Skip to content

Aktualności, newsy, krótkie wiadomości tekstowe

1794795796797798800»

Komentarz

• Węzeł intermodalny też brzmi z cudzoziemska!
    Natomiast Hub to połączenie miejsca przesiadkowego z magazynem przeładunkowym z elementami składu oraz magazynu 2 poziomu! Tu jest ciężko.

• I ma być jedna sylaba

• Że jak?

• No jedna sylaba

• Zostaje « Port » .

Rudy wyczaił.

• @los powiedział(a):

@trep powiedział(a):
    Elektroniczny morderca.

No bo terminator to terminator. Do dziś są.

Kosiarz Umysłów

• @allium powiedział(a):

@Cyrylica powiedział(a):
    Masakra. W jakim języku się ta kobieta wypowiada? Jak ona prowadzi zajęcia ze studentami?

Wśród moich znajomych nazywa się to "korpolish

Korpospik

• Wydaje się możliwe, że trochę zostaliśmy w tyle na tym niszowym forum.

• @Mazowsze powiedział(a):
    Krall podobno sypie. Po co, skoro jest w Izraelu?

Napiszę tak, czy ktoś pytał owego Kralla czy wie iż współpracuje? bo to na kilometry śmierdzi czerwonym śledziem końskiej proweniencji.
    Kacprzyk nie został przesłuchany, kasa dla powodzian została rozkradziona (rekord wysokości to chyba 1300 mnpm), Tusk ręcznie steruje składem Jury festiwalu w Gdyni (tak jak na Białorusi), debile z otoczenia rządu nie potrafią korzystać z AI (dzieci w podstawówce już to potrafią!!!) .

A tak swoją drogą, co to za chamskie zachowanie czytać raport rządowy i to taki już zapłacony wiele miesięcy temu! No uprze się taki cham i czyta!

• @Zima powiedział(a):
    Że jak?

Jak już to chyba 'żejak' i to nawet jako polski odpowiednik 'Hub' całkie ładnie pasuje!

• @allium powiedział(a):

@rozum.von.keikobad powiedział(a):
    Polski "nie wyrabia" w absolutnych wyjątkach. Oczywiście nie chcę mówić za wszystkie branże, a prawnicza jest dość specyficzna (bo każdy kraj ma własne prawo z własnym językiem), ale zdanie "nie przeszacowałem liczby odpływów" powinien już umieć sformułować uczeń podstawówki.

I właśnie dlatego podałem to jako przykład "korpolish" - bo nie dość, że po polsku jest w pełni zrozumiałe, to jeszcze wciśniety na siłę angielski termin był błędny.....

EDIT
    Natomiast w branżach technicznych faktycznie są sytuacje, że trudno znaleźć odpowiedni, ugruntowany, termin lub jest on opisowy. Przykład z mojej branży: od parunastu lat przy melioracjach modne jest stosowanie "stepping - stone ponds". Ponieważ u nas nie ma osobnego określenia na "stepping - stones" nie wiadomo jak to po polsku nazwać.

po co daleko szukać - klikamy myszą czy tupiemy?

• @trep powiedział(a):
    Wydaje się możliwe, że trochę zostaliśmy w tyle na tym niszowym forum.

Ta kobieta jest chora

• Hub czyli Splot

Nawet lotniczo brzmi koniec.

• edytowano 17:46

@Zima powiedział(a):
    Nie spocznę do dnia kiedy z języka polskiego zniknie "hub" (na określenie lotniska transferowego, tudzież węzła intermodalnego).

Według mnie najlepszym określeniem takiego węzła transferowego byłby "piastoport", w nawiązaniu do piasty (do której wiodą szprychy) i piastowskiego kształtu obecnych granic naszego Państwa.

Nie prościej byłoby mówić po prostu albo właśnie węzeł transportowy/komunikacyjny? W każdym razie co do tego "huba" - pełna zgoda. To zaśmiecanie angielszczyzną mnie też wkurza. Może paradoksalnie sprawa pożal się Boże "raportu" będzie miała taki pozytywny efekt, że zwróci na to uwagę.
    Mnie huby kojarzą się z grzybami, a "haby" ze schabem albo z "mieć" po niemiecku. ;)

• W sumie spolszczyć na hab, za sto lat nikogo nie będzie raziło, jak dziś Szekspir.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.