Skip to content

Pizza czy Zupka - wątek życzeniowo-prorocki

1234568»

Komentarz

• @Filioquist powiedział(a):
    chcemy być Kościołem synodalnym, Kościołem który idzie"
    🥴🤦🏻‍♂️

Kolega woli być Kościołem, który leży?

• A, i jeszcze czytałem, że raz go przyłapali na odprawianiu Starusa.

• edytowano 06:53

Ja bym pilnie baczył, co robi Jego Eminencja Kardynał Grzegorz Ryś. To człowiek z bardzo dobrymi kontaktami w Watykanie, więc będzie dobrze rezonował ich odczucia.
    Co do narzucanej narracji to:

mamy kandydata z frakcji umiarkowanie liberalnej

ks.Kobylański w Polsat News ogłosił.
    Nie wiem czy to wyraz oczekiwań, czy ogłoszenie zwycięstwa.

• Gorszy od Franciszka raczej nie będzie. A to już dobra wieść. Duch Święty uznał, że zasługujemy jednak na lepszego.

• Nie demonizujmy też Franciszka. Takich papieży były zapewne dziesiątki, a teraz ich imiona pokrywa kurz. A Kościół trwa.

• Aha, prasa europejska (słowa komentatora) podkreśla fakt że za wyborem Prevosta stał kardynał Dolan (ponoć faworyt Trumpa). W tym sensie że "organizował mu głosy" .
    (wiem jak to brzmi ...)

Ale jakoś odbieram to na korzyść Leona XIV...bo o Franciszku pięli z zachwytu

@rozum.von.keikobad powiedział(a):

@marniok powiedział(a):

@rozum.von.keikobad powiedział(a):

@marniok powiedział(a):
    "Pokój niech będzie z wami wszystkimi, bracia i siostry kochani, to jest pierwsze pozdrowienie Chrystusa zmartwychwstałego" i modlitwa Zdrowaś Mario vs bońdziorno na otwarcie pontyfikatu

Bądźmy uczciwi, Franciszek też poprosił o wspólną modlitwę - Ojcze Nasz.

Ok ale jak komentatorzy podkreślają fakt że papież jest wierzący, zwracają uwagę na ubiór w momencie inauguracji i porównują przywitanie się z wiernymi to wiedz że coś się dzieje.

Mówiąc szczerze co podkreślają komentatorzy mało mnie interesuje.

W sumie sam nie wiem, czy to źle czy dobrze, ale ominęło mnie to całe oczekiwanie między białym dymem a wyjściem na balkon (mamy hiszpański wtedy). Z jednej strony to oczywista strata czasu, z drugiej - nigdy brednie wygadywane w tym czasie przez komentatorów nie są tak szybko weryfikowane.
    Coś jak Kraśko w 2013 r. "taki szybki wybór to musi być Scola" itp.
    Dziś też zresztą, przeskrolujcie sobie parę dni wstecz, ile będzie pisania, że o kiedyś to byli papabile z USA, ale teraz za Trumpa to już nie.

Owszem, może cię to nie obchodzić ale to nie był Kraśko ani Lis czy inny pajac tylko duchowny katolicki.

• Kard. Burke o papieżu:

Proszę dołącz do mnie i dziękuj naszemu Panu za wybór papieża Leona XIV, następcy świętego Piotra, na pasterza Kościoła na całym świecie. Sanktuarium Matki Bożej z Guadalupe w La Crosse ma szczególnie silną więź z rzymskim papieżem, zwłaszcza poprzez jej przynależność do bazyliki papieskiej św. Marii Większej. Wzywam wszystkich pielgrzymów i przyjaciół Sanktuarium do żarliwie modlitwy za papieża Leona XIV, aby Nasz Pan, za wstawiennictwem Matki Bożej z Guadalupe, apostoła Świętego Piotra i papieża Świętego Leona Wielkiego, dał mu obfitą mądrość, siłę i odwagę, aby zrobił wszystko, o co nasz Pan prosi Go w tych burzliwych czasach. Niech Bóg błogosławi papieża Leona i obdarzy go wieloma latami. Powitaj tato!

tłumoczenie MacOS Sekwoja.

• .

,

• Przy okazji guglania zdjęć przeczytałem artykuł NYP, który był tymi zdjęciami ilustrowany.

Na początku 2025 r. jednym z ostatnich działań Franciszka przed jego kwietniową śmiercią było nadanie Prevostowi najwyższej rangi wśród kardynałów – co po cichu uczyniło Amerykanina nieoficjalnym faworytem w wyścigu o następcę papieża.

Prevost zawsze był bliskim sojusznikiem Franciszka, a zmarły papież wspierał go we wdrażaniu wielu jego postępowych reform mających na celu unowocześnienie Kościoła katolickiego.

Jednym z bardziej kontrowersyjnych posunięć Prevosta u boku Franciszka było dodanie kobiet do grupy głosujących, którzy decydują o nominacjach biskupich — po raz pierwszy w historii Kościoła.

Popierał również poglądy Franciszka dotyczące walki ze zmianami klimatycznymi i uczynienia Kościoła bardziej inkluzywnym.

W tym czasie Prevost otwarcie wyrażał swoje poglądy i przez lata krytykował stanowisko prezydenta Trumpa w sprawie nielegalnej imigracji, publikując na X artykuły i tweety, w których przedstawiał politykę prezydenta jako zaprzeczenie nauk Kościoła i samego amerykańskiego snu.

Jednak w ostatnich latach nowy papież Prevost uznał dostosowanie katolicyzmu do ery nowożytnej za priorytet i powiedział w wywiadzie dla Vatican News po swojej wizycie w mieście w 2023 r., że jest to kwestia najwyższej wagi.

„Nie wolno ulegać pokusie życia w izolacji, w oddzieleniu w pałacu, zadowalając się pewnym poziomem społecznym lub pewnym poziomem w kościele” – powiedział. „Nie wolno nam chować się za ideą autorytetu, która dziś nie ma już sensu”.

Chrome tłumoczenie

• Poczekajmy, wyjdzie w praniu. Zatkajmy uszy i wytężmy oczy, patrzmy na czyny, nie słuchajmy słów. Słowa są orężem w dzisiejszej wojnie.

• OK, zajaram se i cierpliwie poczekam.

• Też mam w sobie sporo optymizmu w związku z wyborem leona xiv. A tutaj wywiad sprzed 12 lat z Provostem, dobrze się słucha.

• "Sieć obiegło niesamowite zdjęcie z 1982 roku. Widać na nim świętego Jana Pawła II i nowo wybranego papieża Leona XIV, który spotkał się
    z polskim papieżem, kiedy miał zaledwie 27 lat i dopiero co przyjął święcenia kapłańskie.

Robert Prevost 2 września 1978 wstąpił do zakonu św. Augustyna, profesję wieczystą złożył 29 sierpnia 1981, natomiast święcenia prezbiteriatu otrzymał 19 czerwca 1982 roku w Rzymie.

Udzielił mu ich arcybiskup Jean Jadot. To właśnie tuż po nich nowo wyświęcony ksiądz spotkał się z papieżem Janem Pawłem II.
    Zdjęcie upamiętniające to spotkanie zostało opublikowane w książce z 1986 oku z okazji 100-lecia istnienia parafii Najświętszej Maryi Panny Wniebowziętej.

Przyszły papież w Rzymie przebywał jednak krótko, ponieważ już w 1985 po obronieniu doktoratu w Rzymie, został wysłany na misję w Peru." Jerzy Chmielewski

• Uff, bałem się że wyjdzie ktoś dajmy na to z Gwatemali i ogłosi się, bo ja wiem, Montezuma I

• ...a buty papieskie, czerwone?

• @dyzio powiedział(a):
    Uff, bałem się że wyjdzie ktoś dajmy na to z Gwatemali i ogłosi się, bo ja wiem, Montezuma I

A ja tym bym był zachchchwytzony!

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.