a teraz przemawia Czarzasty stosując tę samą retorykę, co Jaruzelski 13.12.81 - zrobił wszystko i teraz już tylko musi pogwałcić prawo. COoś czuję, że nawet tajming w tych przemówieniach jest identyczny (minuta na opis strasznej sytuacji i 5 sekund pytanie retoryczne, sekunda zawieszenia głosu i opis działania). Łamiąc prawo zachowują się identycznie. Nawet fryzurki maja takie same.
@KazioToJa powiedział(a):
a teraz przemawia Czarzasty stosując tę samą retorykę, co Jaruzelski 13.12.81 - zrobił wszystko i teraz już tylko musi pogwałcić prawo. COoś czuję, że nawet tajming w tych przemówieniach jest identyczny (minuta na opis strasznej sytuacji i 5 sekund pytanie retoryczne, sekunda zawieszenia głosu i opis działania). Łamiąc prawo zachowują się identycznie. Nawet fryzurki maja takie same.
"Na pytanie czy musiało do tego dojść jest tylko jedna odpowiedź - widocznie musiało, skoro doszło"
@Przemko powiedział(a):
"Działając w imieniu Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, w odniesieniu do wyrażonej na piśmie zapowiedzi pani Anny Korwin–Piotrowskiej, pana Krystiana Markiewicza, pana Macieja Taborowskiego i pana Marcina Dziurdy podjęcia działań pozbawionych podstawy prawnej, mających w istocie doprowadzić do zlekceważenia obowiązku złożenia ślubowania wobec Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, przedstawiam następujące stanowisko."
Kluczowy fragment: Co więcej, tego rodzaju ostentacyjne i świadome działania sprzeczne z ustawą powinny być traktowane jako odmowa złożenia ślubowania w trybie przewidzianym w art. 4 ust. 1 ustawy o statusie sędziów Trybunału Konstytucyjnego. Ustawa nie przewiduje bowiem żadnego alternatywnego sposobu skutecznego złożenia ślubowania, a podejmowanie prób zastąpienia ustawowej procedury inną formą musi zostać ocenione jako odmowa podporządkowania się obowiązującemu prawu. Taka odmowa wywołuje zaś skutek wprost przewidziany w art. 4 ust. 2 wskazanej ustawy, zgodnie z którym odmowa złożenia ślubowania jest równoznaczna ze zrzeczeniem się stanowiska sędziego Trybunału Konstytucyjnego.
Podkładka pod wprowadzenie swoich sędziów w kolejnej kadencji sejmu.
@Przemko powiedział(a):
No właśnie, oni de facto zrzekli się stanowiska tym postępowaniem?
Nie; de facto to oni właśnie je objęli. Gdyż jak wiadomo, dla prawa tak jak my je rozumiemy, nie jest ważne czy podczas ślubowania w obecności prezydenta obecny jest Pan Prezydent.
Sądzę, że de iure nie mogli zaś objąć i podzielam interpretację Pana Prezydenta, że rzuca cień na ich wspaniałość fakt, że ostentacyjnie łamią przepisy ustawy.
@Przemko powiedział(a):
Nie; de facto to oni właśnie je objęli. Gdyż jak wiadomo, dla prawa tak jak my je rozumiemy, nie jest ważne czy podczas ślubowania w obecności prezydenta obecny jest Pan Prezydent.
Sądzę, że de iure nie mogli zaś objąć i podzielam interpretację Pana Prezydenta, że rzuca cień na ich wspaniałość fakt, że ostentacyjnie łamią przepisy ustawy.
Gdzieś w tygodniu słuchałem kim są ci nominowani do TK ludzie, i poza tym że niektórzy to "tylko" magistrzy (co zarzucano takiej Manowskiej) to jest tam jeden który w pracy naukowej chwalił prawodawstwo białoruskie.
@Przemko powiedział(a):
Gdzieś w tygodniu słuchałem kim są ci nominowani do TK ludzie, i poza tym że niektórzy to "tylko" magistrzy (co zarzucano takiej Manowskiej) to jest tam jeden który w pracy naukowej chwalił prawodawstwo białoruskie.
Manowska jest dr hab.
Zupełnie poza polityką, ponieważ zajmuje się moją działką to merytorycznie nigdy nie byłem fanem, a znam jej merytorycznych fanów, którzy politycznie są po drugiej stronie.
Przemko z rzeczy które wrzucasz w różnych tematach sporo to jakieś kompletne śmieci, na 90% + generowane przez AI, o różnym wektorze politycznym, bo AI ma na to wyrąbane. Rób lepszą selekcję.
@Przemko powiedział(a):
Manowska jest dr hab.
Zupełnie poza polityką, ponieważ zajmuje się moją działką to merytorycznie nigdy nie byłem fanem, a znam jej merytorycznych fanów, którzy politycznie są po drugiej stronie.
Przemko z rzeczy które wrzucasz w różnych tematach sporo to jakieś kompletne śmieci, na 90% + generowane przez AI, o różnym wektorze politycznym, bo AI ma na to wyrąbane. Rób lepszą selekcję.
Przemko, ogólnie lubię cię ale wydaje mie się, że chcesz brylować zamiast se zbastować.
Dzięki za dużo informacji jakich nie miałbym podanych do ręki o wojnie / wojnach.
Jeśli biega o bieżącą politykie, to wiesz, że to mnie nie interesuje, ale nawet jak mi się przemknie i przeczytam, odczuwam troszki twoje lewicowe odchylenie. (Nic więcej na ten tomat).
Najbardziej nie lubię wszystich widełek
@Przemko powiedział(a):
Manowska jest dr hab.
To było w rozmowie we Wnet chyba, Manowska jako przykład nominowania do TK osób o za niskim wykształceniu. Nie wrzucam AI, poza tłumaczeniami z Google z rosyjskiego.
Przemko, a nie pomyliłeś osób i instytucji, bo poprzednia prezes TK Julia Anna Przyłębska była 'tylko' magistrem, natomiast Małgorzata Manowska to Sąd Najwyższy, a o wykształceniu była już mowa?
@ms.wygnaniec powiedział(a):
Przemko, a nie pomyliłeś osób i instytucji, bo poprzednia prezes TK Julia Anna Przyłębska była 'tylko' magistrem, natomiast Małgorzata Manowska to Sąd Najwyższy, a o wykształceniu była już mowa?
"Prezydent Karol Nawrocki ułaskawił Weronikę Krawczyk, która odmówiła aborcji swojego syna, a następnie publicznie ostrzegała inne pacjentki przed lekarzem, który jej aborcję sugerował. Sąd uznał to za zniesławienie. Skazał ją na karę ograniczenia wolności (nakaz wykonywania społecznie użytecznej pracy) i nakazał przeprosiny."
Komentarz
"Na pytanie czy musiało do tego dojść jest tylko jedna odpowiedź - widocznie musiało, skoro doszło"
Tyle że tym razem na serio.
Kluczowy fragment:
Co więcej, tego rodzaju ostentacyjne i świadome działania sprzeczne z ustawą powinny być traktowane jako odmowa złożenia ślubowania w trybie przewidzianym w art. 4 ust. 1 ustawy o statusie sędziów Trybunału Konstytucyjnego. Ustawa nie przewiduje bowiem żadnego alternatywnego sposobu skutecznego złożenia ślubowania, a podejmowanie prób zastąpienia ustawowej procedury inną formą musi zostać ocenione jako odmowa podporządkowania się obowiązującemu prawu. Taka odmowa wywołuje zaś skutek wprost przewidziany w art. 4 ust. 2 wskazanej ustawy, zgodnie z którym odmowa złożenia ślubowania jest równoznaczna ze zrzeczeniem się stanowiska sędziego Trybunału Konstytucyjnego.
Podkładka pod wprowadzenie swoich sędziów w kolejnej kadencji sejmu.
Z całą pewością znajdzie się dostatecznie dużo prawników, którzy tak stwierdzą. Ale dopiero po zmianie władzy.
Znaczit' dobrze wybrani, najgorsi z najgorszych!
Manowska jest dr hab.
To, czy się de facto zrzekli, rozstrzygnie się siłowo. Albo my ich, albo oni nas.
👣
🐾
🐾
Rób lepszą selekcję.
Przemko, ogólnie lubię cię ale wydaje mie się, że chcesz brylować zamiast se zbastować.
Dzięki za dużo informacji jakich nie miałbym podanych do ręki o wojnie / wojnach.
Jeśli biega o bieżącą politykie, to wiesz, że to mnie nie interesuje, ale nawet jak mi się przemknie i przeczytam, odczuwam troszki twoje lewicowe odchylenie. (Nic więcej na ten tomat).
Najbardziej nie lubię wszystich widełek
👣
🐾
🐾
To było w rozmowie we Wnet chyba, Manowska jako przykład nominowania do TK osób o za niskim wykształceniu. Nie wrzucam AI, poza tłumaczeniami z Google z rosyjskiego.
Więc albo we Wnet gadają kompletne bzdety (Manowska nigdy nie była w TK), albo sam coś poknociles.
Tak, albo rozmówca w radiu pomylił.
"Prezydent Karol Nawrocki ułaskawił Weronikę Krawczyk, która odmówiła aborcji swojego syna, a następnie publicznie ostrzegała inne pacjentki przed lekarzem, który jej aborcję sugerował. Sąd uznał to za zniesławienie. Skazał ją na karę ograniczenia wolności (nakaz wykonywania społecznie użytecznej pracy) i nakazał przeprosiny."
https://www.gosc.pl/doc/9672158.Prezydent-ulaskawil-kobiete-skazana-za-ostrzeganie-przed
pewnie wszyscy razem z sędzią-aktywistą liczyli na to ułaskawienie.