Skip to content

Patriotyzm

124

Komentarz

• Czyli nie jesteś patriotą bezwarunkowym jak np. pani Mosbacher. Przypominam: centralnym ośrodkiem antytrumpowskim w Polsce jest TVN. Polski (wspierający Trumpa) rząd chciał TVNowi przykręcić śrubę ale p. Mosbacher walnęła mocną pałą po tym rządzie, bo co słowiańscy podludzie będą kontrolować Amerykanów, Zaslav wraży ale nasz. Potem przepraszała ale mleko już zostało rozlane.

O niemieckich bezwarunkowych patriotach napisano sporo. Ja jakoś mam więcej szacunku do warunkowych patriotów w rodzaju Tomasza Manna/

• Ten rząd uważam za niemiecki z wszelkimi konsekwencjami tego poglądu.

• loslos
    edytowano 13:36

To jest podejście kolegów z AV: wykluczamy wszystkich, którzy nie mieszczą się w wymyślonym ideale, na koniec zostaję ja, szwagier i pies Fafik.

Donald Tusk jest oczywiście Niemcem ale głosujący na PO są już Polakami. Polakami też są Czarzasty, Hujownia, Kosiniak a nawet Kamysz. Trzeba patriotyzm przepracować, bezwarunkowy patriotyzm prowadzi a manowce.

• @los powiedział(a):
    Proste pytanie: Jabłoński vs Piżmak, po której stronie jesteście?

Po żadnej, bo ani jeden ani drugi nie należy do mojego Narodu ani do Społeczeństwa. Mogę ocenić każde ich postępowanie osobno.

• @los powiedział(a):
    Polakami też są Czarzasty, Hujownia, Kosiniak a nawet Kamysz. Trzeba patriotyzm przepracować, bezwarunkowy patriotyzm prowadzi a manowce.

W ujęciu społecznym czy narodowym?

• Zadanie tego pytania jest już dzieleniem włosa na czworo. Patriota bezwarunkowy nie pyta, reaguje na impuls.

• Patriotyzm nie polega na akceptacji zaprzańców tylko dlatego, że przyszli na świat w Bydgoszczy, mówią po polsku i przynoszą hańbę płaszcząc się przed naszym odwiecznym wrogiem. Jeśli- w dodatku- sprowadza zagrożenie na naród prowokując jedynego sojusznika to nie będę się oburzać jeśli ktoś nazwie go imbecylem, bo ja też za takiego go uważam. RS to przypadek szczególny i to on sprowadza Polaków na manowce (tak jak Tusk).

• @los powiedział(a):
    Zadanie tego pytania jest już dzieleniem włosa na czworo. Patriota bezwarunkowy nie pyta, reaguje na impuls.

Polskość nie jest trybalistyczna, tak postępująca część społeczeństwa polskiego cieszy się urokami łagodnych zim w basenie morza Śródziemnego.

• Już dzielisz. Czyli nie jest to patriotyzm bezwarunkowy w amerykańskim czy niemieckim stylu.

• @Mania powiedział(a):
    Patriotyzm nie polega na akceptacji zaprzańców tylko dlatego, że przyszli na świat w Bydgoszczy, mówią po polsku i przynoszą hańbę płaszcząc się przed naszym odwiecznym wrogiem. Jeśli- w dodatku- sprowadza zagrożenie na naród prowokując jedynego sojusznika to nie będę się oburzać jeśli ktoś nazwie go imbecylem, bo ja też za takiego go uważam. RS to przypadek szczególny i to on sprowadza Polaków na manowce (tak jak Tusk).

Zgadza się Maniu. A o tym, kto jest zaprzańcem, a kto nim nie jest, będę decydował ja!

• Jakby tych zaprzańców było piętnastu, dałoby się ich wyrzucić. Jest ich niestety połowa.

• @Eden powiedział(a):

@Mania powiedział(a):
    Patriotyzm nie polega na akceptacji zaprzańców tylko dlatego, że przyszli na świat w Bydgoszczy, mówią po polsku i przynoszą hańbę płaszcząc się przed naszym odwiecznym wrogiem. Jeśli- w dodatku- sprowadza zagrożenie na naród prowokując jedynego sojusznika to nie będę się oburzać jeśli ktoś nazwie go imbecylem, bo ja też za takiego go uważam. RS to przypadek szczególny i to on sprowadza Polaków na manowce (tak jak Tusk).

Zgadza się Maniu. A o tym, kto jest zaprzańcem, a kto nim nie jest, będę decydował ja!

Nie. Sami o tym decydują.

• @los powiedział(a):
    To jest podejście kolegów z AV: wykluczamy wszystkich, którzy nie mieszczą się w wymyślonym ideale, na koniec zostaję ja, szwagier i pies Fafik.

Donald Tusk jest oczywiście Niemcem ale głosujący na PO są już Polakami. Polakami też są Czarzasty, Hujownia, Kosiniak a nawet Kamysz. Trzeba patriotyzm przepracować, bezwarunkowy patriotyzm prowadzi a manowce.

...trzeba zdefiniować Polaka, dyskusja bez definicji prowadzi na manowce

• @Filioquist powiedział(a):

@los powiedział(a):

W ujęciu społecznym czy w w ujęciu narodowym?

• @Filioquist powiedział(a):

@los powiedział(a):

To skoro nie mogę decydować o tym kto jest zaprzańcem, a kto nim nie jest, to może pozwolicie mi z łaski swojej na zdefiniowanie Polaka? No pozwolicie, czy nie?

• loslos
    edytowano 17:03

Polacy to wszyscy polscy stali mieszkańcy (po angielsku to jest domicile, może niech będzie zakorzeniony) z wyjątkiem przypadków naprawdę ekstremalnych w rodzaju Donalda Tuska, jest ich góra 0,1% czyli frakcja statystycznie nieistotna, a także mieszkacy innych krajów mocno identyfikujący się z Polską. Także ci, którzy wobec Polski są obojętni albo nawet wrodzy. Szczepana Twardocha wliczam do Polaków bez wahania.

• Stosujesz ujęcie społeczne. W mojej ocenie (stan obecny) pojęcie patriotyzmu nie dotyczy społeczeństwa.
    Zwracam tylko uwagę, że poziom zantagonizowania społeczeństw polskich jest bardzo wysoki.

• @los powiedział(a):

Nie no, fakt, że tam jedyni godni zaufania dwaj ludzie to Bosak i jeszcze ktoś, ale ja tak nie rozumuję. Rząd jest niemiecki gdyż zainstalowany przez niemców i z premierem niemcem. Reszta, nawet jak są Polakami, to są to tzw. kolaboranci. Ale nie, że zostaje tylko Fafik, jak na AV.

A jak jakiś obcy typ z obcego kraju krytykuje kolaboranta niemieckiego, to przecież nie będę brał kolaboranta w obronę. Bez przesady.

• Ja jednak będę się upierał, że Polacy w sensie świadomego swojej tożsamości narodu to tylko circa 40% populacji żyjącej pomiędzy rzekami Odrą a Bugiem. Ta większość circa 60% tej populacji to tylko polskojęzyczna ludożerka, która ma pamięć rybki akwariowej i 5 lat po utracie przez Polskę niepodległości nie będzie już pamiętać, że kiedykolwiek ją mieliśmy. A nawet jak niektórzy z nich będą jeszcze o tej niepodległości pamiętać, to będą ją mieli tam gdzie słońce nie dochodzi

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Stosujesz ujęcie społeczne. W mojej ocenie (stan obecny) pojęcie patriotyzmu nie dotyczy społeczeństwa.
    Zwracam tylko uwagę, że poziom zantagonizowania społeczeństw polskich jest bardzo wysoki.

Pojęcie patriotyzmu dotyczny narodu i państwa. Musi być naród, bo polski patriotyzm istniał, kiedy nie było państwa.

• @Eden powiedział(a):
    Ja jednak będę się upierał, że Polacy w sensie świadomego swojej tożsamości narodu to tylko circa 40% populacji żyjącej pomiędzy rzekami Odrą a Bugiem. Ta większość circa 60% tej populacji to tylko polskojęzyczna ludożerka, która ma pamięć rybki akwariowej i 5 lat po utracie przez Polskę niepodległości nie będzie już pamiętać, że kiedykolwiek ją mieliśmy. A nawet jak niektórzy z nich będą jeszcze o tej niepodległości pamiętać, to będą ją mieli tam gdzie słońce nie dochodzi

Miłość ma sens głównie wtedy, kiedy obdarzamy nią też tych, którzy na miłość w żadnym razie nie zasługują. A patriotyzm to miłość ojczyzny, czyż nie?

• @trep powiedział(a):

@los powiedział(a):

Nie no, fakt, że tam jedyni godni zaufania dwaj ludzie to Bosak i jeszcze ktoś, ale ja tak nie rozumuję. Rząd jest niemiecki gdyż zainstalowany przez niemców i z premierem niemcem. Reszta, nawet jak są Polakami, to są to tzw. kolaboranci. Ale nie, że zostaje tylko Fafik, jak na AV.

A jak jakiś obcy typ z obcego kraju krytykuje kolaboranta niemieckiego, to przecież nie będę brał kolaboranta w obronę. Bez przesady.

Rząd jest zainstalowany nie przez Niemców, tylko na życzenie (albo rozkaz) Niemców. A zainstalowała go właśnie ta circa 60% ludożerka bugodrzanska, tak a nie inaczej głosując 15 października 2023r.

• @los powiedział(a):

@Eden powiedział(a):
    Ja jednak będę się upierał, że Polacy w sensie świadomego swojej tożsamości narodu to tylko circa 40% populacji żyjącej pomiędzy rzekami Odrą a Bugiem. Ta większość circa 60% tej populacji to tylko polskojęzyczna ludożerka, która ma pamięć rybki akwariowej i 5 lat po utracie przez Polskę niepodległości nie będzie już pamiętać, że kiedykolwiek ją mieliśmy. A nawet jak niektórzy z nich będą jeszcze o tej niepodległości pamiętać, to będą ją mieli tam gdzie słońce nie dochodzi

Miłość ma sens głównie wtedy, kiedy obdarzamy nią też tych, którzy na miłość w żadnym razie nie zasługują. A patriotyzm to miłość ojczyzny, czyż nie?

"Naród wspaniały, ale ludzie kurwy"- J. Piłsudski

Ja jestem piłsudczyk i linii piłsudczykowskiej się trzymam także i w tym tomacie

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

@Filioquist powiedział(a):

@los powiedział(a):

W ujęciu społecznym czy w w ujęciu narodowym?

...chyba inaczej niż w narodowym nie ma sensu, jeśli Polacy to naród (choćby tylko teoretycznie lub postulatywnie)

Społecznie to mieszkaniec Polski a narodowości może być wszelakiej, nie musi być Polakiem

• @los powiedział(a):
    Polacy to wszyscy polscy stali mieszkańcy (po angielsku to jest domicile, może niech będzie zakorzeniony) z wyjątkiem przypadków naprawdę ekstremalnych w rodzaju Donalda Tuska, jest ich góra 0,1% czyli frakcja statystycznie nieistotna, a także mieszkacy innych krajów mocno identyfikujący się z Polską. Także ci, którzy wobec Polski są obojętni albo nawet wrodzy. Szczepana Twardocha wliczam do Polaków bez wahania.

...a sam pisarz śląski się wlicza dobrowolnie czy go Profesor wlicza gwałtem?

• Wliczam go gwałtem. Nie wystarczy zadeklarować wrogości, by zostać wyłączonym z Polaków. Jako osoba ślunski pisorz jest arcypolski.

• Przecież to volksdeutsch. Jawna już (a nie ukryta) opcja niemiecka na terytorium Bugodrza

• Dokonujesz gwałtu na Polskości losie! albo na osobach na siłę do owego Narodu wcielanych. Naród Polski nie jest ani biologiczny, ani terytorialny, co oznacza, że nie może być patriotyzmem odruchowym, bo nie ma odruchu, z którego można by go wywodzić.
    Mamy sytuację z XIX wiecznej Małopolski, gdzie interior identyfikował się jako 'tutejsi', a zamieszkujące ten teren elity Polskie skutecznie ich do Polskości zniechęcały (ktoś kiedyś opisywał tu takie studium przypadku).
    Państwo nie musi być emanacją Narodu, ba znane są państwa składające się z wielu narodów, ba znane są państwa opresyjne wobec narodu je zamieszkującego (stary myk komuchów, jak jesteś patriotą, to musisz kochać Ojczyznę w znaczeniu Państwo, a że Państwo to my, więc musisz nas kochać).
    A że w takiej perspektywie Polacy, w dystynkcji narodowej, stanowią mniejszość? no tak było chyba prawie zawsze.

• Jak zaczniesz bawić się w wykluczanie, "bo ten źle się wypowiedział a tamten co innego", to kończysz z dwoma kolegami i psem Fafikiem. A dla trzech panów i psa nie robi się narodu, obojętne w łódce czy gdzie indziej.

• Dochodzi jeszcze jedna kwestia. Czy powinienem a także czy wolno mi w sporze między "swoim" a "obcym" ustawiać się koniecznie po stronie "swojego"?

Podobne pytanie jest zadane w Łk 10,36.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.