Racuszki, placuszki i tentegesy na szybkensa
Dziś serwuję wspaniałe i pachnące:
Małdrzyki
250 g sera twarogowego, w miarę suchego i grudkowatego
1 duże jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
30 g cukru pudru
40 g mąki pszennej, plus jeszcze parę łyżek do obtaczania placuszków
100ml oleju do smażenia
1 łyżka masła do smażenia
Sposób przyrządzania:
Do miski włożyć ser i rozgnieść go za pomocą widelca, dodać jajko, cukier puder, cukier waniliowy i mąkę.
Wszystko dokładnie wymieszać, ale nie należy używać do tego miksera.
Podzielić na 6-8 części i z każdej uformować placuszek, który następnie należy obtoczyć delikatnie w mące.
Na patelni rozgrzać olej i masło. Małdrzyki smażyć z każdej strony po około 2-3 minuty.
Przekładać na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
-------------------------
Nie miałam twarogu, więc zrobiłam placuszki z serka waniliowego. Już nie dodawałam cukru waniliowego.
Wyszły bardzo smaczne i ładne.
Małdrzyki
250 g sera twarogowego, w miarę suchego i grudkowatego
1 duże jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
30 g cukru pudru
40 g mąki pszennej, plus jeszcze parę łyżek do obtaczania placuszków
100ml oleju do smażenia
1 łyżka masła do smażenia
Sposób przyrządzania:
Do miski włożyć ser i rozgnieść go za pomocą widelca, dodać jajko, cukier puder, cukier waniliowy i mąkę.
Wszystko dokładnie wymieszać, ale nie należy używać do tego miksera.
Podzielić na 6-8 części i z każdej uformować placuszek, który następnie należy obtoczyć delikatnie w mące.
Na patelni rozgrzać olej i masło. Małdrzyki smażyć z każdej strony po około 2-3 minuty.
Przekładać na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
-------------------------
Nie miałam twarogu, więc zrobiłam placuszki z serka waniliowego. Już nie dodawałam cukru waniliowego.
Wyszły bardzo smaczne i ładne.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Ciasto- jak na naleśniki. Do dzbanka z ciastem naleśnikowym wrzucam drobno pokrojone jabłko. Na patelni rozgrzewam olej kujawski i łyżką kładę placuszki. Usmażone posypuję cukrem pudrem. Można je też polać śmietanką, ale niekoniecznie. Gorące najlepsze, ale lubię je też na zimno, jak zostaną.
Świetny pomysł.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Ciasto: 250 g mąki, 200 ml wody, 200 mi piwa, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól do smaku. To jest dość duża ilość, można zrobić z połowy składników. Ryba w tym usmażona jest pyszna, ciasto chrupiące. Smażyć na głębokim oleju.
Cebulę kroję w plastry o grubości pół cm, rozdzielam na pojedyncze krążki, obtaczam w cieście i smażę.
Że tesz się Wam zebrało na kuszące przepisy akurat w czasie Wielkiego Posta %-(
Natomiast smażyłam banany w cieście naleśnikowym - też dobre, choć z jabłkami lepsze, bo banany są ciut mdłe.
https://mobile.twitter.com/i/status/1112944934888275968
Dużo cebuli pokrojonej w małą kostkę. Mąka, sól, woda. Konsystencja jak na racuszki, może ciut rzadsze. Pomieszać, dodać cebulę i sporo zmielonego pieprzu, pomieszać. Smażyć placuszki wyłącznie na smalcu. Są bardzo kruche. Do tego gorąca herbata.
Żreć ciepłe. Przepis z akademika, kiedy nie było co żreć. A potem przyjął się na salonach. Próbojta.
1. na patelnię łyżka , dwie tłuszczu ( ja miałem tylko resztkę oliwy z oliwą)
2. Na rozgrzany tłuszcz mała cebula ( miałem tylko jedną czerwoną czerwoną)
3. Podsmażyć.
4. 400 g kaszanki z kaszy jaglanej (czyli 3 kiełbaski z 6 sztukowej paczki, która jest teraz w promocji w Stokrotce po 10 zł/kg). Kaszankę rozdrobnić i wrzucić na patelnię.
5. Podsmażyć tą masę aż się trochę zrumieni.
6. Wrzucić puszkę pomidorów z puszki (ja miałem całe w puszce)
7. Redukować płyn doprawiając: szczyptę cukru, szczyptę soli, papryka ostra , pieprz i co tam mamy.
8. W razie potrzeby dolewać wody i redukowac do konsystencji sosu carbonara.
9. Podawać z makaronem albo nawet jako dodatek sos np. do mięsa.
Całość luksusowego sosu wyniesie 6 złotych (kaszanka i pomidory + jakies grosze za cebule i przyprawy z domu) a sosu wychodzi pół głębokiej patelni.
Składniki:
Banan - im dojrzalszy tym słodsze bedą racuszki.
Jajko
Łyżka mąki
0-4 Łyżek mleka
Banana, żółtko i mąkę zagniatamy razem na jednolitą masę jeśli.
Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli
Mieszamy razem i smażymy na oleju.
Jeśli masa z banana żółtek i mąki jest "za sucha" dodajemy mleka - konsystencja ma być taka by łatwo mieszała się z pianą.
Nie wiem dlaczego tak jest ale pianę z białka wrzucamy do ciasta nie odwrotnie bo lepiej się miesza i smaży, nie mam bladego pojęcia dlaczego ale empiria na taką kolejność wskazuje.
Jak usmażymy na oleju kokosowym całość zyskuje dodatkowo miły kokosowy aromat
Smacznego
Dobre
A z twarogiem można?
https://www.oyakata.com.pl/ksiega-mistrza-oyakata/kuchnia-japonska/jak-przygotowac-tempure-w-6-krokach
2 szkla. mąki
1/2 kostki rozpuszczonego masła/margaryny
3/4 szkl. cukru
4 jaja
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia/sody
1/2 szkl. mleka (lub 2/3)
owoce dowolne
Produkty sypkie mieszamy w jednej miedniczce.
Produkty płynne mieszamy w drugiej.
Płynne wlewamy do sypkich i przez kilka minut dobrze to razem mieszamy.
Ciasto wykładamy na blachę, na wierzch kładziemy owocki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st.C.
Pieczemy 20 minut ( sprawdzamy patyczkiem czy ciasto już suche)
Można to po upieczeniu posypać cukrem (pudrem), ale niekoniecznie.
----------------------------------
Miałam w domu amerykańskie borówki, jabłka i trochę czereśni. Każdy owocek się nadaje. Najlepsze ( jak dla mnie) są śliwki.
Wyszła pyszność. Zaleta: ciasto jest nie za słodkie.
BTW, przepis z piosenki działa, chociaż mama ostatecznie go zmodyfikowała, dając sporo mniej cukru, i właśnie owoce na wierzch a nie na spód - tak czy inaczej ciasto wychodzi pyszne
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
A tak dla edukacji - to, co Kolega zapodał, bardziej przypomina bolognese niż carbonarę.
Na bardziej bogato, można to posypać serem. Ale najprostsza wersja j/w.