Skip to content

Wojna

1349350351352353355»

Komentarz

• Mamy nawet paralelę w postaci Narodowej Ludowej Armii NRD.

• @Kuba_ powiedział(a):
    Ale żeby być wcielonym do armii rosyjskiej nie trzeba być prorosyjskim, jasne że morale będzie inne, ale sztuka jest sztuka :(

dlatego trzeba utrzymać swoje państwo.

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@KazioToJa powiedział(a):

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@KazioToJa powiedział(a):

@Eden powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):
    "Za 90 dni, czyli za niespełna 3 miesiące, wojna Rosji przeciw Ukrainie dorówna długością wojnie ZSRR z Niemcami, czyli jak ją tam nazywają Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej. Przypomnijmy - na trzy miesiące przed zdobyciem Berlina Rosjanie stali na Odrze, za Budapesztem i w Bułgarii..."

Ostatnio czytałem, że w słynnym domu Pawłowa w Stalingradzie podczas równie słynnej bitwy z tamtej wojny na broniących się przez kilka miesięcy przed ponawianymi szturmami Wehrmachtu żołnierzow sowieckich z 24 sałdatami tylko 10 było narodowości rosyjskiej, a aż 7 ukraińskiej (7 jeszcze innej: np. gruzińskiej, kazachskiej, estońskiej, łotewskiej). Tak więc tak. Co tutaj porównywać współczesną putinowska armię do potęgi stalinowskiej Armii Czerwonej?

o to jest ta wojna, żeby Ukraińcy nie walczyli przeciw Moskwie tylko razem z Moskwą.

Myślę, że to było do załatwienia, ale przed 2014 r.

Czytałem niedawno, że król Staś był w ciężkim szoku, że jego serdeczna przyjaciółka Kasia nie była w stanie przyjąć jego pokornych adresów w sprawie współpracy polsko-radzieckiej, choć jasno wykazywał, że będzie to obustronnie korzystne. Otóż nie. Dla ZSRR korzystne (czy też w ogóle godne rozważenia) jest wyłącznie to, co dla drugiej strony jest niekorzystne.

coś źle napisałam? Moim zdaniem jest to wojna o możliwość włączenia przez Rosję Ukraińców do armii rosyjskiej, bo dzięki temu ta armia będzie silniejsza. A Ukraińcy się przeciwstawili, bo dostali wsparcie i bo patrzą na Polskę jak na reklamę - może być tak fajnie a nie tak jak w Moskowii.

No i jeszcze mam taką drugą ryzykowną tezę - że Ukraińcy nie chcą z nami sojuszu, bo w swoim obrazie świata pamiętają, jak ich żołnierze będący częścią Armii Czerwonej stacjonowali w Polsce. Patrzą na nas jak kot na mysz.

Jednak pomimo wszystko - gdyby nie nasze wsparcie Ukraina nie byłby w stanie podjąć walki. I było to dla nas korzystne.

No więc w mojej ocenie wojna o włączenie Ukraińców do Niezwyciężonej Armii Czerwonej została przegrana w roku 2014, kiedy to taysze radzieccy nagle i niespodziewanie wybili Ukraińcom z głowy prorosyjskość.

a tak "nie strzelajcie do naszych dzieci". Szacun.

• " Chiny dziesięciokrotnie zwiększyły eksport do Rosji komponentów do dronów bojowych, którymi agresor atakuje Ukrainę. Dostawy na potrzeby wojny są jedynymi w dwustronnej wymianie towarowej, które wciąż rosną.

Lżejsze i dłuższe kable pozwoliły rosyjskiej armii na zwiększenie zasięgu ataków. 5 października władze w ukraińskim Kramatorsku, położonym około 20 kilometrów od linii frontu, poinformowały o pierwszym ataku dronów światłowodowych. – Jeśli spojrzeć na zmieniającą się linię frontu, to Rosja przejmuje kawałkami terytoria równe odległości, jaką mogą pokonać drony światłowodowe – mówi Katerina Bondar. "

https://www.rp.pl/handel/art43175571-chiny-skokowo-zwiekszyly-dostawy-czesci-do-dronow

• Sztukamięs armatni.

👣

🐾
    🐾

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.