Skip to content

Nieuprawnione skojarzenia

na twitterze zobaczyłam zapłakanego mężczyznę w dzianinowej czapeczce i wojskawej kurtce. Pomyślałam - Ukrainiec. Włączyłam głos, okazało się - Francuz. Chłop z Francji, poniżej obrazki walk chłopów z jakimiś uzbrojonymi siłami, pewnie płakał, bo dostał gazem albo czymś bolesnym. Protestują przeciw umowie z Mercosur pomyślałam. Ale wiedziona komentarzami zadałam głupkowi pytanie o wybijanie we Francji zwierząt hodowlanych (z francuskich źródeł). No i dostałam odpowiedź:

"Według najnowszych francuskich źródeł prasowych, we Francji masowo wybija się stada bydła w związku z epidemią dermatose nodulaire contagieuse (DNC) — dermatowatości guzowatej bydła.

To choroba wirusowa, bardzo zakaźna dla bydła, ale nieszkodliwa dla ludzi. Zgodnie z francuskim protokołem sanitarnym, wybija się całe stado, jeśli wykryto choć jeden przypadek."

Informacja jest ciekawa sama w sobie, ten czynny opór chłopów, no no.

Ale z drugiej strony prawie równobrzmiąca z komunikatami o wybijaniu stad świń w Polsce związanymi z afrykańskim pomorem świń. W Polsce tym ASF udało się drastycznie zmniejszyć hodowlę. Wygląda podobnie, a miejscowa wołowina jest konkurencją dla tej z Ameryki Południowej.

No to jeszcze jedno pytanie do głupka - a skąd importujemy najwięcej wieprzowiny (bo wiadomo, że w wyniku załamania się lokalnej produkcji wieprzowiny więcej jej importujemy). Nie wiadomo, bo przyjeżdża z UE, ale na podstawie podstawie Eurostatu wiadomo:

Niemcy: 30–35%

Dania: 20–25%

Hiszpania: 15–20%

Holandia: 10–15%

Belgia: 5–8%

Inne: 3–5%

No i opowiedziałam o tym mądrzejszemu, który akurat jest w trybie programisty nad trudnym zadaniem. Skonkludował - "wojnę biologiczną prowadzi się niekoniecznie z oczywistym wrogiem typu Rosja, Chiny" i wrócił do ogarniania skomplikowanego systemu.

«1

Komentarz

• edytowano 13 December

https://x.com/i/status/1999509655416979588
    ^ przykładowa akcja

https://www.instagram.com/reel/DSK_lLHDGL5/
    ^ komentarz z Francji

Rolnicy indywidualni są tępieni wszędzie bo to ostatni wolni ludzie i zdolni do protestu.

W Polsce trzeba pilnie podnosić raban, jeszcze jest baza społeczna i co ratować.

Gorzej z reprezentacją polityczną. PiS - porażka, traktuje rolników jak każdą grupę nacisku typu górnicy, tylko gorzej zorganizowaną.

Uprzedzając pytania, apele i kąśliwe uwagi - tak, angażuję się sam osobiście w nowe inicjatywy w tym zakresie. Bez poczucia, że coś wyjdzie, raczej w duchu, że "Kto zaś umie dobrze czynić, a nie czyni, grzeszy"

• Dziękuję za ten wątek.

Mercosur to tylko jeden z elementów.

• Rolnicy głosują już na Konfederację.

• @Przemko powiedział(a):
    Rolnicy głosują już na Konfederację.

..na Mentzena czy na Brauna?

Można gdzieś znaleźć program Mentzena? Na stronach Brauna jest program z 2021 - ogólnie bardzo pozytywnie o rolnictwie, ale dość ogólnikowo, typowe pobożne życzenia, które recytował również PiS. Ale przynajmniej jest jakiś punkt zaczepienia.

• Na stronach Brauna jest program

GIGATURL

• @trep powiedział(a):

Na stronach Brauna jest program

GIGATURL

...tak samo dobry jako temat do rozmowy jak każdy inny program, nieprawdaż?

• ...znalazłem program Bosaka - w dziedzinie rolnictwa bardzo ograniczona perspektywa, ekonomiczna - "rolnictwo jako istotny sektor gospodarki" plus podejście liberalne, bez zrozumienia powagi problemu

• @Filioquist powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):
    Rolnicy głosują już na Konfederację.

..na Mentzena czy na Brauna?

Dobre pytane, zobaczymy. Wojtek Mucha pisze "Grzegorz Braun i... Donald Tusk. To dziś dwie osoby najbardziej zainteresowane tym, by notowania Konfederacji Korony Polskiej były jak najwyższe. Wiele wskazuje na to, że partia Brauna ma odegrać rolę „trzeciej drogi”, tyle że zainstalowanej po prawej stronie sceny politycznej."

https://www.facebook.com/muchasa/posts/pfbid02x83RtAPj6SLM9i7t7APGeSpoxySskgtT24axWBRdGNLiAvtX4Y3KBD3o3wkNRkahl

@trep powiedział(a):

GIGATURL

Nie.

• @trep powiedział(a):

@Filioquist powiedział(a):

@trep powiedział(a):

GIGATURL

Nie.

...są partie, które swój program traktują bardziej poważnie? Lub chociaż go mają?

A propos - czy PiS ma opublikowany program?

1. tak
    2. mnie pytasz? Przecież to ty jesteś związany z PiS.
  • @trep powiedział(a):
    1. tak
    2. mnie pytasz? Przecież to ty jesteś związany z PiS.

1. Dajesz
    2. Pytanie było retoryczne - NIE MA
  • Prawdę mówiący nie mam pojęcia jak w ogóle ktoś, kto decyduje się pisać na postfrondowym forum może porównywać cokolwiek z partii Brauna z czymkolwiek z PiS. Dla mnie to jest poza moimi skromnymi możliwościami zrozumienia, więc może na tym poprzestańmy.

• edytowano 14 December

...dawaj te poważne programy partyjne

Ps. nie znasz ludzi z PiS ani sympatyków KKP, więc nie rozumiesz

• Departament Parków i Rekreacji w Jefferson.

• Ron Swanson to archetyp polskiego korwinisty, skrajny libertarianin pracujący w państwowym urzędzie

• Ale w Pawnee.

• trzeba pisowi oddać, że pod przewodnictwem premiera Morawieckiego reprezentował wobec obywateli opresyjną Unię.> @W_Nieszczególny powiedział(a):

Ron Swanson to archetyp polskiego korwinisty, skrajny libertarianin pracujący w państwowym urzędzie

nie, nie ma kucyka

• edytowano 15 December

@W_Nieszczególny powiedział(a):
    Ron Swanson to archetyp polskiego korwinisty, skrajny libertarianin pracujący w państwowym urzędzie

...to dla mnie info? Dzięki, bo faktycznie nie zakumałem gadki.

Nadal nie zgłębiłem mądrości tego serialu (kojarzę tylko mem "I'm a simple man").

Ale czy powinienem go obejrzeć by się dowiedzieć, co ma "skrajny libertarianizm" wspólnego z obroną rolników?

Czy może "skrajnym libertarianizmem" jest stwierdzenie, że są oni ostatnimi wolnymi ludźmi i zdolnymi do protestu?

• edytowano 15 December

@KazioToJa powiedział(a):
    trzeba pisowi oddać, że pod przewodnictwem premiera Morawieckiego reprezentował wobec obywateli opresyjną Unię.

...i w najlepszym razie miał im przez 8 lat do zaoferowania tylko rozmaite gatunki kiełbasy wyborczej, dotacje na to dotacje na śmo, rzucanie ryby jakby chłop to był pingwin w zoo, zero wędki, zero systemowych rozwiązań.

Ponieważ w istocie ta biurokracja nie reprezentowała tylko "opresyjnej Unii" a także naszą=rodzimą, "polską", typową wielkomiejską biurokrację, która nienawidzi chłopa za to tylko, kim jest.

Jak się okazało szyld PiS politycznego kierownictwa niczego tu nie zmieniał. A nie zmieniał, bo byli to ludzie bez wizji i bez miłości do wsi. Miastowi politycy. Zainteresowani tylko reelekcją. Cyniczni albo ciamajdy bez wizji.

...to dla mnie info?

Po prostu tylko nieuprawnione skojarzenie z Parks i recreations

• ...ja za to mam nieuprawnione zdaje się skojarzenia PiS z różnymi rzeczami, które obserwowałem za rządów PiS

• Jeśli nie ma ich za rządów ZiS, to jest to poważny zarzut wobec PiS. Jeśli są w stopniu porównywalnym albo większym, jest to piedrolenie kota w bambus.

• @W_Nieszczególny powiedział(a):

@Filioquist powiedział(a):
    ...to dla mnie info?

Po prostu tylko nieuprawnione skojarzenie z Parks i recreations

Chodzi o skrót.

• @los powiedział(a):
    Jeśli nie ma ich za rządów ZiS, to jest to poważny zarzut wobec PiS. Jeśli są w stopniu porównywalnym albo większym, jest to piedrolenie kota w bambus.

...raczej głos wyczekujący gruntownej przebudowy prawej strony polskiej sceny politycznej przez nowego lidera

• loslos
    edytowano 15 December

Ile kolega ma lat? Człowiek dorosły powinien już wiedzieć, że jeśli jakieś zachowanie jest właściwe dla absolutnie wszystkich, to ma ono charakter wbudowany i nie ma specjalnie sensu z tym walczyć. Powinien kolega znać zasady rządzące naprawianiem:

1. Naprawiać należy tylko to, co da się naprawić. (zasada absolutnie pierwsza)
    2. Naprawiać należy w pierwszej kolejności rzeczy zasadnicze a dopiero potem poboczne. Polerowanie klamek na tonącym Titaniku sensu nie ma.

PiS tak niewyobrażalnie wystaje ponad moralny poziom wszystkiego innego w Polsce, że dużo jest do zrobienia, zanim weźmiemy się za PiS.

• @los powiedział(a):
    Ile kolega ma lat? Człowiek dorosły powinien już wiedzieć, że jeśli jakieś zachowanie jest właściwe dla absolutnie wszystkich, to ma ono charakter wbudowany i nie ma specjalnie sensu z tym walczyć. Powinien kolega znać zasady rządzące naprawianiem:

1. Naprawiać należy tylko to, co da się naprawić. (zasada absolutnie pierwsza)
    2. Naprawiać należy w pierwszej kolejności rzeczy zasadnicze a dopiero potem poboczne. Polerowanie klamek na tonącym Titaniku sensu nie ma.

PiS tak niewyobrażalnie wystaje ponad moralny poziom wszystkiego innego w Polsce, że dużo jest do zrobienia, zanim weźmiemy się za PiS.

...ale to za mało

ps.
    wystawał - Kolega Profesor śledzi sytuację w PiS?

To już nie jest rok 2015, procesy degeneracji jak w każdej formacji. Dlatego trzeba je raz na jakiś czas restrukturyzować.

• loslos
    edytowano 15 December

Społeczności cenią jednorodność. Nadmierne moralne wystawanie PiS ponad zwykły poziom bugodrzański spowoduje alienację i w efekcie przegrywanie wyborów.

Ja mam inne marzenie - by kiedyś był wybór w wyborach. By jedna partia oferowała coś a druga co innego i bym musiał się zastanowić, co jest dla mnie lepsze. Bo na dziś wybory są nudne: wybieram między grównem a nie-grównem.

• Nie sądzę, bym tego dożył, ale fajnie by było:
    https://excathedra.pl/discussion/comment/570443/#Comment_570443

To już nie jest rok 2015, procesy degeneracji jak w każdej formacji. Dlatego trzeba je raz na jakiś czas restrukturyzować.

Ktoś tu zasugerował, że tych degeneratów obserwuje kolega od wewnątrz. Można prosić o kilka przykładów moralnego upadku? Bez konkretów będziemy się wzajemnie przerzucać kalumniami i płomiennymi mowami obrończymi. Kaliber też jest istotny. Czy chodzi o wójta, który stosuje prawo pierwszej nocy, czy o to, że konie malowane przez posła Suskiego pochodzą z kradzieży?
    Ewentualne rewelacje będą pochodziły z autopsji czy z przedruków rewelacji Onetu w tygodniku DoRzeczy?

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.