Orszak Trzech Króli - 6 stycznia 2025
Stosownego wątku nie znalazłem więc założyłem nowy (jeśli jednak jest proszę o scalenie).
U mnie po raz trzeci organizowany, z racji obowiązków zawodowych udało mi się być po raz pierwszy. Z rodzinną tzn z małżonką i maluchami bo starsi uznali że to opciach (jak pisałem już gdzieś czeszę się choć że starsi - Syn Pierwotny i Syn2 - byli do spowiedzi i na Pasterce, a w okresie świąt wielkanocnych takoż gdyż wiek cielęcy predysponuje ich do gupoty - wyznają zasadę "2 razy do roku spowiadać się w czasie wielkanocnym komunię świętą przyjmować").
Przemarsz ulicami osiedla do kościoła parafialnego, w sumie było nas uczestników z 600 osób (to ocena liczebności uczestników księdza proboszcza), mnie się wydawało mniej.
Elegancko to wyszło wg mnie. Początek przy PM, SP i LO z udziałem Dyrekcji szkół, była orkiestra górnicza, rozdano śpiewniki i kartonowe korony wszystkim uczestnikom. Sporo osób przebrało się za aniołki (głównie dzieci ale widziałem i anielice w sile wieku), było kilka pastuszków. Na trasie mieliśmy przystanek u króla Heroda który chciał odwieść nas, uczestników od dojścia do Betlejem i zapraszał na swoje salony. Przed samym kościołem był i diabeł we własnej osobie który również chciał żebyśmy zboczyli na manowce z obranej drogi (co ciekawe jako pomocnice księcia piekieł były same niewiasty przebrany za diablice, ksiądz który odgrywał diabła moiwlyze żaden chłopak za diabełka robić nie chciał a dziewczyny i owszem....)

Komentarz
Fotoleracja
Może chlopaki nie mieli żadnych zadań dla siebie przydzielonych? Np jakichś nawet instrumentów prostych. Stąd obciach.
Moja koleżanka. Nie zapomnę tego prezentu.
Heh, teraz pacze że wątek w dziale "Poradnik" - cosik źle klikłem, proszę Administrację o przerzucenie do Modlitewnika na ten przykład.
.
W tym roku wszyscy podążali za mną.
Iście królewska postura
😉😁
Odsłuchałeś kolędę "Pastuszek bosy"?
Nagrała się dla cb znowuż....
Gdzie mam odsłuchać?
Na mailu ci posłałem, młoda się pyta czy się podobało i nie wiem co powiedzieć...
Przeleciało mi.
Piękne!
Po kim Emi ma taki słuch?
Po Elo, żona śpiewa i gra, na gitarze
Brawo brawo pięknie ❤️
He!
Miało być "para".
Słownik kurde-bele.....
Dobra dobra. Zapisane.
W tym roku Orszak też się odbył - właśnie wróciliśmy. Trasa zmieniona (proboszcz zmierzył i podał że było to 1250 m). Uczestników wg policji było 500 (mniej niż rok temu), taką liczbę przekazali proboszczowi który jednak ocenił na "ponad 400". Tak czy siak frekwencja się zmniejszyła.
Było za to radośnie i głośno. Śpiewnie. Mroźno ale słonecznie. Układ tak jak w zeszłym roku - zawiązanie Orszaku pod SP, przemarsz z postojem u Heroda i finał w kościele na Mszy Świętej.