Skip to content

Aktualności, newsy, krótkie wiadomości tekstowe

1…804805806807808810»

Komentarz

• @trep powiedział(a):

@Mordechlaj_Mashke powiedział(a):
    WTF?
    Co to znaczy "lody za pasek"?

Była sobie pani sprzedająca lody. Ale dzieciom, które miały dobre wyniki w nauce dawała je za darmo, w nagrodę. Wtedy pani Rzeźnik Praw Dziecka specjalnie pojechała osobiście do tej pani, na Śląsk, do Pszczyny, żeby jej tego zakazać, gdyż było to dyskryminujące dla leniów i debili.

A to co innego - straszne przestępstwo!

Bo myślałem, że "lody za pasek" znaczy wpiedrol paskiem a potem przekupienie gówniarza lodami żeby trzymał gębę na kłódkę.

👣

🐾
    🐾

• @Rzchanym powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Ja tam lubiłem Lipskiego. Ale może go nie dość znałem.

Radzę dowiedzieć się nieco więcej na jego temat. Był masonem, zajadłym wrogiem Kościoła, a przede wszystkim - co istotne w kontekście tematu tej dyskusji - autorem paszkwilu "Katolickie państwo narodu polskiego" imputujące polskim patriotom, katolikom i konserwatystom totalitarne tendencje. To było niby przeciw endecji, ale nie chodziło wcale o endecję, o czym świadczy chociażby sam tytuł, w którym słowo endecja się nie pojawia, tylko naród i Kościół. Niestety Kaczyński to "dzieło" czytał i co gorsza łyknął jego przekaz, o czym sam otwarcie przyznał w jednym wywiadów.
    Poza tym to Lipski także Jana Olszewskiego wciągnął do masonerii. Na szczęście Olszewski był już dorosłym, ukształtowanym człowiekiem i więc nie traktował tego serio, a tylko jako przykrywkę, ale potem to rozgrywano przeciw niemu. Nawiasem mówiąc, to w tej różnicy, a nie w personalnych ambicjach, jak to tłumaczono, należy szukać rozejścia się dróg Kaczyńskiego i Olszewskiego w 1992 roku, co ten pierwszy, choć niechętnie, przyznawał.
    Wracając do Lipskiego, warto powiedzieć jedną rzecz. W 1989 r. startował w częściowo wolnych wyborach do "Sejmu kontraktowego" z listy Komitetu Obywatelskiego. Generalnie Kościół miał być neutralny, ale w praktyce księża sympatyzowali z opozycjonistami i wspierali ich, z jednym wszakże wyjątkiem - właściwie Lipskiego, ze względu na jego nienawiść do Kościoła. W jego okręgu kandydata strony rządowej uznano za mniejsze zło (!). W rezultacie był skreślany tak często (wtedy było inne głosowanie - przez skreślanie kogoś, kogo się nie chce, nie przez stawianie krzyżyka przy tym, kogo się chce), że jako jeden z nielicznych kandydatów KO musiał stawać do farsowej "drugiej tury" z 18 czerwca 1989 r. przeznaczonej zasadniczo dla komunistów.
    Jak już, wspomniałem, toksyczni mentorzy mogą zrobić dużo złego. Od lat na forum analizujemy, jakie spustoszenia wyrządził działający w ten sposób Janusz Mikke pseudonim "Korwin", a od paru lat także działający podobnie Grzegorz Braun. Do przykładów tego zjawiska można też dorzucić Henryka Krzeczkowskiego, który spowodował "skawiarnienie" pewnej grupy osób o konserwatywnych tendencjach, a w perspektywie zlewaczenie niemałej ich części.

Redachturowi Adrianowi Stankowskiemu z TVRepublika musiałby Kolega @Rzchanym to powiedzieć i przypomnieć młodość i wspólną próbę reaktywacji PPS w warunkach jeszcze państwa totalitarnego i inwigilacji przez SB. Wspólne zdjęcie się nawet zachowało na grobie niezłomnego socjalisty niepodległościowego z PPS-WRN zamęczonego przez komunistów w ciężkim stalinowskim więzieniu po wojnie

https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:PPS_JJL1.jpg

• 100% przyczyn rozejścia się dróg Kaczyńskiego i Olszewskiego to ego pana mecenasa. Pamiętam to własną pamięcią, byłem nawet dosyć blisko, więc nikt mi żadnego kitu nie wciśnie.

• @Rzchanym powiedział(a):
    ... Lipskiego, ze względu na jego nienawiść do Kościoła...

Synowa - wierząca, praktykująca - po prostu katoliczka - najpierw nawróciła syna Jana*, następnie wychowywała w wierze syna. Przez wiele lat zmagała się z ciężką chorobą, ale zdołała jeszcze doczekać kościelnego ślubu syna. Zmarła dwa tygodnie później.
    Ot, taka ciekawostka.

*Protestował pod tablicą upamiętniającą ofiary zamachu pod Smoleńskiem, domagając się jej usunięcia. Kompletny, haniebny odlot. Niestety.

• @los powiedział(a):
    100% przyczyn rozejścia się dróg Kaczyńskiego i Olszewskiego to ego pana mecenasa. Pamiętam to własną pamięcią, byłem nawet dosyć blisko, więc nikt mi żadnego kitu nie wciśnie.

Nawet sam Kaczyński, który przyznał, że chodziło o coś więcej?

• Nie wiem, co przyznał Kaczyński, piszę tylko o tym, co widziałem własnymi oczami i co pamiętam własną pamięcią. To są moi ulubieni świadkowie, innym nie bardzo ufam.

• edytowano 22:27

@los powiedział(a):
    Nie wiem, co przyznał Kaczyński, piszę tylko o tym, co widziałem własnymi oczami i co pamiętam własną pamięcią. To są moi ulubieni świadkowie, innym nie bardzo ufam.

Powiedział, że miał inną koncepcję, uważał, że zamiast "soft-UD", jaką chciał budować Kaczyński, chciał tworzyć partię bardziej prawicową i bardziej "ludową", a nawet przyznał, że w sumie to nawet miał rację, choć zaraz po tym dodał, że wtedy to było nie do zrobienia. Przyznał też, że chciał wpuścić UD do rządu, na co nie zgadzał się Olszewski. Ogólnie zarzucał mu, że był "nieelastyczny" i pozbawiony pragmatyzmu, a do tego miał idealistyczną, nierealistyczną zdaniem Kaczyńskiego wizję społeczeństwa. Mogę nawet wyszukać, gdzie to mówił. Na pewno wywiadzie-rzece "O dwóch takich... alfabet braci Kaczyńskich" z 2006 r. i chyba też część z tego, co przytoczyłem w "Czasie na zmiany" z 1993 roku.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.