Skip to content

Aktualności, newsy, krótkie wiadomości tekstowe

1792793794795797

Komentarz

• Banki spółdzielcze zostały trzy.

• @Mazowsze powiedział(a):
    Banki spółdzielcze zostały trzy.

Jak to, a nie pińcet, bez kozery?

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@Mazowsze powiedział(a):

Jak to, a nie pińcet, bez kozery?

W operacyjnej praktyce trzy. Miał jeszcze powstać spółdzielczy Bank Apeksowy, ale nadzór bankowy za PiSu się nie zgodził.

Zostało 6! aż się zdziwiłem i ucieszyłem.

• @celnik.mateusz powiedział(a):
    Co rozumiemy pod pojęciem bank spółdzielczy?
    https://www.knf.gov.pl/podmioty/Podmioty_sektora_bankowego/banki_spoldzielcze

To samo mniej więcej co pod pojęciem spółdzielnia mieszkaniowa. A więc wygodna i dobrze płatna przechowalnia dla wszelkiej maści leśnych dziadów z czasów PRL i jej progenitury

• @celnik.mateusz powiedział(a):

Bank spółdzielczy to pojęcie prawne. Nie jak nam dusza dyktuje tylko, jak jest zapisane w odpowiedniej rubryce. Jest ich więcej niż trzy. Trollowanie oczywiście jest na tym forum dozwolone.

• @los powiedział(a):

@celnik.mateusz powiedział(a):

Bank spółdzielczy to pojęcie prawne. Nie jak nam dusza dyktuje tylko, jak jest zapisane w odpowiedniej rubryce. Jest ich więcej niż trzy. Trollowanie oczywiście jest na tym forum dozwolone.

Z tymi bankami spółdzielczymi to jest jednak śmieszniej, bo wiele lat temu pewna ustawa (były sugestie o lobbing) 'uporządkowała' systemy tele-informatyczne w bankowości, w wyniku tego, okazało się że drobne banki nie mają szans. Wtedy dwa zrzeszenia zaoferowały swoje usługi. No więc obecnie mamy formalnie około 500 banków spółdzielczych, natomiast infrastrukturę mają 2 zrzeszenia i 4 niezależne banki.
    Jak rozmawiałem z ludźmi z różnych elementów tej mozaiki, to się bardzo po głowie drapali.
    Aby nie było, to dużo większe uzależnienie niż model Allegro, no chyba że to ten model gdzie jako klient nie masz własnego magazynu, witryny www, a jedynie utworzyłeś sobie 'allegrowicza' i korzystasz w 100% z zasobów Allegro. Taki model testowała w USA firma Diapers.com i Amazon i stało się to ponurym memento, dobrze znanym w świecie, ale poza ruskimi, co ataki na Wildberries dobitnie pokazuje. (ruskie firmy w sporej części całkowicie uzależnione były od Jagudek, bo nie dysponowały żadną własną infrastrukturą.

• A co jeśli to wszystko jest wyrafinowaną pułapką na Xi, by ten rozpoczął otwartą wojnę na Tajwanie? Teraz, a nie za kilka lat, gdy teoretycznie Chiny mogą się jeszcze bardziej wzmocnić?

• @peterman powiedział(a):
    A co jeśli to wszystko jest wyrafinowaną pułapką na Xi, by ten rozpoczął otwartą wojnę na Tajwanie? Teraz, a nie za kilka lat, gdy teoretycznie Chiny mogą się jeszcze bardziej wzmocnić?

1. Nie ma wyrafinowanych pułapek, nawet w szachach obecnie.
    2. Chiny się osłabiają i muszą się automatyzować aby przetrwać.

Nie ma innych teorii, no poza analizą w stylu Bartosiaka, gdzie piwotalnie patrzymy na procesy w ujęciu dziesięcioleci.

A co jeśli to wszystko jest wyrafinowaną pułapką na Xi, by ten rozpoczął otwartą wojnę na Tajwanie? Teraz, a nie za kilka lat, gdy teoretycznie Chiny mogą się jeszcze bardziej wzmocnić?

W sensie, mechanizacja banków spółdzielczych? I to być może!

A za kilka lat? Któż wie, co będzie za kilka lat, poza tym, że w Chinach będzie jeszcze mniej rekruta.

• Rewolucji AI/robotycznej do sukcesu konieczne jest wdrożenie automatycznego i autonomicznego placącego klienta.

Co po robotach gdy kupować nie ma komu?

...prowokowaniem, prowokacje od czasów wycofania US z Afganistanu, sprowokowali moskali, prowokują także kitajców, żeby karty na stół

• Defilada wojskowa odbyła się pod znakiem promocji SAFE.

• zamiast rządu - pośrednicy kredytowi

• @CezaryProkop-q4j
    6 godzin temu
    Tak się składa służyłem w marynarce trzy roczki.... Pozdrawiam marynarzy motor z ORP Warszawa rudy nie rób z siebie pośmiewiska..... W czasie tej parady zwiało spadochroniarze z flagą unii jakiś dobry znak na rocznicę cudu nad Wisłą

:D:D:D

• @los powiedział(a):

No wienc... Moja wpadka. Są w praktyce cztery. BPS, SGB, Kraków i Brodnica. Nie wiedziałem o Brodnicy. Wiem, że formalnie zrzeszone są setki, ale operacyjne to niewiele znaczy.

• Apropos zasypiania kierowców, gdy nie ma systemu bezpieczeństwa w pojeździe, taki sprzęt kosztuje 11 zł: https://allegro.pl/oferta/alarm-na-ucho-dla-kierowcow-antydrzemkowy-glosny-13097708536

@los powiedział(a):

No wienc... Moja wpadka. Są w praktyce cztery. BPS, SGB, Kraków i Brodnica. Nie wiedziałem o Brodnicy. Wiem, że formalnie zrzeszone są setki, ale operacyjne to niewiele znaczy.

Mnie wyszło że 4 mają niezależną infrastrukturę, ale to z internetowego riserczu ;) a ta Brodnica zrobiła mi dzień,

• Damian Radka (dziennikarz wojskowy) o Zełeńskim - Wielki DejDej
    Ziemkiewicz o kardynale Rysiu - nasz kardynał Rysielieue

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Damian Radka (dziennikarz wojskowy) o Zełeńskim - Wielki DejDej

To drugie czytałem na tem forumku jakiś czas temu, więc czyta.

• Pana chyba rozpoznaję

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Damian Radka (dziennikarz wojskowy) o Zełeńskim - Wielki DejDej

Ratka to chyba jeden z nielicznych godnych jakiegoś zaufania osintowców.

• @los powiedział(a):
    Pana chyba rozpoznaję

Do Pani musisz losie się też przyzwyczajać, bo to przyszła premierówna ;D

• edytowano 17 August

Wydaje mi się, że z roku na rok youtube pod panowaniem googla staje się coraz większym szajsem. Napieprzające co chwile długie reklamy ( zawsze klikam pomiń jak tylko się załączy możliwość ).

No ale dzisiaj to był hit. Chciałem zobaczyć film z obciągania ściernicy na kompie. I co ? Mam potwierdzić swój wiek, a co, od kiedy niby na yt puszczają erotyczne materiały. Wszedłem z telefonu bo na samsugnu musisz mieć konto, tak czy siak, więc je mam. Wszystkie filmy sugerowane były o zeszlifowywaniu ściernicy diamentem, wyrównywanie diamentem powierzchni ściernicy. Na tym polega obciąganie ściernicy.

Ale na wszelki wypadek zablokujemy wszystkie filmy, bo słowo ma zabarwienie erotyczne. Co z tego, że materiałów erotycznych nie ma i tak zablokujemy. Nędzne to jest.

• To tak jak z obróbką plastyczną metali - obciąganie druta.
    Ileż było/jest heheszków....

• Teraz doczytałem że zmienili to na ciągnienie....w latach 90tych było mocno!

• Ładnych parę lat temu polski Facebook tak intensywnie ścigał rowerowe strony czy fora z powodu używania słowa "pedały" - zwłaszcza w połączeniu z "zepsute" czy "brudne" - że na niektórych zaczęto stosować termin "następy".

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.