Skip to content

Wielkie Chiny -- rozwój i upadek

1424344454648»

Komentarz

1. W systemie autorytarnym, czystka to normalny sposób działania, proszę sobie przypomnieć film, jak odsuwano od władzy poprzednika obecnego.
    2. Ważniejsza sprawa, to przeciekniete dane, że ponad 200 mln gospodarstw domowych w Chinach to gospodarstwa jednoosobowe, a do 2030 roku może to i być nawet 300 mln. Niestety nie potrafię tego zweryfikować. Natomiast jeżeli to prawda...
  • edytowano 31 January

Idzie na wojnę światową. Przed ostatnią taką Wielki Stalin również przeprowadził podobną czystkę w partii bolszewickiej i Armii Czerwonej

• @Eden powiedział(a):
    Idzie na wojnę światową. Przed ostatnią taką Wielki Stalin również przeprowadził podobną czystkę w partii bolszewickiej i Armii Czerwonej

Eden, która to 'Wieka Czystka' za rządów Pana Xi?

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    1. W systemie autorytarnym, czystka to normalny sposób działania, proszę sobie przypomnieć film, jak odsuwano od władzy poprzednika obecnego.
    2. Ważniejsza sprawa, to przeciekniete dane, że ponad 200 mln gospodarstw domowych w Chinach to gospodarstwa jednoosobowe, a do 2030 roku może to i być nawet 300 mln. Niestety nie potrafię tego zweryfikować. Natomiast jeżeli to prawda...

Skąd to o gospodarstwach jednoosobowych?

• Pisząc z pamięci przeszacowałem, źródło wygląda tak:

Według instytucji badawczych do 2030 r. w Chinach może być nawet 200 milionów jednoosobowych gospodarstw domowych, donosi chiński państwowy serwis informacyjny Global Times.

Link do omówienia
    Inne artykuły powołują się na tą sama publikację, a to jest zatrute źródło, które wymaga weryfikacji, bo albo to jest bardzo ważne wskazanie co się tam dzieje albo dźwięk bez desygnatu.

• Ktoś kto zna Chiny może łatwo zaprzeczyć lub potwierdzić. Trep?

• Skoro 300M gospodarstw jest jednoosobowych, to zostaje jeszcze tylko 200M Chińczyków na gospodarstwa niejednoosobowe, gdyż, jak wiemy z forumna, Chiny liczą tylko 500M ludzi ;-)

Moje kontakty z Chinami urwały się w 2k11 a ostatnia wizyta miała miejsce w 2k8. W dzisiejszych czasach te 15 lat to wieki.

• @trep powiedział(a):
    Skoro 300M gospodarstw jest jednoosobowych, to zostaje jeszcze tylko 200M Chińczyków na gospodarstwa niejednoosobowe, gdyż, jak wiemy z forumna, Chiny liczą tylko 500M ludzi ;-)

Moje kontakty z Chinami urwały się w 2k11 a ostatnia wizyta miała miejsce w 2k8. W dzisiejszych czasach te 15 lat to wieki.

Poprawiłem się trepie, tam jest że prognoza na rok 2030 to 200 mln, a obecnie jest około 125 mln. Tak że tak.
    Natomiast dalej to bardzo ciekawe123 i warto by to zweryfikować

• Ale jak to zrobić?

• Pojechać tam, popatrzeć i popytać. O polityce z Chińczykami się nie rozmawia ale o życiu opowiadają otwarcie.

• edytowano 31 January

@ms.wygnaniec powiedział(a):
    Pisząc z pamięci przeszacowałem, źródło wygląda tak:

Według instytucji badawczych do 2030 r. w Chinach może być nawet 200 milionów jednoosobowych gospodarstw domowych, donosi chiński państwowy serwis informacyjny Global Times.

Link do omówienia
    Inne artykuły powołują się na tą sama publikację, a to jest zatrute źródło, które wymaga weryfikacji, bo albo to jest bardzo ważne wskazanie co się tam dzieje albo dźwięk bez desygnatu.

Wygląda to na złą interpretację, niestety. Single to nie to samo co jednoosobowe gospodarstwa.

• @Eden powiedział(a):
    https://wiadomosci.wp.pl/xi-skonsolidowal-wladze-nad-armia-to-on-zdecyduje-o-inwazji-na-tajwan-7249686046456128a

a Edenu pisał wczoraj tutaj, że idzie na wojnę światową

...ogólnie to zalatuje Adolfem

• Wielkim Stalinem. I Wielką Czystką z drugiej połowy lat 30. ubiegłego wieku

• @Eden powiedział(a):
    Wielkim Stalinem. I Wielką Czystką z drugiej połowy lat 30. ubiegłego wieku

...to wcześniej a teraz Adolfem, nie kojarzę, żeby Koba miał wizję i styl jednoosobowego dowodzenia kampaniami, ale może miał a ja zapomniałem

• @Eden powiedział(a):
    https://wiadomosci.wp.pl/xi-skonsolidowal-wladze-nad-armia-to-on-zdecyduje-o-inwazji-na-tajwan-7249686046456128a

Eden, Chiny cały czas nie dysponują odpowiednią potęgą morską aby realnie inwazjować, o ile pozostali gracze mają ochotę walczyć.
    To co mają obecnie starczy na Wietnam czy Filipiny w konflikcie o wyspy Spartly.

• @Przemko powiedział(a):

Pisząc z pamięci przeszacowałem, źródło wygląda tak:

Link do omówienia

Wygląda to na złą interpretację, niestety. Single to nie to samo co jednoosobowe gospodarstwa.

Dlatego tak mnie to zaintrygowało, bo single to nasi gniazdownicy też, a jednoosobowe gospodarstwa domowe to coś znacznie groźniejszego.
    To trzeba zweryfikować

@Eden powiedział(a):

Eden, Chiny cały czas nie dysponują odpowiednią potęgą morską aby realnie inwazjować, o ile pozostali gracze mają ochotę walczyć.
    To co mają obecnie starczy na Wietnam czy Filipiny w konflikcie o wyspy Spartly.

Ale Eden ma rację że jak nie teraz to okienko przepadnie, Chińczyków dogoni zaraz demografia, gospodarka i geopolo, lepszej okazji nie będzie chociaż ta jest bardzo słaba.

@Eden powiedział(a):

Ale Eden ma rację że jak nie teraz to okienko przepadnie, Chińczyków dogoni zaraz demografia, gospodarka i geopolo, lepszej okazji nie będzie chociaż ta jest bardzo słaba.

...no właśnie, bardzo słaba

Chyba okienko nigdy się nie otworzyło i jest zarazem za wcześnie (militarnie) i za późno (demograficznie).

Reszta to tylko propaganda i rządy monopartii. Nie ma zimnioka, tylko halucynacje.

• edytowano 08:46

Czyli kolejne wielkie zwycięstwo sink tanku "Strategia i Fusy", a dla USA porażka. "Mówiliśmy o tym już kilka lat temu, rozumiecie drodzy państwo?"

• @Kuba_ powiedział(a):
    Czyli kolejne wielkie zwycięstwo sink tanku "Strategia i Fusy", a dla USA porażka. "Mówiliśmy o tym już kilka lat temu, rozumiecie drodzy państwo?"

Wróble, muchy i te klimaty należy zawsze mieć w pamięci, gdy podziwiamy dalekowzroczność Chin.
    To raz.
    A dwa, to tak mnie najszło, że Fentanyl i TikTok to zemsta za Wojny Opiumowe.

@Kuba_ powiedział(a):

Wróble, muchy i te klimaty należy zawsze mieć w pamięci, gdy podziwiamy dalekowzroczność Chin.
    To raz.
    A dwa, to tak mnie najszło, że Fentanyl i TikTok to zemsta za Wojny Opiumowe.

To samo mi przyszło do głowy gdy w końcu zapoznałem się z historią wojen opiumowych.

Podziękujemy też Ukraińcom bo gdyby ruskim jednak udała się trzydniowa operacja specjalna jak planowano to Chińczycy już by byli na Tajwanie od 3 lat.

@Eden powiedział(a):

Dokładnie o tym jest w zalinkowanym przeze mnie materiale. Długoletni przyjaciel Wielkiego Xi, jenerał-kitajec Czang chciał odsunąć termin inwazji na Tajwan na 2035, no i sam został utrącony. Wielki Xi uznał bowiem, że wtedy będzie po ptokach, że jeżeli rozpoczynać wielką grę z Hameryką to już w 2027r. (szybkie i mocne działania Białego Domu i Pentagonu, w tym determinacja co do strategicznej Grenlandii zdają się potwierdzać, że jankesi doskonale przejrzeli plan tajszy-kitajcy). No i teraz to już tylko naśladując Wielkiego Nauczyciela przeprowadza Wielki Xi operację czyszczenia szeregów i przedpola. Tak, żeby nikt nie zawahał się przez sekundę, kiedy wielka bomba pójdzie w górę i rozpocznie się wielka gra o panowanie nad światem w XXI w. (coraz więcej wskazuje na to, że działania tajszy-kitajcy będą ściśle skorelowane z działaniami Kacapii kałmucko-astrachanskiej na odcinku wschodniej flanki NATO oraz tajszy od Kima na płw. Koreańskim i przeciwko Japonii)

• edytowano 17:44
  • @Eden powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@Eden powiedział(a):

Dokładnie o tym jest w zalinkowanym przeze mnie materiale. Długoletni przyjaciel Wielkiego Xi, jenerał-kitajec Czang chciał odsunąć termin inwazji na Tajwan na 2035, no i sam został utrącony. Wielki Xi uznał bowiem, że wtedy będzie po ptokach, że jeżeli rozpoczynać wielką grę z Hameryką to już w 2027r. (szybkie i mocne działania Białego Domu i Pentagonu, w tym determinacja co do strategicznej Grenlandii zdają się potwierdzać, że jankesi doskonale przejrzeli plan tajszy-kitajcy). No i teraz to już tylko naśladując Wielkiego Nauczyciela przeprowadza Wielki Xi operację czyszczenia szeregów i przedpola. Tak, żeby nikt nie zawahał się przez sekundę, kiedy wielka bomba pójdzie w górę i rozpocznie się wielka gra o panowanie nad światem w XXI w. (coraz więcej wskazuje na to, że działania tajszy-kitajcy będą ściśle skorelowane z działaniami Kacapii kałmucko-astrachanskiej na odcinku wschodniej flanki NATO oraz tajszy od Kima na płw. Koreańskim i przeciwko Japonii)

....kacapia co zrobi w 2027 co mogłoby zaszkodzić planom USA? Ostatecznie się sfajda i narobi smrodu na cały glob? A Kim? Bombę wystrzeli? W którym kierunku?

Wielka gra to się tylko toczy w łebie tow. Puchatka. Nie mają realnych argumentów poza agenturą wewnątrz USA.

• @Filioquist powiedział(a):

@Eden powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@Eden powiedział(a):

....kacapia co zrobi w 2027 co mogłoby zaszkodzić planom USA? Ostatecznie się sfajda i narobi smrodu na cały glob? A Kim? Bombę wystrzeli? W którym kierunku?

Wielka gra to się tylko toczy w łebie tow. Puchatka. Nie mają realnych argumentów poza agenturą wewnątrz USA.

Niezwykle hojnie wynagradzaną agenturą, warto pamiętać.

• A ja w kwestyi formalnej: czy wcześniejsze przewidywania i opisy - takie, powiedzmy sprzed kilku albo paru lat - się sprawdziły lub potwierdziły (tu by się przydała moja stronka)?

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.