Skip to content

O wyższości rządu Szydło nad rządem Morawieckiego

2»

Komentarz

• edytowano 28 July

@los powiedział(a):
    Jest z wykształcenia historykiem, więc pewną orientację mieć powinien. Być może zresztą użył tego określenia przenośnie w sensie: Nic nikomu nie zawdzięczam, wszystko co osiągnąłem, to moja zasługa. Też to o nim dobrze nie świadczy.

Korzystniejsza interpretacja: ludzie jako ogół (nie tylko sam Mateusz) powinni brać sprawy w swoje ręce. Nie powinni oczekiwać, że ktoś lub coś (system, państwo) rozwiąże za nich ich problemy.

• @los powiedział(a):
    Jest z wykształcenia historykiem, więc pewną orientację mieć powinien. Być może zresztą użył tego określenia przenośnie w sensie: Nic nikomu nie zawdzięczam, wszystko co osiągnąłem, to moja zasługa. Też to o nim dobrze nie świadczy.

Co akurat nie jest prawdą... Wszystko zawdzięcza lokalnemu układowi.

• edytowano 28 July

Jw. a ponadto

@los powiedział(a):
    Jest z wykształcenia historykiem, więc pewną orientację mieć powinien.

...raczej biografem taty, magisterka z historii SW, więc miał
    perfekcyjną orientację w lokalnym układzie, jak również usytuowanie w tymże

• Jakiś program na tych studiach był

• edytowano 28 July

@los powiedział(a):
    Jakiś program na tych studiach był

Oczywiście, że był i nawet ciężkie egzaminy ustne w konwencji: studenciak vs trzech psorów najczęściej (rzadziej zdarzali się dochturzy i ducenty), ekspierdzi w swoich dziedzinach, którzy rzucają studenciakowi pytania na ćwarz, po części wstępnej jego występu egzaminacyjnego, kiedy to referował tematy wylosowane na karteczce. Pytania rzucane na ćwarz miały często charakter betonowych kół ratunkowych, np. pamiętam jak kolega z roku dostał następujące: proszę wymienić dostępne źródła i bibliografię dotyczącą państwa staroasyryjskiego... (sic!) na egzaminie ze starożytnej (tylko na ten jeden egzamin po I roku studiów trzeba było mieć w małym paluszku trzy cegły obowiązkowe: "Bliski Wschód w starożytności" Zabłockiej, "Historię starożytnych Greków" Wipszyckiej-Bravo i "Starożytny Rzym" Jaczynowskiej. Plus wybrana literatura uzupełniająca). Mateusz jest 5 lat starszy od Edenu, a więc kiedy on bronił magisterkę to Edenu zdawał egzaminy wstępne na studia historyczne i program mógł mieć tylko jeszcze bardziej rozbudowany.
    A kończyliśmy z Mateuszem tą samą Alma Mater

• loslos
    edytowano 28 July

Łamiąca wiadomość: kamienica nadal stoi.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.