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):

@Urodziny powiedział(a):
    Chyba to jednak ustawienie dyskusji pod Taoteking się mija z celem, bo obstawiam, że nikt z nas nie jest specjalistą od filozofii wschodu, raczej poruszamy się po pewnych uproszczonych interpretacyjnych polach i na nich łatwiej jest operować nazwiskami tych polskich komentatorów niż nazwiskami głównych myślicieli taoizmu i reszty myśli wschodu, jako punktu do którego się będziemy odnosić.

Obawiam się, że z tym przekreślonym słowem byłoby to równie prawdziwe.
    Znacie chiński?
    Byliście prywatnie (bez biura podróży) w Chinach?

Więc znowu wrócę do Polski. Jaka będzie wiedza o Polsce kogoś, kto ani polskiego nie zna, ani w Polsce nie był, no chyba że na obowiązkowej trasie Auschwitz - Wawel - Wieliczka z przewodnikiem w swoim ojczystym języku?

To jest wasza wiedza o Chinach, ale uważacie się za mądrali. Z Iranem jest zresztą to samo.

I wrócę do tego co napisałem, na nawalankę to wystarczy. Pytanie co chcemy mieć na forum.

Równie cepeliowo-wieliczkowe są tezy o przewidującym geniuszu Chin.

• @Filioquist powiedział(a):
    ...proponuję poczekać, weźmy przykład z chińskich sokratesów

Chodzi o degustację? Ostateczną?

• ...poczekajmy aż truchło KPCh spłynie rzeką

• Może już spłynęło tylko o tym jeszcze nie wiemy?

• Wielkie Chiny - rozwój i upadek

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.