Skip to content

Przyjdzie GLOBCIO i nas zje

1313233343537»

Komentarz

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Lubię informacje, które potwierdzają, że jestem mądry:

• Nowa analiza wykazała, że 98 proc. deklaracji klimatycznych największych firm mięsnych i mleczarskich stanowi greenwashing.
    • Badacze przeanalizowali 1233 deklaracje 33 największych firm, stwierdzając brak dowodów lub działań potwierdzających skuteczność tych obietnic.

(...) Zespół badaczy pod kierownictwem Jennifer Jacquet z University of Miami przeanalizował raporty środowiskowe i strony internetowe 33 największych firm mięsnych i mleczarskich świata z lat 2021-2024. Naukowcy sprawdzali, czy deklaracje dotyczące klimatu i środowiska są poparte konkretnymi działaniami, danymi lub planami wdrożenia.
    (...) Jedna z firm chwaliła się pilotażowym programem rolnictwa regeneracyjnego obejmującym zaledwie 24 gospodarstwa. Stanowiło to około 0,0019 proc. globalnej działalności przedsiębiorstwa.
    (...) Inna firma przedstawiała jako działanie proekologiczne zmniejszenie szerokości taśmy używanej do pakowania kiełbas o 3 milimetry. "Autorzy przekonująco pokazują, że wiele deklaracji branży to niewiele więcej niż dekoracja wystawowa" - komentuje Marco Springmann z University of Oxford.
    (...) Pete Smith z University of Aberdeen, współtwórca metodologii użytej w badaniu, przyznaje, że wyniki "nie są dla niego zaskoczeniem".

Źródło omówienia.
    Bardzo mnie się podoba, że owa 'Zielona Rewolucja' ma polegać na deklarowaniu i maszerowaniu ku świetlanemu horyzontowi, a całość ma służyć do eliminacji lokalnej konkurencji produkującej uczciwą żywność.
    Tak mnie się drugi stary dowcip przypomniał (pierwszy ukryłem w poprzednim zdaniu) jak to prostytutki maszerowały w pochodzie pierwszomajowym z transparentem 'Kroczem do socjalizmu'!

Zieloni Khmerzy w awangardzie międzynarodowego kapitalizmu korporacyjnego

• Oryginalni Czerwoni Khmerzy też byli Zieloni, wręcz awangardowo.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.