Radujmy się, gdyż jako rzecze bp Ryś: "żadna religia nie ma monopolu na prawdę"
Pod znakiem dialogu i wzajemnej pomocy upłynęło niedzielne spotkanie arcybiskupa metropolity łódzkiego Grzegorza Rysia z Abrahamem Skórką, argentyńskim rabinem z polskimi korzeniami.
Via
Duchowni zgodnie podkreślali, że żadna religia nie ma monopolu na prawdę. Jeszcze raz wskazali dialog, jako czynnik niezwykle istotny dla relacji chrześcijańsko-żydowskich. – Dzięki dialogowi żyd może stać się lepszym żydem, a chrześcijanin lepszym chrześcijaninem. Musimy szukać wspólnych punktów, nikt z nas nie ma recepty na jedyną prawdę. Wyszliśmy z tej samej kultury, wzmacniajmy nasz dialog, budujmy nowe wzory i przedstawmy ludzkości prawdziwe przesłanie oczekiwania Boga wobec nas – apelował Argentyńczyk. Krakowianin zwrócił uwagę na fakt, że problemem nie jest podłoże teologiczne, a zrozumienie, czym jest dialog. – Nasze religie ten dialog prowadzą dopiero od 50 lat, po ponad 2000 lat, więc jest on dopiero młodziutkim drzewkiem – przyznał arcybiskup, podkreślając, że jest to dialog braterski, a nie międzyreligijny, jak w przypadku buddyzmu czy islamu. Stwierdził też, że do rozmowy nie da się nikogo zmusić. – To jest ten cud bycia świadkiem – powiedział Grzegorz Ryś.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.

Komentarz
Na Litwie autorytetem w dziedzinie prawdy był biskup, także wśród Żydów. Kiedy rabini zaplątali się w polemikę na temat Talmudu, zwykle zwracali się do biskupa miejsca i on spór rozstrzygał, jego decyzje nie były zwykle kwestionowane. Nie wiem czy podobny obyczaj miał miejsce w Koronie.
Że ma się dominującą rolę (udziały) na rynku religii?
Ale: chrześcijanie + żydzi (z małej litery!) =ok. 1/3 populacji
Nie stał może koło biskupa i rabina jeszcze jaki mufti?
http://www.e-kalejdoskop.pl/wiadomosci-a230/tylko-dialog-moze-zmienic-swiat-r6322
Nie ma nauki bez Koscioła!
(Oczywiście z korzeniami ST, ale starotestamentowi byli zamniętym plemieniem na siebie, w sensie pozywtywnym, jako "przechowalnia" Objawienia".)
Czy mógłbym prosić o linka do wypowiedzi Jego Ekscelencji zacytowanej w tytule?
Bo jak rozumiem, stwierdzenie:
„…jako rzecze bp Ryś: „Żadna religia nie ma monopolu na prawdę”
- że owo stwierdzenie jest dokładnym cytatem. Sugeruje to użycie cudzysłowu.
Natomiast w relacji z owego spotkania, na którą powołuje się tłiterowy demaskator: http://www.e-kalejdoskop.pl/wiadomosci-a230/tylko-dialog-moze-zmienic-swiat-r6322
znalazłem tylko wypowiedź AUTORA ARTYKUŁU:
„Duchowni zgodnie podkreślali, że żadna religia nie ma monopolu na prawdę.”
I tyle, chyba że źle szukałem. Chciałbym wiedzieć, czy bp Ryś rzeczywiście wypowiedział te słowa (istotnie osobliwe w ustach hierarchy Kościoła – o ile są prawdziwe), czy też jest to interpretacja własna autora sprawozdania, której następstwem jest interpretacja własna użytkownika twittera (oraz dalsze interpretacje własne w necie).
http://archidiecezja.lodz.pl/film/zrozumiec-braci-rabin-skorka-abp-rys-cz-1/
A trzy to bp Ryś, więc wszystko jasne. BTW zgadnijcie drodzy forumkowicze ile lat ma abp Jędraszewski i kto będzie jego następca (przynajmniej w chwili obecnej).
To nie jest wcale tak paradoksalne, zadaniem biskupa było też dbanie o pokój społeczny. Myśmy tak przywykli do policji, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, że dawniej bardziej wierzono policjantowi wewnętrznemu. Pomijając nieistotny fakt, że jest on tańszy. Skoro akceptowano istnienie Żydów, musiano też pilnować, by i wśród nich nie tworzyły się groźne sekty.
Spory talmudystów z karaitami też bywały gorące.
Powieść wydano w Warszawie w 1933 i później wielokrotnie wznawiano.
A, ło, tutej udokumentowano wójtowanie dziadziusia, a w nazwisku jest błąd, wypadła literka "w": http://e-grajewo.pl/wiadomosc,Tropami_historii__Wasosz,11562.html
Fajny koleś? To jest doktor Minakowski. Pan doktor ma żonę i dzieci ale po jakimś czasie zapragnął, żeby życie miało smaczek.
Teraz wygląda tak:
I tenże koleś na swoim pejsie poinformował, że:
a to treść samego listu (bezczelne są i zuchwałe, trzeba przyznać):
+1
Niemniej, wyżej ktoś miał wątpliwości, czy to faktycznie, poproszę o cycat itd.
Otóż (już o tym pisałem, ale jesteśmy coraz starsi, większoś z nas nie pamięta już większości wpisów) kard. Ryś (jeszcze jako abp.) zapraszał na lekorekcje dla księży księdza Tomasza Halika, który właśnie uczył, że Kościół nie ma monopolu na prawdę. Uczył też, że oprócz Prawdy istnieje na świecie Błąd i oba mają równe prawo do głoszenia, więc żeby tych błędów nie wytykać. Po roku zaprosił go ponownie, ale ponoć 3/4 proboszczów już nie skorzystało z zaproszenia.
Zdaje się, że coś o tym Haliku mówił Skrzypek na spotkaniu rocznicowym - nazwisko dotarło do ucha mego - lecz akurat zajęty byłem wymianą zdań lub uprzejmości i nie słyszałem kontekstu.
@Skrzypek - jeśli dobrze pamiętam, to może przybliżysz?
Przypominam trafną zapowiedź z 2018 roku.
Czytałem książkę Halika i w podobnym czasie książkę Rysia. Wrażenia? Ani jeden, ani drugi raczej nie zrobiłby poglądami furory na Forumku. Ale tylko czytając jednego z nich miało się wrażenie, że to debil.