Skip to content

Jego Świątobliwość Ojciec Święty Leon XIV

1212223242527»

Komentarz

• @los powiedział(a):
    Jednak powinni

....jezuici, tak

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):
    Najprościej jak się da, należy spytać, czemu nie chodzą na msze "trydenckie" w łączności z Rzymem? Bo daleko? U mnie w małej diecezji, 5 miejsc z legalną mszą trydencką, jedna kaplica lefebrystów na totalnym zadupiu.
    Odpowiedz jest chyba oczywista - nie chodzi o mszę, ale totalną niezgodę na współczesny Kościół. A skoro oni się nie zgadzają na kościół, to czemu kościół ma się zgadzać na nich?

...kroi się proces, to się wszystko wyjaśni

• Z miłości. Ale czasem rózeczka najlepiej wyrazi miłość.

• ...kto obstawia, że Fernadez odrzuci wniosek bractwa a kto, że przemilczy?

• @Filioquist powiedział(a):

@Inż powiedział(a):

@Filioquist powiedział(a):

@celnik.mateusz powiedział(a):
    Powyższa dyskusja przypomniała mi ten list, który serdecznie polecam:
    https://christianitas.org/m/news/list-opata-fontgombault-dom-jean-roy-do-arcybiskupa-lefebvre-1976/

M.in. fragment:
    „Rozumie się samo przez się, że gdyby [papież] – co jest kwestią hipotezy – polecił nam coś wewnętrznie złego, nie zaistniałby ani prawdziwy rozkaz, ani zatem materia posłuszeństwa. Jednak może on nakazać nam rezygnację z jakiegoś dobrego dzieła, do którego wykonania nie jesteśmy zobowiązania z prawa Bożego, jak utworzenie lub potrzymanie jakiegoś seminarium, którego istnienie zależy oczywiście od Papieża. W taki sposób św. Ignacy był gotów przyjąć od Papieża rozwiązanie Towarzystwa Jezusowego.

....kolejna, po Ariuszu kol. Inżyniera, chybiona analogia

Kolega nie wyjaśnił, dlaczego moja analogia jest chybiona - poza przypowieścią o desce.

...przypowieścią tą wyraziłem szczere przekonanie, że Kolega nie potrzebuje wyjaśnień tego rodzaju, bowiem doskonale wie, dlaczego ta analogia jest chybiona, ale postanowił mnie nią zdzielić w łeb jako deską

Jednak nie wiem. Na serio. Proszę o wyjaśnienie.

• ano

Bracia, wracajcie!

• @Inż powiedział(a):

@Inż powiedział(a):

@celnik.mateusz powiedział(a):
    Powyższa dyskusja przypomniała mi ten list, który serdecznie polecam:
    https://christianitas.org/m/news/list-opata-fontgombault-dom-jean-roy-do-arcybiskupa-lefebvre-1976/

M.in. fragment:
    „Rozumie się samo przez się, że gdyby [papież] – co jest kwestią hipotezy – polecił nam coś wewnętrznie złego, nie zaistniałby ani prawdziwy rozkaz, ani zatem materia posłuszeństwa. Jednak może on nakazać nam rezygnację z jakiegoś dobrego dzieła, do którego wykonania nie jesteśmy zobowiązania z prawa Bożego, jak utworzenie lub potrzymanie jakiegoś seminarium, którego istnienie zależy oczywiście od Papieża. W taki sposób św. Ignacy był gotów przyjąć od Papieża rozwiązanie Towarzystwa Jezusowego.

....kolejna, po Ariuszu kol. Inżyniera, chybiona analogia

Kolega nie wyjaśnił, dlaczego moja analogia jest chybiona - poza przypowieścią o desce.

...przypowieścią tą wyraziłem szczere przekonanie, że Kolega nie potrzebuje wyjaśnień tego rodzaju, bowiem doskonale wie, dlaczego ta analogia jest chybiona, ale postanowił mnie nią zdzielić w łeb jako deską

Jednak nie wiem. Na serio. Proszę o wyjaśnienie.

...przed Ariuszem była nieograniczona swoboda wyznawania prawdziwej wiary, Sobór nie dekretował żadnej nowinki a stwierdzał to, w co Kościół zawsze wierzył i właśnie dlatego stwierdzał

Przed listem Quattuor abhinc annos możliwości sprawiania Mszy wg starego rytu były natomiast bardzo ograniczone, a możliwości formacji pojawiły się dopiero po motu proprio Ecclesia Dei.

Stosunek Kurii Rzymskiej do tej kwestii bardzo jednoznacznie wyraża ów list z 1984, który można przeczytać np. tutaj:
    https://vademecumliturgiczne.pl/2018/01/11/indult-kongregacji-ds-kultu-bozego-i-dyscypliny-sakramentow-quattuor-abhinc-annos/

Cytuję:

Cztery lata temu (Quattuor abhinc annos) z polecenia Papieża Jana Pawła II wezwano biskupów całego Kościoła, aby zdali sprawę:

• ze sposobu, w jaki kapłani i wierni ich diecezji, posłuszni postanowieniom II Soboru Watykańskiego, przyjęli Mszał promulgowany przez Papieża Pawła VI;
    • z trudności powstałych w trakcie wdrażania odnowy liturgicznej;
    • ze sprzeciwów, które dałoby się przezwyciężyć

Wynik tej konsultacji przesłano wszystkim biskupom (por. Notitiae, n. 185, grudzień 1981). Po rozważeniu ich odpowiedzi okazało się, że problem kapłanów i wiernych przywiązanych do tzw. „rytu trydenckiego” został niemal w całości rozwiązany.

• ...gdyby nie kardynał Lasander ks. Malesa byłby klasyfikowany przez Kurię Rzymską jako problem, o ile w ogóle by miał szansę zaistnieć, dlatego zasadne jest pytanie, czy podziękował ks. Bańce

• edytowano 06:29

...gdyby nie kardynał Lasander ks. Malesa byłby klasyfikowany przez Kurię Rzymską jako problem, o ile w ogóle by miał szansę zaistnieć, dlatego zasadne jest pytanie, czy podziękował ks. Bańce

Po "rozwiązaniu problemu" FSSPX nadejdzie pora na "przyjrzenie się z troską" rozmaitym środowiskom indultowymi, których głównym zadaniem było przecież zapobieganie uczęszczaniu wiernych do kaplic bractwa.

Ciekawe, ile z nich przetrwa ów pasterski miłosny uścisk hierarchii?

• @Filioquist powiedział(a):
    Wynik tej konsultacji przesłano wszystkim biskupom (por. Notitiae, n. 185, grudzień 1981). Po rozważeniu ich odpowiedzi okazało się, że problem kapłanów i wiernych przywiązanych do tzw. „rytu trydenckiego” został niemal w całości rozwiązany.

Zabrakło passusu, że ów problem został ostatecznie rozwiązany.
    Zapomniałem o tym gniocie.

• edytowano 07:21

...prawnokanonicznie strasznie słabo wygląda ten dekret

Oczywiście zawsze można powiedzieć pontifex legibus solutus ale jednak patere legem quam ipsi fecisti

...Ps. do powyższego - Bractwo uruchomiło procedurę odwoławczą, idę po czipsy

Póki co - kary przewidziane w dekrecie zostają zawieszone.

Bardzo ciekawy komentarz odnośnie odwołania się Bractwa i kwestii posłuszeństwa.

Bo prawdziwy test jedności z Kościołem zaczyna się nie wtedy, gdy Rzym przyznaje nam rację. Zaczyna się właśnie wtedy, gdy jej nie przyznaje.

https://www.gosc.pl/doc/9811454.Rekurs-lefebrystow-Rzym-ma-racje-gdy-zgadza-sie-z-Bractwem

Do podwątku związanego z Arianami odniosę się później.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.