Skip to content

Różne fajne mapy

13738394042

Komentarz

• edytowano 4 November

Mapka z oznaczeniami sił powietrznych krajów współczesnych. Ciekawie wypada zestawienie Grecji, Cypru, Argentyny i Salwadoru albo USA i Somalii.

• Najlepsze jednak porównanie Australii i Nowej Zelandii

• Mam też wrażenie, że Indonezja tradycyjnie z Polski ściągała, choć tym razem z większą subtelnością.

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Najlepsze jednak porównanie Australii i Nowej Zelandii

I Kanady. Tylko Angole nic własnego nie mają i muszą się zadowolić kropą. A Żaby oczywiście muszą odwrotnie.

Natomiast Luftwaffe subtelnie nam przypomina, że es ist Preußen nich verloren.

• NZ dość autoironicznie jak na lotnictwo

• Kanada też nie deklaruje własnej inicjatywy.

• niemcy nie mogą patrzeć na Polaków mieszkających w domach?

• Statystykę psują jak zwykle Ossi, bo w W. Germany dominują osiedla niewielkich domków. Bloki są, głównie na przedmieściach dużych miast.

• @Filioquist powiedział(a):

@trep powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@los powiedział(a):
    W Rosji jest większa.

Mimo wszystko marna pociecha.

Wręcz przeciwnie.

Odpowiem dialogiem, jaki u nasz caszami pada. Dejdusia już pod koniec lecącego w telewizorze filmu idzie się kąpać po czym pyta mnie:
    -- No i jak się skończył?
    -- Dla jednych dobrze, dla innych źle. Ten zginął (umarł). Jego trud skończony. Dla niego dobrze. A tamten przeżył i musi się dalej męczyć. Dla niego źle.

...halucynacje i śmierć z niedożywienia

Ten tekst - jego trud skończony - ma głęboki teologiczny sens.

• edytowano 8 November

Regiony kulturowe w Europie według Niemców.

• Ta Chorwacja to pewnie się załapała ze względu na wakacyjne tripy niemieckich emerytów

• "Niemal połowa młodych Polaków utożsamia się "wyłącznie ze swoim krajem". To najwyższy wynik wśród badanych państw Europy.

Tak wynika z międzynarodowego sondażu "Young Europe 2025".

Z kolei 46% traktuje siebie jako "obywatela swojego kraju i Europejczyka", a 1% "wyłącznie jako Europejczyka".

[W badaniu uczestniczyło łącznie 6703 osób w wieku 16-26 lat z następujących krajów: Niemiec, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Grecji, Polski i Wielkiej Brytanii]

[Źródło: "Young Europe 2025", YouGov / TUI, 2025]"

• Trochę mi brakuje, że onej hybrydy nie zróżniczkowali, bo to też istotne.

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Trochę mi brakuje, że onej hybrydy nie zróżniczkowali, bo to też istotne.

Podobają mi się komentarze pod tą informacją, proeuropejczycy mówią że to wina PiS i propagandy endeckiej (bo aż tyle za Polską), radykalni pisowcy że to wina propagandy europejskiej (bo tylko tyle za Polską), i na to wjeżdżają ci którzy obie strony uważają za debili bo PiS ekipa piłsudczykowsko-jagiellońska.

• Wydawało mi się że Polska miała solidne 2,5 za Gierka?

• edytowano 18 November

@Przemko powiedział(a):
    Wydawało mi się że Polska miała solidne 2,5 za Gierka?

...wykres robi wrażenie, a Izrael na szczycie to razem z "autonomią"?

ps. w 10 lat to jeszcze poleciało. I tyle zostało z rozmaitych "teorii przeludnienia".

• Ale niektórzy nadal uparcie te teorie głoszą.

• @Brzost powiedział(a):
    Ale niektórzy nadal uparcie te teorie głoszą.

...jedni na nich zarabiają, ubodzy moralnie by tak rzec, a u innych to z kolei ubóstwo intelektualne

• @Przemko powiedział(a):
    Wydawało mi się że Polska miała solidne 2,5 za Gierka?

Ja sam, żyjąc w tamtych latach statystyk nie pamiętam, ale wykresik za bardzo nie odbiega. Pokazuje jakieś 2,2 czyly niesolidne 2 i pół.

Największe wrażenie na mnie robi Arabia Saudyjska i Meksyk.

A gdzie Filipiny? (Choć można porównać do Indonezji. Podobne statystyki.)

👣

🐾
    🐾

• edytowano 19 November

Za Gierka było niby 2,6, tak zapamiętałem.2,5 w stanie wojennym.

• @Przemko powiedział(a):
    Za Gierka było niby 2,6, tak zapamiętałem.2,5 w stanie wojennym.

Z lat 80 XX w. pamiętam jak jeden mądrala na uczelni rechotał z Polaków, że "mnożą się jak króliki".

• edytowano 21 November

Lepsze drogi i wdrożenie w końcu do końca konwencji genewskiej o ruchu drogowym, na zachodzie to się stało w latach 60-tych.

"Według danych Komisji Europejskiej w 2024 roku liczba osób, które zginęły w wypadkach drogowych w Polsce wyniosła 1896, co oznaczało spadek o ponad 35% w porównaniu z 2019 rokiem. Wynik ten uplasował nasz kraj na czele państw UE pod względem zmniejszania liczby ofiar śmiertelnych na drogach.

Całkowita liczba ofiar śmiertelnych w tego typu wypadkach na obszarze Wspólnoty wyniosła 19940 osób, co stanowiło spadek o 2% w porównaniu do roku 2023 i 12% w stosunku do 2019 roku.

Pomimo tego Polska wciąż odnotowuje wyższy wskaźnik ofiar na milion mieszkańców niż średnia unijna. Nad Wisłą wskaźnik ten wynosi 52, podczas gdy średnia UE to 45.

Najniższe wskaźniki śmiertelności pod tym względem zarejestrowano na Malcie (21), w Danii (24) oraz w Luksemburgu (27). Najwyższe zaś w Rumunii (78), Bułgarii (74) i Grecji (64).

[Źródło: "Road Safety Statistics for 2024: Progress continues amid persistent challenges", European Commission, 17 October 2025]"

• edytowano 24 November

Dotychczas znałem tylko Abramowice, Choroszcz, Morawicę i Tworki

• Ja wiedziałem o Tworkach, Drewnicy, Kobierzynie, Świeciu i Srebrzysku. O tym ostatnim dzięki twórczości jednego z dawnych forumkowych Kolegów.

• U nasz najbardziej znana jest oczywiście Kochanówka, na drugim miejscu Tworki.

Świeciu, Warcie, Wojsku Polskiemu ciężko będzie uzyskać taki status w świadomości.

• Ja do dzisiej tylko o Tworkach i Toszku.
    Byłem w wojsku w Bytomiu.
    U Hanysów Toszek - number one.

👣

🐾
    🐾

• A ja byłem w wojsku w Grudziądzu. Stąd wiem o Świeciu.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.