@Bergen powiedział(a):
W Norwegii kochają chińskie auta, nie tylko Tesle... Znaczy się, już chyba zachodnia motoryzacja pozamiatana.
Skoro tak, to należy uważnie monitorować listy odrzuconych przez Wiedeńską Akademię Sztuk Pięknych, gdyz germańskiej motoryzacji pozostanie powrót do produkcji Schwerpanzerkampfwagenów.
Niemiecką gospodarkę aktualnie niszczą Chiny, co powoduje wzrost nastrojów....antyamerykańskich.
W AfD znaleziono nawet kitajskich szpionów i agentów wpływu. Po wschodniej stronie Odry też by się paru znalazło, np. wśród strategosów od piwotów na drabinie eskalacyjnej,
@Bergen powiedział(a):
W Norwegii kochają chińskie auta, nie tylko Tesle... Znaczy się, już chyba zachodnia motoryzacja pozamiatana.
Skoro tak, to należy uważnie monitorować listy odrzuconych przez Wiedeńską Akademię Sztuk Pięknych, gdyz germańskiej motoryzacji pozostanie powrót do produkcji Schwerpanzerkampfwagenów.
A wiecie, że taysze nienieccy zaproponowali, że zbudują najsilniejszą armię w Europie, do 2039 roku?
@Bergen powiedział(a):
A wiecie, że taysze nienieccy zaproponowali, że zbudują najsilniejszą armię w Europie, do 2039 roku?
@Bergen powiedział(a):
Cóż szkodzi obiecać?
A tak dla kolegi pytam, ta armia to zeroemisyjna będzie?
Ja wiedziałem, że elektromobilość to guano, Niemce chciwe przeokrutnie, ale to mnie zaskoczyło:
(...) Vanja Katić, inżynier oraz założyciel i szef EV-Clinic, o pierwszych PHEV-ach nie ma dobrego zdania, i opiera je na dziesiątkach wykonanych napraw. Jego warsztat naprawiał już wiele hybryd plug-in BMW serii G20 i F45 z podobnymi usterkami, a jako prawdopodobną przyczynę wskazuje wnikanie wilgoci do elektroniki, które uruchamia lawinę uszkodzeń w powiązanych ze sobą podzespołach. "Skrzynka bezpieczeństwa wysokiego napięcia i jednostka EME są w architekturze hybryd BMW połączone konstrukcyjnie i termicznie. Gdy jeden z elementów doświadcza przeciążenia albo wewnętrznego przebicia, uszkodzenie może przenieść się na EME" - tłumaczy Katić. Problem nie dotyczy przy tym jednej marki, bo na liście napraw EV-Clinic znajdują się również modele Mercedesa, Volkswagena, Kii, Hyundaia i Porsche.
BMW i Mercedes udzielają na akumulator trakcyjny gwarancji na sześć lat lub do 100 tys. km. BMW podaje cenę samego akumulatora na poziomie około 30 tys. zł dla modeli 225xe Active Tourer i 330e F30, do czego dochodzi robocizna. Warto też pamiętać o jednej rzeczy: po awarii w strukturze wysokiego napięcia, czy to baterii, sterowników, czy silnika elektrycznego, dalsza jazda na samym silniku spalinowym nie wchodzi w grę.
Źródło
Wiem, że takie numery już były robione 'wszędzie' (np Honda 'zintegrowała' gumową tuleję, w której jest osadzony trzpeiń z wahaczem i trzeba było kupować całość za 1250, zamiast 75 zł), ale to się liczyło w setkach złotych, a nie w dziesiątkach tysięcy!!!
Kolejny dowód, że kierowcy nie dorośli do zmiany i zrozumienia iż planeta płonie:
Większe akumulatory i dłuższy zasięg na prądzie nie wystarczyły. Według ICCT średnia rzeczywista emisja CO2 hybryd plug-in wyniosła niemal 5-krotność wartości homologacyjnej
(...) International Council on Clean Transportation, czyli ICCT, to niezależna organizacja badawcza non profit zajmująca się wpływem transportu na środowisko. Jej analizy są wykorzystywane między innymi przy tworzeniu przepisów dotyczących emisji pojazdów.
Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje i jest istotne!
W opublikowanym właśnie przekrojowym raporcie "The EV Transition Check 2026" organizacja wskazuje, że rzeczywista emisja CO2 hybryd plug-in była średnio 4,6 razy wyższa od wartości homologacyjnej.
(...) Wykorzystano dane o zużyciu paliwa i energii rejestrowane przez samochody i przekazywane przez producentów unijnym instytucjom.
Czyli te smartcary nas na potęgę szpiegują!
[pomiędzy rokiem 21 a 23] Rzeczywista emisja wzrosła więc o około 3 proc., podczas gdy oficjalna spadła o blisko 22 proc.
(...) Dokumenty obiecywały coraz więcej, a codzienna eksploatacja nie nadążała za tymi obietnicami.
No i kierowcy nie zrozumieli, że jak mają większą i cięższą baterię, to mają z niej bardziej korzystać!
A teraz 'truskawaka na torcie':
Znaczenie warunków użytkowania widać we wcześniejszym badaniu ICCT i Fraunhofer ISI z 2022 r. Udział jazdy elektrycznej wynosił w nim około 45-49 proc. dla samochodów prywatnych i zaledwie 11-15 proc. dla służbowych. (...) Łatwo wskazać sytuację, w której interes pracownika rozmija się z interesem firmy. Pracownik dostaje kartę paliwową, natomiast ładowanie w domu opłaca sam albo musi osobno rozliczać zużytą energię.
Źródło omówienia.
No więc teraz UE bierze się za zmianę limitów! Wnioskuję, że Chiny dalej nie umieją w silniki spalinowe, a zalegają im badziewne elektryki, z którymi nie ma co zrobić.
Komentarz
Tempomat - poznałem nowe słowo, hehe.
👣
🐾
🐾
W Onatio mówi sze na to "kruz kontrol", a przynajmniej tak moja ciocia mawiała.
Bomby typu Tusk są skuteczniejsze niż tradycyjne.
Niemiecką gospodarkę aktualnie niszczą Chiny, co powoduje wzrost nastrojów....antyamerykańskich.
W AfD znaleziono nawet kitajskich szpionów i agentów wpływu. Po wschodniej stronie Odry też by się paru znalazło, np. wśród strategosów od piwotów na drabinie eskalacyjnej,
Należy uważać na cienie przeszłości
Muskatnuss!!!
Cóż szkodzi obiecać?
A tak dla kolegi pytam, ta armia to zeroemisyjna będzie?
Czy jeśli idzie o zeroemisyjność to są przewidywane jakieś wyjątki dla krematoriów?
Ja wiedziałem, że elektromobilość to guano, Niemce chciwe przeokrutnie, ale to mnie zaskoczyło:
Źródło
Wiem, że takie numery już były robione 'wszędzie' (np Honda 'zintegrowała' gumową tuleję, w której jest osadzony trzpeiń z wahaczem i trzeba było kupować całość za 1250, zamiast 75 zł), ale to się liczyło w setkach złotych, a nie w dziesiątkach tysięcy!!!
Kolejny dowód, że kierowcy nie dorośli do zmiany i zrozumienia iż planeta płonie:
Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje i jest istotne!
Czyli te smartcary nas na potęgę szpiegują!
No i kierowcy nie zrozumieli, że jak mają większą i cięższą baterię, to mają z niej bardziej korzystać!
A teraz 'truskawaka na torcie':
Źródło omówienia.
No więc teraz UE bierze się za zmianę limitów! Wnioskuję, że Chiny dalej nie umieją w silniki spalinowe, a zalegają im badziewne elektryki, z którymi nie ma co zrobić.