Skip to content

Aktualności, newsy, krótkie wiadomości tekstowe

1727728729730731733»

Komentarz

• @allium powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Dopiero wrzesień :(

W wrześniu będę w Krościenku, z innym - niestety już byłym - forumowiczem, planujemy uwarzyć coś za Homolem albo w Sromowcach Niżnych (ja na dalsze wyjścia z powodów zdrowotnych się już nie nadaję). Może by kolega dołączył?

Pozdrów serdecznie.

• @Przemko powiedział(a):

@marniok powiedział(a):
    Ostatni raz byłem w Zakopanym 17 lat temu.
    Nie żałuję.
    Wolę inne miejsca.

Właśnie dowcip polega na tym, że jest coraz więcej miejsc, bo powstają co roku nowe agroturystyki. A więc można mieszkać w maksymalnie odludnych miejscach i łazić po odludnych okolicach, czy jeździć rowerem, z jakiegoś powodu jednak wakacje trzeba spędzać tylko w Zakopanem albo jednej miejscowości nad morzem, droga jajecznica albo morszczuk zamiast dorsza w ekstra cenie, inaczej się nie liczy.

Tyle, że Tatry i Karkonosze to jedyne w Polsce góry z piętrem alpejskim jak to nazywają geografowie. A Zakopane było i jest głównym miejscem do wyjścia w nie. I nie ma się co oszukiwać - pod względem atrakcyjności krajobrazowej, przyrodniczej i w zasadzie każdej innej stoi ono znacznie wyżej niż agroturystyki np, w Beskidzie Wyspowym. Dlatego zawsze będzie przyciągać więcej turystów.
    Kolegi propozycja jest, moim zdaniem, równie sensowna co "Po co kupować czekoladę, jak tańsze są landrynki"

• Dwa kroki za miedzą są fantastyczne miejsca na wyjścia w Tatry. Cisza, spokój, bezarabie...
    Na Słowacji. Dla miłośników gór wysokich - idealnie.
    Polecam.

• To może zrobmy minizlocik/pifko wyjazdowe w Krościenku lub Szczawnicy?

• @allium powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@marniok powiedział(a):
    Nie żałuję.
    Wolę inne miejsca.

Właśnie dowcip polega na tym, że jest coraz więcej miejsc, bo powstają co roku nowe agroturystyki. A więc można mieszkać w maksymalnie odludnych miejscach i łazić po odludnych okolicach, czy jeździć rowerem, z jakiegoś powodu jednak wakacje trzeba spędzać tylko w Zakopanem albo jednej miejscowości nad morzem, droga jajecznica albo morszczuk zamiast dorsza w ekstra cenie, inaczej się nie liczy.

Tyle, że Tatry i Karkonosze to jedyne w Polsce góry z piętrem alpejskim jak to nazywają geografowie. A Zakopane było i jest głównym miejscem do wyjścia w nie. I nie ma się co oszukiwać - pod względem atrakcyjności krajobrazowej, przyrodniczej i w zasadzie każdej innej stoi ono znacznie wyżej niż agroturystyki np, w Beskidzie Wyspowym. Dlatego zawsze będzie przyciągać więcej turystów.
    Kolegi propozycja jest, moim zdaniem, równie sensowna co "Po co kupować czekoladę, jak tańsze są landrynki"

To, co pisze Maria, czyli Tatry słowackie. Kilka razy mniej turystów, kilka razy więcej terenu, ładniejsze widoki, większe jaskinie, wyższe szczyty, tańsze piwo.

• Kip in tacz!

• @trep powiedział(a):

@allium powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@marniok powiedział(a):
    Nie żałuję.
    Wolę inne miejsca.

To, co pisze Maria, czyli Tatry słowackie. Kilka razy mniej turystów, kilka razy więcej terenu, ładniejsze widoki, większe jaskinie, wyższe szczyty, tańsze piwo.

Hejtowanie Zakopanego i Górali odbywa się od lat na rozmaitych gazowniach i onetach i może się nam jakoś "podświadomie" udzielać.

• Ja zupełnie świadomie polecam Tatry Słowackie - z autopsji.
    Trzeba tylko się uzbroić w pobłażliwość dla czeskich turystów. Ja na 2000 m spotkałem panią w Crocsach.

• edytowano 28 July

"Zygmunt Solorz na przełomie lipca i sierpnia 2024 roku uzgodnił z trójką swoich dzieci, Tobiasem Solorzem, Aleksandrą Żak i Piotrem Żakiem, że przekaże im jego imperium biznesowe, które kontroluje właścicielsko poprzez zarejestrowane w Liechtensteinie fundacje TiVi i Solkomtel. Miliarder pod koniec ub.r. w rozmowie z „Forbesem” opisywał, że porozumienie zawarto 2 sierpnia. Już jednak tego samego dnia wieczorem, gdy dokument przeanalizowali jego prawnicy, zdał sobie sprawę, że został wprowadzony w błąd: podpisując umowę, miał przeświadczenie, że oddaje dzieciom kontrolę jedynie nad częścią swoich firm.

Czytaj więcej na: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/zygmunt-solorz-walczy-z-dziecmi-o-majatek-do-gry-wkracza-prokuratura "

• @Inż powiedział(a):
    Ja zupełnie świadomie polecam Tatry Słowackie - z autopsji.
    Trzeba tylko się uzbroić w pobłażliwość dla czeskich turystów. Ja na 2000 m spotkałem panią w Crocsach.

Podobnież jest na Słowacji takie przysłowie, że na kogoś zupełnie nie na miejscu mówi się "Jak Czech w Tatrach".

• Ech, te odwieczne spory Węgrów z Czechami... Już Ludwik Węgierski z Karolem IV.

• A jak się wchodzi na Rysy bądź na Gierlach? To wymaga umiejętności alpinistycznych? Czy może bardziej coś w rodzaju Śnieżki via cmentarz?

• Na Gerlachu nie byłem więc nie odpowiem. Na Rysy wszedłem od strony słowackiej (kilka lata temu, mając lat 56) i nie wymagało to umiejętności alpinistycznych.

• edytowano 28 July

To nie wymaga umiejętności alpinistycznych, ale jednak pewnego doświadczenia w turystyce wysokogórskiej. Szlaki, te znakowane, są przecież dla turystów, nie dla taterników.
    Moja kuzynka uczciła swoje 50. urodziny wejściem na Gerlach. Jednakowoż wcześniej zlazła niemal całe polskie Tatry.
    Na wejście od polskiej strony na Rysy z pewnością nie zabierałabym dziecka.

• Maciej Świrski odwołany z funkcji przewodniczącego KRRITV.

• @Cyrylica powiedział(a):
    Maciej Świrski odwołany z funkcji przewodniczącego KRRITV.

idą również po Bąkiewicza. Ewidentnie widać, że rekonstrukcja (nie)rządu miała być padgatowką pod zaostrzenie linii i represji. Będą kolejne zawijania niewygodnych ludzi i areszty wydobywcze. Właśnie do tego Chyżemu Rujowi potrzebni są Żurek, Wrzosek i Kierwinski

• Ale jest instytucja ułaskawienia.

• Ułaskawić to "strażnik żyrandola" może dopiero osobę już skazaną przez bezmiar niesprawiedliwości. A zawinąć z ulicy/domu/biura etc. to antyterroryści/ABWehra etc. mogą każdego na podstawie świstka wypisanego przez proroka, który stosuje prawo tak jak je rozumie. A następnie trzymać pod celą w areszcie i przedłużać sankcję ad calendas Grecas

• jednak dziwię się tym antyterrorystom - tacy dumni z siebie i idą z tym swoim wyszkoleniem iść człowieka oskarżonego o hejt w internecie? Gleba gleba gleba? Bo co? Będzie się ostrzeliwał?

• Coś z tym "tańszym piwem" na Słowacji mi nie gra. Przecież tam jest euro, po wprowadzeniu którego wszystko podrożało. Słyszałem, że podobno to Słowacy jeździli do Polski na zakupy, bo było taniej.

• Moje wycieczki były przed euro. To raz. A dwa, że piszesz o porównaniu cen w dyskontach bez uwzględnienia góralskiej chciwości.

• Mogę tylko potwierdzić, że słowackie Tatry na tle polskich są o wiele przyjemniejsze. Tam nad wszystkim panuje TANAP, a u nas głównie rządzą lokalne interesiki. W czasie ostatniej wizyty w D. Chochołowskiej byłem zbrzydzony ustawionym tam wesołym miasteczkiem a do tego był tam wielki namiot bodaj Rossmana, bo firma urządzała jakiś jubileusz. Z kolei krajobraz Podhala jest tak zdewastowany (chaos, architektura, bilboardy) że tylko chce się stamtąd uciekać.
    No i tłumy mniejsze a często po prostu luzy.

• @Wielen powiedział(a):
    Mogę tylko potwierdzić, że słowackie Tatry na tle polskich są o wiele przyjemniejsze. Tam nad wszystkim panuje TANAP, a u nas głównie rządzą lokalne interesiki. W czasie ostatniej wizyty w D. Chochołowskiej byłem zbrzydzony ustawionym tam wesołym miasteczkiem a do tego był tam wielki namiot bodaj Rossmana, bo firma urządzała jakiś jubileusz. Z kolei krajobraz Podhala jest tak zdewastowany (chaos, architektura, bilboardy) że tylko chce się stamtąd uciekać.

No i południowa strona jest lepiej oświetlona

• Nawet wińsko lepsze mają.

• @Wielen powiedział(a):
    Mogę tylko potwierdzić, że słowackie Tatry na tle polskich są o wiele przyjemniejsze. Tam nad wszystkim panuje TANAP, a u nas głównie rządzą lokalne interesiki. W czasie ostatniej wizyty w D. Chochołowskiej byłem zbrzydzony ustawionym tam wesołym miasteczkiem a do tego był tam wielki namiot bodaj Rossmana, bo firma urządzała jakiś jubileusz. Z kolei krajobraz Podhala jest tak zdewastowany (chaos, architektura, bilboardy) że tylko chce się stamtąd uciekać.

Aż tak pięknie nie jest, bo rządzi tam też prywatna spółka Tatra Mouintain Resorts, która próbuję kupić wszystko co się da i zrobić ze Słowackich Tatr prywatny kurort na wzór alpejskich. Już teraz ma wiele wyciągów i hoteli.
    Zaletą jest, że stosuje podejście korporacyjne i ma ofertę cenową przystępną - nastawioną na wolumen sprzedaży, a nie maksymalny zysk jednostkowy. Nie można tego powiedzieć o przedsiębiorcach z drugiej strony Tatr.

• @allium powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@marniok powiedział(a):
    Nie żałuję.
    Wolę inne miejsca.

Tyle, że Tatry i Karkonosze to jedyne w Polsce góry z piętrem alpejskim jak to nazywają geografowie.

A dlaczego Pilsko i Babia Góra w Beskidach już się nie łapią?

• Drugim problemem słowackich Tatr są odległości. Żeby dojść że strefy, gdzie da się dojechać do strefy szczytów trzeba zazwyczaj pokonać znacznie dłuższy dystans. Niekoniecznie trudniejszy technicznie, ale dłuższy, co skraca czas efektywnej wycieczki albo wymusza noclegi w górach. Z kolei ich schroniska są godne tej nazwy i w przeciwieństwie do naszych hoteli (czasami wciąż nazywanych schroniskami - choć już chyba nie wszystkie) oferują dość spartańskie warunki.
    Dalej - nie wiem jak teraz, ale kilkanaście lat temu nie było z Polski dogodnego dojazdu komunikacją publiczną. Oczywiście można jechać autem, tam jest nawet lepiej dojechać niż do Zakopanego, można spokojnie ominąć korki, jednak podróżowanie w góry autem wymusza powrót z gór do miejsca docelowego, a to z kolei ogranicza swobodę wyboru tras.

Ale oczywiście - bilans wypada dużo lepiej po słowackiej stronie.

• edytowano 07:44

@rozum.von.keikobad powiedział(a):
    Drugim problemem słowackich Tatr są odległości. Żeby dojść że strefy, gdzie da się dojechać do strefy szczytów trzeba zazwyczaj pokonać znacznie dłuższy dystans. Niekoniecznie trudniejszy technicznie, ale dłuższy, co skraca czas efektywnej wycieczki albo wymusza noclegi w górach. Z kolei ich schroniska są godne tej nazwy i w przeciwieństwie do naszych hoteli (czasami wciąż nazywanych schroniskami - choć już chyba nie wszystkie) oferują dość spartańskie warunki.
    Dalej - nie wiem jak teraz, ale kilkanaście lat temu nie było z Polski dogodnego dojazdu komunikacją publiczną. Oczywiście można jechać autem, tam jest nawet lepiej dojechać niż do Zakopanego, można spokojnie ominąć korki, jednak podróżowanie w góry autem wymusza powrót z gór do miejsca docelowego, a to z kolei ogranicza swobodę wyboru tras.

Ale oczywiście - bilans wypada dużo lepiej po słowackiej stronie.

Od Strbskeho Plesa do Tatrzańskiej Łomnicy kursuje często i szybko kolejka elektryczna, łącząca ten odcinek z Popradem. Następnie ze Smokovca na Hrbeniok jest kolejka linowo-terenowa. To już jest dobry punkt wypadowy w góry. Podobnie można podjechać z Strbskeho Plesa pod Solisko czy z Łomnicy pod Skalnate Pleso gdzie krzyżuje się kilka szlaków.
    Jest też gęsta siatka autobusów Tatra Express, które mogę dowieźć w bardziej nietypowe lokalizacje.

Dojazd z Polski nie jest problemem - trzeba jechać koleją do czeskiego Bohumina lub Ostravy. Stamtąd jest kilkanaście możliwych połączeń do Popradu i dalej (większość jeździ do Koszyc). Część z przesiadką w Żylinie, ale są też bezpośrednie. Raz na dobę jeździ nawet w tamtą stronę Pendolino z Pragi przez Ostravę.

Autouzupełnienie. Do Bohumina można też wygodnie dojechać z Polski autostradą A1. Pod dworcem w Bohuminie jest duży bezpłatny parking. Korzystam z niego, jako wygodnego miejsca na przesiadkę na pociąg. Niedaleko jest komisariat, więc można oczekiwać że na parkingu jest bezpiecznie. Sam stałem tam po tydzień bez problemów.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.