@MarianoX powiedział(a):
Ponoć Kardynał osiągnął znaczny sukces duszpasterski, gdyż rozmodlił dwie diecezje: łódzka modliła się, żeby odszedł, a krakowska - żeby nie do nich.
Przeceniasz jakość mieszkańców Łodzi i Krakowa. Łódź to miasto czerwonych pająków. Wielu z nich chodzi na Msze - oni pragną właśnie takich jak kardynał, jeden czy drugi. Sam słyszałem, jak życzono kardynałowi zostania najmłodszym papieżem.
@trep powiedział(a):
To był list KEP, nie kardynała.
...a czy jakieś normy prawa kanonicznego obligują mnie do posłuszeństwa KEP? W szczególności w zakresie listu, który proboszczowie mogli pominąć i pominęli?
Masz potraktować poważnie i nie ignorować lekceważąco. I zachować respekt dla urzędu.
@Maria powiedział(a):
Cnota posłuszeństwa nie jest tożsama z brakiem własnego zdania.
Nawet nieomylność papieża jest ograniczona do prawd wiary, najogólniej mówiąc.
Kedyś taki Jagiełło to se "wynajął" Zawiszę h.Sulima i Janusza z Tuliszków, którzy ręcznie papieżowi (Marcin któryś tam to chyba był) wytłumaczyli że Falkenberg to paszkwila napisał i że zakon krzyżacki jest be!
To byli czasy!
@trep powiedział(a):
To był list KEP, nie kardynała.
...a czy jakieś normy prawa kanonicznego obligują mnie do posłuszeństwa KEP? W szczególności w zakresie listu, który proboszczowie mogli pominąć i pominęli?
Masz potraktować poważnie i nie ignorować lekceważąco. I zachować respekt dla urzędu.
Zapomniałem napisać, w obu diecezjach warszawskich list miał status 'do wykorzystania duszpasterskiego', czyli jak proboszcz odczuł konieczność, to mógł...
Wiadomo dlaczego Żydom pozwolono na własną monoteistyczną religię - jako jedynemu ludowi w Cesarstwie! Jan Hirkan otworzył Pompejuszowi bramy Jerozolimy pod takim właśnie warunkiem, przywilej ten potwierdził później Cezar.
W I wieku długo te terminy nie były rozdzielne: żyd i uczeń Jezusa.
Wiadomo dlaczego Żydom pozwolono na własną monoteistyczną religię - jako jedynemu ludowi w Cesarstwie! Jan Hirkan otworzył Pompejuszowi bramy Jerozolimy pod takim właśnie warunkiem, przywilej ten potwierdził później Cezar.
Dosłownie wszyscy pierwsi uczniowie rebe Joshua nazwanego przez nich Mesjaszem byli Żydami, dosłownie wszyscy, aż do czasów misyjnych wypraw Szawła z Tarsu, również Żyda oczywiście. Znawcy problematyki piszą wprost o sekcie judeochrześcijańskiej jako jednej z wielu ówczesnych denominacji judaizmu
dosłownie wszyscy, aż do czasów misyjnych wypraw Szawła z Tarsu, również Żyda oczywiście
Nieprawda. Zarówno Ewangelia wg św. Mateusza jak i Dzieje Apostolskie przeczą temu twierdzeniu. Zresztą jeden z cytatów słyszymy na każdej Mszy.
Do soboru jerozolimskiego ok. 50 r. wszyscy, albo prawie wszyscy z wyjątkami może na palcach dwóch rąk. Dopiero postanowienia tego soboru, że poganie nie muszą stawać się Żydami (obrzezanie, dieta), by stać się wyznawcami Christosa (gr.) radykalnie to zmieniło. A już rewolucyjny charakter i rozlanie się nowej konfesji na tereny poza Palestyną miały dopiero misje św. Pawła (Szawła z Tarsu), jako się już rzekło
Off topic; przyznam, że dopiero dziś poznałam życiorys Henryka Sławika, który uratował 30 000 Żydów.
Schindler uratował 1000...
Niech mi ktoś powie o polskim antysemityźmie!
@ms.wygnaniec powiedział(a):
Zapomniałem napisać, w obu diecezjach warszawskich list miał status 'do wykorzystania duszpasterskiego', czyli jak proboszcz odczuł konieczność, to mógł...
dominikanie , którzy jak wiadomo są szpicą awangardy postępu, na Freta w 5 niedzielę wielkiego postu dogłębnie analizowali od strony teologicznej wskrzeszenie Łazarza, o liście KEP zapominając nawet w ogłoszeniach
na szczęscie dla mnie on nie jest moim biskupem miejsca
Najprawdopodobniej fałszywka. Żadne inne źródło nie potwierdza. Generalnie nie jest dobrze opierać się na jednym, nieznanym żródle. Przecież kłamać ludzie lubią najbardziej, chyba nawet bardziej niż cudzołożyć.
To przeróbka z wypowiedzi bp. Polaka o udziale księży w demonstracjach antyimigranckich sprzed kilku lat. Nie pamiętam czy groził suspensą czy tylko groził.
Komentarz
A może powód był zupełnie inny. Było to spełnienie jakiegoś zobowiązania wobec tych, o których nie wiemy, kim są? Nigdy się tego nie dowiemy, więc...
...oy vey, w takim razie cmokam i potakuję ;-)
Przeceniasz jakość mieszkańców Łodzi i Krakowa. Łódź to miasto czerwonych pająków. Wielu z nich chodzi na Msze - oni pragną właśnie takich jak kardynał, jeden czy drugi. Sam słyszałem, jak życzono kardynałowi zostania najmłodszym papieżem.
Cnota posłuszeństwa nie jest tożsama z brakiem własnego zdania.
Nawet nieomylność papieża jest ograniczona do prawd wiary, najogólniej mówiąc.
Nikt tego listu nie słyszał z ambony, ani nie dostał do swojej skrzynki , no o co ta dyskusja ? O biskupach ? Przecież consens
Znajomy wikary o istnieniu listu dowiedział się od oburzonych parafian, taki był nacisk na czytanie.
Kedyś taki Jagiełło to se "wynajął" Zawiszę h.Sulima i Janusza z Tuliszków, którzy ręcznie papieżowi (Marcin któryś tam to chyba był) wytłumaczyli że Falkenberg to paszkwila napisał i że zakon krzyżacki jest be!
To byli czasy!
Jeśli rozmawiać, to w pierwszej kolejności o biskupach, czyż nie?
...ale jak poważnie potraktować bełkot?
Nie przyłączać się do niego.
Krótkie i konkretne
Przecież jest opublikowany na oficjalnej stronie KEP.
https://episkopat.pl/doc/243982.List-Konferencji-Episkopatu-Polski-z-okazji-40-rocznicy-wizyty
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
...przyłączenie się.
Mam zresztą wrażenie, że Czcigodny Ksiądz wikariusz się nie zorientował, że się przyłącza.
Dosłownie wszyscy pierwsi uczniowie rebe Joshua nazwanego przez nich Mesjaszem byli Żydami, dosłownie wszyscy, aż do czasów misyjnych wypraw Szawła z Tarsu, również Żyda oczywiście. Znawcy problematyki piszą wprost o sekcie judeochrześcijańskiej jako jednej z wielu ówczesnych denominacji judaizmu
Nieprawda. Zarówno Ewangelia wg św. Mateusza jak i Dzieje Apostolskie przeczą temu twierdzeniu. Zresztą jeden z cytatów słyszymy na każdej Mszy.
Do soboru jerozolimskiego ok. 50 r. wszyscy, albo prawie wszyscy z wyjątkami może na palcach dwóch rąk. Dopiero postanowienia tego soboru, że poganie nie muszą stawać się Żydami (obrzezanie, dieta), by stać się wyznawcami Christosa (gr.) radykalnie to zmieniło. A już rewolucyjny charakter i rozlanie się nowej konfesji na tereny poza Palestyną miały dopiero misje św. Pawła (Szawła z Tarsu), jako się już rzekło
Na "prawie wszyscy" się godzę, ale w cycacie jest "dosłownie wszyscy".
...ano, poza tymi co się mienili żydami a byli synagogą szatana
Off topic; przyznam, że dopiero dziś poznałam życiorys Henryka Sławika, który uratował 30 000 Żydów.
Schindler uratował 1000...
Niech mi ktoś powie o polskim antysemityźmie!
Dlaczego nie ma filmu o Sławiku???
Wprowadziłem konstrukcję taką, że powinni piętnować antypolonizm i reakcje są agresywne. Ciekawe.
Pasywista czyli Pęzioł jest ok. Wynalazł go budyń Karnkowski na początku 2024 i zaciągnął do Tysola , i bardzo dobrze
na szczęscie dla mnie on nie jest moim biskupem miejsca
a czym jest dla katolika w Polsce ten cały KEP, poza towarzystwem wzajemnej adoracji przy kawce?
ja mam proboszca, nad nim jest biskup miejsca, a nad nim jest papież
dominikanie , którzy jak wiadomo są szpicą awangardy postępu, na Freta w 5 niedzielę wielkiego postu dogłębnie analizowali od strony teologicznej wskrzeszenie Łazarza, o liście KEP zapominając nawet w ogłoszeniach
Najprawdopodobniej fałszywka. Żadne inne źródło nie potwierdza. Generalnie nie jest dobrze opierać się na jednym, nieznanym żródle. Przecież kłamać ludzie lubią najbardziej, chyba nawet bardziej niż cudzołożyć.
To przeróbka z wypowiedzi bp. Polaka o udziale księży w demonstracjach antyimigranckich sprzed kilku lat. Nie pamiętam czy groził suspensą czy tylko groził.