Niemniej w środowiskach feministycznych widać wzmożenie językotwórcze, miast czekać na naturalne procesy warto może przyłączyć się do nich i korygować pewne absurdy?
Zapytany przez pana Grzegorz Bronakowski, czy ta "kierowczyni" to niby jakieś stare słowo, czy nowe, natknąłem się na ten absolutnie cudowny wycinek z "Lotnika i Automobilisty" z grudnia 1912 roku.
Rzadko można dokładnie znaleźć moment, kiedy jakieś słowo wchodzi do języka. Otóż słowo "kierowca" zostało wymyślone w roku 1912 w konkursie na zastąpienie francuskich wyrazów "szofer", "garaż" i "automobil". "Zajezdnia" się przyjęła, ale tylko jeśli chodzi o zbiorkom, nie wymyślono lepszego słowa na automobil niż funkcjonujące już "samojezd" i "samochód" (111 lat później trzeba przyznać, że nadal nie wymyślono), ale to właśnie wówczas do polszczyzny trafił wyraz "kierowca".
Wiemy, kto go wymyślił - niezależnie od siebie pan Jan Stanisław Nakielski i pan Romuald Pianko, za co dostali po 25 rubli srebrnych. Zwracam szczególną uwagę na werdykt jury (przepraszam, sądu): otóż słowo kierowca wygrało z silniczym i kierowniczym, ponieważ łatwiej od niego tworzyć wyrazy pochodne. Trzy z pięciu wymienionych wyrazów dotyczą kobiet: kierowcowa i kierowczanka (członkinie rodziny) oraz feminatyw kierowczyni (kobieta kierowca, szoferka).
Co pokazuje, że w początkach automobilizmu na ziemiach polskich francuski feminatyw szoferka został zastąpiony przez polski feminatyw kierowczyni, stworzony OD RAZU z formą męską.
Cmoknijcie mnie w stacyjkę.
CC Maciej Makselon Paulina Łopatniuk
PS: W bonusie daję Wam pierwszą psycholożkę - tekst z "Kurjera Warszawskiego" z 14 I 1935 autorstwa Stanisława Szobera (1879-1938), wybitnego językoznawcy i leksykografa, autora popularnego "Słownika poprawnej polszczyzny" (wydawanego po wojnie pod red. Doroszewskiego).
@W_Nieszczególny powiedział(a):
Nie ma "kowalczyni", która jest kategorią samą w sobie, bo nie dość, że jest w samym środku tego diagramu to jest jeszcze błędna konstrukcyjnie.
Komentarz
głupiec
dureń
leń
nieuk
mruk
?
durczyni?
leniwka?
nieuczka?
mruczka?
durna baba / durne babsko
leniwa baba / leniwe babsko
???
mrukliwa baba mrukliwe / babsko
👣
🐾
🐾
👣
🐾
🐾
Feminatywy sprzed stu lat i z Biblji ks. Wujka
начальница LOL
Do nich też te idiotyczne feminizmy doszły?
👣
🐾
🐾
O pochodzeniu słowa "kierowca" i... "kierowczyni".
Rok: 1912, wyrażenie-klucz: "od razu"
za: Jacek Dehnel (nie znam)
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid024JZf6wrFcHBX6yiZdVvP5hCzBcNwTSdzwZ1RFWLkHpQGxBviWSqeSRHVnfzLxtncl&id=524664913
••••••••••••••••••
Zapytany przez pana Grzegorz Bronakowski, czy ta "kierowczyni" to niby jakieś stare słowo, czy nowe, natknąłem się na ten absolutnie cudowny wycinek z "Lotnika i Automobilisty" z grudnia 1912 roku.
Rzadko można dokładnie znaleźć moment, kiedy jakieś słowo wchodzi do języka. Otóż słowo "kierowca" zostało wymyślone w roku 1912 w konkursie na zastąpienie francuskich wyrazów "szofer", "garaż" i "automobil". "Zajezdnia" się przyjęła, ale tylko jeśli chodzi o zbiorkom, nie wymyślono lepszego słowa na automobil niż funkcjonujące już "samojezd" i "samochód" (111 lat później trzeba przyznać, że nadal nie wymyślono), ale to właśnie wówczas do polszczyzny trafił wyraz "kierowca".
Wiemy, kto go wymyślił - niezależnie od siebie pan Jan Stanisław Nakielski i pan Romuald Pianko, za co dostali po 25 rubli srebrnych. Zwracam szczególną uwagę na werdykt jury (przepraszam, sądu): otóż słowo kierowca wygrało z silniczym i kierowniczym, ponieważ łatwiej od niego tworzyć wyrazy pochodne. Trzy z pięciu wymienionych wyrazów dotyczą kobiet: kierowcowa i kierowczanka (członkinie rodziny) oraz feminatyw kierowczyni (kobieta kierowca, szoferka). Cmoknijcie mnie w stacyjkę.
CC Maciej Makselon Paulina Łopatniuk
PS: W bonusie daję Wam pierwszą psycholożkę - tekst z "Kurjera Warszawskiego" z 14 I 1935 autorstwa Stanisława Szobera (1879-1938), wybitnego językoznawcy i leksykografa, autora popularnego "Słownika poprawnej polszczyzny" (wydawanego po wojnie pod red. Doroszewskiego).
z sieci...
W mojej podstawówce facetka od polskiego obniżałaby oceny za takie stylistyczne łamańce!
Wrzuciłbym do zbioru limonkowego/oliwkowego, PRL
Facetka od polaka.
👣
🐾
🐾
Nie ma "kowalczyni", która jest kategorią samą w sobie, bo nie dość, że jest w samym środku tego diagramu to jest jeszcze błędna konstrukcyjnie.
To ja poproszę propozycję na niewiastę stolarz by nie było w zbiorze wspólnym "nieporozumienia" oraz niewiastę frezer.
(Wiosną będziem robić wespół ze somsiadko kwietnik z europalety.)
Z frezerem to akurat nie ma problemu, gdyż frezerka to kobieta obsługująca frezarkę.
A ja mam znowu okazję do zamieszczenia listy z kategorii żółtej.
Blacharka
Cukierniczka
Drukarka
Dyplomatka
Dziekanka
Dżokejka
Graficzka
Kawiarka
Konferansjerka
Kosmetyczka
Kreślarka
Literatka