Skip to content

Patriotyzm

1235»

Komentarz

• Ja się nie bawię w wykluczanie, ja tylko stosuje przyjęte kryterium, że społeczeństwo i naród to inne atrybuty, które co innego opisują. Wedle tego kryterium osobniki takie jak Niesiołowski, Sikorski, Giertych czy inny Miś powinni zostać zaliczeni do Polaków, natomiast znaczna część mieszkańców Warszawy jest narodowo indyferentna, za to społecznie jest bardzo zaangażowana w nienawidzeniu 'innych'.

• edytowano 20:29

Lewactwo bardzo alergicznie reaguje na same słowa: "naród", "narodowy", "narodowo". Zdecydowanie woli pojęcia: "społeczeństwo", "obywatele" (stąd i Platforma Obywatelska, a wcześniej Milicja Obywatelska)

• loslos
    edytowano 22:31

@ms.wygnaniec powiedział(a):
    Ja się nie bawię w wykluczanie, ja tylko stosuje przyjęte kryterium, że społeczeństwo i naród to inne atrybuty, które co innego opisują. Wedle tego kryterium osobniki takie jak Niesiołowski, Sikorski, Giertych czy inny Miś powinni zostać zaliczeni do Polaków, natomiast znaczna część mieszkańców Warszawy jest narodowo indyferentna, za to społecznie jest bardzo zaangażowana w nienawidzeniu 'innych'.

A co poradzisz na to, że tą cechą właśnie wyróżnia się naród polski? No dobrze, żywioł polski, ale to nie zmienia tak wiele. Polacy przede wszystkim na tym polegają, że nie są Niemcami, Francuzami, Anglikami ani żadną inną nacją, nawet jeśli nie bardzo chcą czy potrafią być Polakami. Dlatego Szczepan Twardoch mimo wszystkich swoich prychnięć (a właściwie to dzięki nim) jest modelowym Polakiem. Że co, że należy do narodu śląskiego? Paradne.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.