Skip to content

Wybory, wybory i po wyborach - 2025

1373839404143»

Komentarz

• Można się bawić, tyle że w każdym zabawowym wariancie pompujesz poparcie koalicji do poziomu wyników z 2023 r. (u Ciebie 54%, w 2023 r. 53,7%), a prawicę zbijasz do dość niskich poziomów, poniżej jakichkolwiek sondaży i zwłaszcza wyników z lat 2024-25. I co ciekawe, uzyskujesz jedynie przewagę 2 głosów ponad połowę parlamentu, co oznacza że układ w jakim szli w 2023 r. był dla nich korzystniejszy.
    Żeby taki scenariusz się ziścił, koalicja musiałaby zyskać poparcie ludzi, którzy w 2025 r. w II turze głosowali na Nawrockiego, a w I na Brauna, Mentzena i Nawrockiego.

Wyżej postawiłeś tezę, że do samodzielnych rządów Tuskowi wystarczy zjeść koalicjantów i napompować Konfy kosztem PiS. Żeby to matematycznie wykazać przesypujesz kilka % z prawicy do koalicji, czyli robisz wbrew deklarowanym założeniom.

• ...PiS w tych notowaniach to z harcerzami czy sami maślarze?

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

@Eden powiedział(a):
    też tak może być

Wybory do Sejmu są mało intuicyjne, bo to zależy co się dzieje w konkretnym okręgu, więc wynik nie jest łatwo ekstrapolować na mandaty.

Otóż oprócz wyborów prezydenckich, są najbardziej intuicyjne, przynajmniej z systemem jak u nas.
    Po pierwsze, do ogarnięcia jak działa system d'Hondta wystarczy naprawdę prosta matematyka, działania na liczbach naturalnych, za moich czasów podstawówka, teraz nie wiem ;)
    Po drugie, odchylenia w przypadku aktualnego rozkładu okręgów są dość przewidywalne. Z czego to wynika, to dłuższy wątek, ale to bardziej ciekawostki, nie chcę rozbijać wątku. Można je przewidzieć biorąc pod uwagę dotychczasowe wyniki. I w skrócie jest tak, że PiS dostanie kilka do dziesięciu mandatów na plus niż gdyby głosy rozkładały się równo. Ponieważ obie Konfy mają poparcie głównie tam, gdzie do tej pory PiS, to oni też prawdopodobnie zyskają. PSL z kolei, jeśli będzie w niskim przedziale (5-8%) to dostanie więcej niż inni, jak wyjdzie powyżej to już niekoniecznie.
    Ten kalkulator, który wrzuciłem jest jednym z najlepszych, myli się minimalnym zakresie (1-2 posłów) w stosunku do realu.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.