Skip to content

Ciecierzyca! Dobre toto?

Pierwszy raz w życiu gotuję dziś zupę z ciecierzycy. Wege, bo nie mam na stanie boczku, ani kiełbasy.
Już prawie godzinę gotuje się ten włoski groch i wciąż twardy. (mimo iż moczył się całą noc)
Dodam warzywa, przyprawy, śmietankę i... zobaczę czy było warto :-)D

Ma Kuleżeństwo jakieś eksperiencje z tymi kulkami?

Komentarz

  • Nasze chłopaki bardzo lubią, najbardziej ze słoika, twarde ale zjadliwe.

  • Lubię. Znakomicie się sprawdza w zapiekankach.

  • Kiedyś do sałatki warzywnej chciałem dodać i wyszło beleco. Twarde i w smaku za wiele nie ma.

  • Bardzo dobre, prasłowiańskie, narodowo-radykalne jedzenie. W każdej postaci.

  • @peterman powiedział(a):
    Bardzo dobre, prasłowiańskie, narodowo-radykalne jedzenie. W każdej postaci.

    dziwnym nie jest
    również
    Kasza czyli krupy pogańskie
    jak i soczewica, czyli lentilky

  • edytowano 24 March

    Faktycznie długo się gotuje i jeszcze nie udało mi się, żeby po ugotowaniu była miękka jak np. fasola.
    Ale ma wiele zastosowań. Poza zupą można zrobić m.in.:

    • humus;
    • danie jednogarnkowe z mięsem i warzywami;
    • jarski pasztet i kotlety;
    • przekąskę do chrupania - ugotowaną obtoczyć w oliwie, przyprawach i upiec w piekarniku.
  • Dobre, choć rzeczywiście długo się gotuje :) najbardziej lubię w gęstych daniach gulaszopodobnych, ale sama, doprawiona oliwą albo masłem i pieprzem, też jest smaczna.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.