Skip to content

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej - Karol Nawrocki

1282930313234»

Komentarz

• a teraz przemawia Czarzasty stosując tę samą retorykę, co Jaruzelski 13.12.81 - zrobił wszystko i teraz już tylko musi pogwałcić prawo. COoś czuję, że nawet tajming w tych przemówieniach jest identyczny (minuta na opis strasznej sytuacji i 5 sekund pytanie retoryczne, sekunda zawieszenia głosu i opis działania). Łamiąc prawo zachowują się identycznie. Nawet fryzurki maja takie same.

• @KazioToJa powiedział(a):
    a teraz przemawia Czarzasty stosując tę samą retorykę, co Jaruzelski 13.12.81 - zrobił wszystko i teraz już tylko musi pogwałcić prawo. COoś czuję, że nawet tajming w tych przemówieniach jest identyczny (minuta na opis strasznej sytuacji i 5 sekund pytanie retoryczne, sekunda zawieszenia głosu i opis działania). Łamiąc prawo zachowują się identycznie. Nawet fryzurki maja takie same.

"Na pytanie czy musiało do tego dojść jest tylko jedna odpowiedź - widocznie musiało, skoro doszło"

Tyle że tym razem na serio.

• @Przemko powiedział(a):
    "Działając w imieniu Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, w odniesieniu do wyrażonej na piśmie zapowiedzi pani Anny Korwin–Piotrowskiej, pana Krystiana Markiewicza, pana Macieja Taborowskiego i pana Marcina Dziurdy podjęcia działań pozbawionych podstawy prawnej, mających w istocie doprowadzić do zlekceważenia obowiązku złożenia ślubowania wobec Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, przedstawiam następujące stanowisko."

https://www.prezydent.pl/kancelaria/aktywnosc-ministrow/oswiadczenie-szefa-kancelarii-prezydenta-rp,118288

Kluczowy fragment:
    Co więcej, tego rodzaju ostentacyjne i świadome działania sprzeczne z ustawą powinny być traktowane jako odmowa złożenia ślubowania w trybie przewidzianym w art. 4 ust. 1 ustawy o statusie sędziów Trybunału Konstytucyjnego. Ustawa nie przewiduje bowiem żadnego alternatywnego sposobu skutecznego złożenia ślubowania, a podejmowanie prób zastąpienia ustawowej procedury inną formą musi zostać ocenione jako odmowa podporządkowania się obowiązującemu prawu. Taka odmowa wywołuje zaś skutek wprost przewidziany w art. 4 ust. 2 wskazanej ustawy, zgodnie z którym odmowa złożenia ślubowania jest równoznaczna ze zrzeczeniem się stanowiska sędziego Trybunału Konstytucyjnego.

Podkładka pod wprowadzenie swoich sędziów w kolejnej kadencji sejmu.

• No właśnie, oni de facto zrzekli się stanowiska tym postępowaniem?

• Z całą pewością znajdzie się dostatecznie dużo prawników, którzy tak stwierdzą. Ale dopiero po zmianie władzy.

No właśnie, oni de facto zrzekli się stanowiska tym postępowaniem?

Nie; de facto to oni właśnie je objęli. Gdyż jak wiadomo, dla prawa tak jak my je rozumiemy, nie jest ważne czy podczas ślubowania w obecności prezydenta obecny jest Pan Prezydent.

Sądzę, że de iure nie mogli zaś objąć i podzielam interpretację Pana Prezydenta, że rzuca cień na ich wspaniałość fakt, że ostentacyjnie łamią przepisy ustawy.

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

Nie; de facto to oni właśnie je objęli. Gdyż jak wiadomo, dla prawa tak jak my je rozumiemy, nie jest ważne czy podczas ślubowania w obecności prezydenta obecny jest Pan Prezydent.

Sądzę, że de iure nie mogli zaś objąć i podzielam interpretację Pana Prezydenta, że rzuca cień na ich wspaniałość fakt, że ostentacyjnie łamią przepisy ustawy.

Gdzieś w tygodniu słuchałem kim są ci nominowani do TK ludzie, i poza tym że niektórzy to "tylko" magistrzy (co zarzucano takiej Manowskiej) to jest tam jeden który w pracy naukowej chwalił prawodawstwo białoruskie.

• Znaczit' dobrze wybrani, najgorsi z najgorszych!

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

Gdzieś w tygodniu słuchałem kim są ci nominowani do TK ludzie, i poza tym że niektórzy to "tylko" magistrzy (co zarzucano takiej Manowskiej) to jest tam jeden który w pracy naukowej chwalił prawodawstwo białoruskie.

Manowska jest dr hab.
    Zupełnie poza polityką, ponieważ zajmuje się moją działką to merytorycznie nigdy nie byłem fanem, a znam jej merytorycznych fanów, którzy politycznie są po drugiej stronie.

Przemko z rzeczy które wrzucasz w różnych tematach sporo to jakieś kompletne śmieci, na 90% + generowane przez AI, o różnym wektorze politycznym, bo AI ma na to wyrąbane. Rób lepszą selekcję.

To, czy się de facto zrzekli, rozstrzygnie się siłowo. Albo my ich, albo oni nas.

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

Manowska jest dr hab.
    Zupełnie poza polityką, ponieważ zajmuje się moją działką to merytorycznie nigdy nie byłem fanem, a znam jej merytorycznych fanów, którzy politycznie są po drugiej stronie.

Przemko z rzeczy które wrzucasz w różnych tematach sporo to jakieś kompletne śmieci, na 90% + generowane przez AI, o różnym wektorze politycznym, bo AI ma na to wyrąbane. Rób lepszą selekcję.

👣

🐾
    🐾

• edytowano 11 April

Rób lepszą selekcję.

Przemko, ogólnie lubię cię ale wydaje mie się, że chcesz brylować zamiast se zbastować.
    Dzięki za dużo informacji jakich nie miałbym podanych do ręki o wojnie / wojnach.
    Jeśli biega o bieżącą politykie, to wiesz, że to mnie nie interesuje, ale nawet jak mi się przemknie i przeczytam, odczuwam troszki twoje lewicowe odchylenie. (Nic więcej na ten tomat).
    Najbardziej nie lubię wszystich widełek

👣

🐾
    🐾

• edytowano 11 April

@rozum.von.keikobad powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

Manowska jest dr hab.

To było w rozmowie we Wnet chyba, Manowska jako przykład nominowania do TK osób o za niskim wykształceniu. Nie wrzucam AI, poza tłumaczeniami z Google z rosyjskiego.

• Przemko, a nie pomyliłeś osób i instytucji, bo poprzednia prezes TK Julia Anna Przyłębska była 'tylko' magistrem, natomiast Małgorzata Manowska to Sąd Najwyższy, a o wykształceniu była już mowa?

• Więc albo we Wnet gadają kompletne bzdety (Manowska nigdy nie była w TK), albo sam coś poknociles.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Przemko, a nie pomyliłeś osób i instytucji, bo poprzednia prezes TK Julia Anna Przyłębska była 'tylko' magistrem, natomiast Małgorzata Manowska to Sąd Najwyższy, a o wykształceniu była już mowa?

Tak, albo rozmówca w radiu pomylił.

• pewnie wszyscy razem z sędzią-aktywistą liczyli na to ułaskawienie.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.