Św. Josemaría mówi: Praca zawodowa jest także apostolstwem, okazją do oddania się innym ludziom, aby objawić im Chrystusa i zaprowadzić ich do Boga Ojca. Żyj po prostu swoim zwyczajnym życiem, pracuj tam, gdzie pracujesz, starając się wypełnić obowiązki związane ze swoim stanem, rozwijaj się, czyń postępy każdego dnia. Bądź lojalny, wyrozumiały dla innych i wymagający wobec samego siebie. Bądź umartwiony i radosny. Na tym ma polegać twoje apostolstwo. I, chociaż z powodu swojej nędzy nie będziesz wiedział, dlaczego tak się dzieje, ludzie, którzy cię otaczają, będą do ciebie przychodzić i szukać rozmowy z tobą, naturalnej, prostej rozmowy — po pracy, w rodzinnym kręgu, w autobusie, podczas spaceru, wszędzie . Będziecie rozmawiać o niepokoju, który tkwi w duszy wszystkich ludzi, chociaż czasami niektórzy nie chcą zdać sobie z tego sprawy. Zrozumieją go lepiej, kiedy zaczną prawdziwie szukać Boga.
Prośba Intencja A: O znalezienie pracy Niech Bóg, przez pośrednictwo naszej Pani, sprawi, bym znalazł dobrą pracę, w której będę mógł wzrastać zawodowo i dać z siebie co najlepsze. Niech sprawi także, abym ujrzał w swojej pracy szerokie pole do wykonywania misji apostolskiej, którą Bóg powierza wszystkim ochrzczonym, wykorzystując okazje, które mi daje, do pomocy kolegom, przyjaciołom i klientom w odkrywaniu cudów wiary chrześcijańskiej.
Intencja B: O dobre wykonywanie pracy Niech Bóg sprawi, abym ujrzał w swojej pracy szerokie pole do wykonywania misji apostolskiej, którą Bóg powierza wszystkim ochrzczonym, wykorzystując okazje, które mi daje, do pomocy kolegom, przyjaciołom i klientom w odkrywaniu cudów wiary chrześcijańskiej.
Modlitwa do św. Josemaríi: O Boże, który za przyczyną Najświętszej Maryi Panny udzieliłeś niezliczonych łask świętemu księdzu Josemaríi, obierając go za swoje najwierniejsze narzędzie do założenia Opus Dei, drogi do świętości przez pracę zawodową i wypełnianie codziennych obowiązków chrześcijanina, spraw łaskawie, żebym ja także potrafił każdą chwilę i sytuację w mym życiu wykorzystać jako sposobność do miłowania Ciebie i służenia Kościołowi, Papieżowi i wszystkim duszom z radością i prostotą serca, oświetlając drogi ziemskie światłem wiary i miłości. Przez wstawiennictwo świętego Josemaríi udziel mi łaski, o którą Cię proszę... (wymień swoją prośbę). Amen. Ojcze nasz, Zdrowaś Maryjo, Chwała Ojcu...
(Tekst oryginału opracowany przez O. Francisco Faus, São Paulo, Brazylia.) Imprimatur...
Edit - wiadomość z ostatniej chwili - Grzesiek wygrał konkurs na to stanowisko i będzie zatrudniony! Chwała Panu! I wielkie dzięki dla wszystkich modlących się.
Komentarz
+++
Za Grześka
+++
Dzień dziewiąty
Rozważanie
„Apostolstwo przez pracę”
Św. Josemaría mówi:
Praca zawodowa jest także apostolstwem, okazją do oddania się innym ludziom, aby objawić im Chrystusa i zaprowadzić ich do Boga Ojca.
Żyj po prostu swoim zwyczajnym życiem, pracuj tam, gdzie pracujesz, starając się wypełnić obowiązki związane ze swoim stanem, rozwijaj się, czyń postępy każdego dnia. Bądź lojalny, wyrozumiały dla innych i wymagający wobec samego siebie.
Bądź umartwiony i radosny. Na tym ma polegać twoje apostolstwo. I, chociaż z powodu swojej nędzy nie będziesz wiedział, dlaczego tak się dzieje, ludzie, którzy cię otaczają, będą do ciebie przychodzić i szukać rozmowy z tobą, naturalnej, prostej rozmowy — po pracy, w rodzinnym kręgu, w autobusie, podczas spaceru, wszędzie . Będziecie rozmawiać o niepokoju, który tkwi w duszy wszystkich ludzi, chociaż czasami niektórzy nie chcą zdać sobie z tego sprawy. Zrozumieją go lepiej, kiedy zaczną prawdziwie szukać Boga.
Prośba
Intencja A: O znalezienie pracy
Niech Bóg, przez pośrednictwo naszej Pani, sprawi, bym znalazł dobrą pracę, w której będę mógł wzrastać zawodowo i dać z siebie co najlepsze. Niech sprawi także, abym ujrzał w swojej pracy szerokie pole do wykonywania misji apostolskiej, którą Bóg powierza wszystkim ochrzczonym, wykorzystując okazje, które mi daje, do pomocy kolegom, przyjaciołom i klientom w odkrywaniu cudów wiary chrześcijańskiej.
Intencja B: O dobre wykonywanie pracy
Niech Bóg sprawi, abym ujrzał w swojej pracy szerokie pole do wykonywania misji apostolskiej, którą Bóg powierza wszystkim ochrzczonym, wykorzystując okazje, które mi daje, do pomocy kolegom, przyjaciołom i klientom w odkrywaniu cudów wiary chrześcijańskiej.
Modlitwa do św. Josemaríi:
O Boże, który za przyczyną Najświętszej Maryi Panny udzieliłeś niezliczonych łask świętemu księdzu Josemaríi, obierając go za swoje najwierniejsze narzędzie do założenia Opus Dei, drogi do świętości przez pracę zawodową i wypełnianie codziennych obowiązków chrześcijanina, spraw łaskawie, żebym ja także potrafił każdą chwilę i sytuację w mym życiu wykorzystać jako sposobność do miłowania Ciebie i służenia Kościołowi, Papieżowi i wszystkim duszom z radością i prostotą serca, oświetlając drogi ziemskie światłem wiary i miłości. Przez wstawiennictwo świętego Josemaríi udziel mi łaski, o którą Cię proszę... (wymień swoją prośbę).
Amen.
Ojcze nasz, Zdrowaś Maryjo, Chwała Ojcu...
(Tekst oryginału opracowany przez O. Francisco Faus, São Paulo, Brazylia.)
Imprimatur...
+++
Za Grześka
+++
+++
Za Grześka
+++
+++
Za Grześka
+++
+++
Za Grześka
+++
+++
Za Grześka
+++
+++
+++
Za Grześka
+++
W intencji Roberta
+++
W intencjach osób powyższych oraz w intencji dziękczynnej za otrzymane dotychczas liczne łaski i pomoc w sprawach pracy
Chwała Panu!
I wielkie dzięki dla wszystkich modlących się.
+++
+++