@Wielen powiedział(a):
W Ewangeliach jest o prowadzeniu i chronieniu owiec a nie o strzyżeniu.
W Ewangeliach jest o dbaniu.
Jednym z elementów dbania o owce jest ich strzyżenie i dojenie.
To wchodzi w zakres obowiązków pasterza.
Pasterz zapewnia owcom bezpieczeństwo przed drapieżnikami.
Owce rewanżują się pasterzowi wełną i oscypkami.
Tak to Stwórca ustanowił.
Tia owca boi się wilka a pasterz ja zjada
Ta dyskusja jest bez sensu. Po co komu ta wiedza - wierni są organem nadzorczym, audytem, właścicielem !?
Jako księgowa pytam.
W mojej alegorii wierni są dla Kościoła jak Socios dla FC Barcelona, teraz sobie koleżanka, jako księgowa, powybiera
Wniosek co do celowości popieram.
Socjos, elajs, fans czy inni członkowie stowarzyszeń wspierających mogą sobie rozliczać swoje jednostki organizacyjne ,nawet transparentnie, używając infrastruktury KRS ale nic im do finansów klubów, idoli czy inszych rzeczy, które wspierają.
Czy fanklub Zenka Martyniuka czy Nergala patrzy im w księgi - no nie.
W przypadku kościoła sprawa jest prosta dajesz podług sumienia / wg uznania i tyle, masz nad tym pełną kontrolę i starczy.
@Wielen powiedział(a):
W Ewangeliach jest o prowadzeniu i chronieniu owiec a nie o strzyżeniu.
W Ewangeliach jest o dbaniu.
Jednym z elementów dbania o owce jest ich strzyżenie i dojenie.
To wchodzi w zakres obowiązków pasterza.
Pasterz zapewnia owcom bezpieczeństwo przed drapieżnikami.
Owce rewanżują się pasterzowi wełną i oscypkami.
Tak to Stwórca ustanowił.
Tia owca boi się wilka a pasterz ja zjada
Ta dyskusja jest bez sensu. Po co komu ta wiedza - wierni są organem nadzorczym, audytem, właścicielem !?
Jako księgowa pytam.
Pasterz zjada tylko chłopaków. Tzn. przedaje głównie do kababowni. Przynajmniej tak jest u mię na wiosce.
Komentarz
Ja bym to podsumował inaczej:
Jest w tym sensie bez sensu, że dyskutanci stosują interpretację rozszerzające i do nich się odnoszą. Ale przecież nie nalegam.
Nie wiadomo, z czego się i w jakim stopniu utrzymuje.
Socjos, elajs, fans czy inni członkowie stowarzyszeń wspierających mogą sobie rozliczać swoje jednostki organizacyjne ,nawet transparentnie, używając infrastruktury KRS ale nic im do finansów klubów, idoli czy inszych rzeczy, które wspierają.
Czy fanklub Zenka Martyniuka czy Nergala patrzy im w księgi - no nie.
W przypadku kościoła sprawa jest prosta dajesz podług sumienia / wg uznania i tyle, masz nad tym pełną kontrolę i starczy.
Pasterz zjada tylko chłopaków. Tzn. przedaje głównie do kababowni. Przynajmniej tak jest u mię na wiosce.