Skip to content

Jego Świątobliwość Ojciec Święty Leon XIV

14567810»

Komentarz

• ...zresztą się zastanawiam, czy tym "Papą" zbyt lekko nie szafuję, wyedytuję poprzedni wpis

One is what one does

• @Inż powiedział(a):
    Podobają mi się proste i konkretne wypowiedzi Leona.

Muszę ze wstydem przyznać, że w czasie pontyfikatu Jana Pawła Wielkiego nie byłem wierzący. Widziałem Świętego jako sojusznika w walce przeciw komunizmowi, ale w III RP moje serce dało się uwieść pewnej grupie FF. Nie byłem zbyt aktywny, więc i nie uczestniczyłem w procederze zbyt mocno. W ostatnich latach korzystałem z jego tekstów, głównie w temacie błogosławionego cierpienia.

Dałem się też przekonać (wcześniej) do tezy o jakimś konserwatyzmie B16. Już po nawróceniu przeczytałem wiele jego dzieł. Nie była to (dla mnie) łatwa lektura. Musiałem czytać w pełnym skupieniu a każde rozproszenie uwagi zmuszało mnie do czytania od nowa.

Papieża Franciszka starałem się "przeczekać".

Papież Leon bardzo pięknie i prosto opowiada o ważnych rzeczach. Czytam niemal wszystko, co mówi i publikuje. Mam identyczne wrażenie. Rozmawiałem też na ten temat z moim poprzednim proboszczem i on widzi to identycznie. Prostymi słowami Papa mówi jak jest.

• @Inż powiedział(a):
    Jaki to cios, że Papież zmarszczy brwi? Dla Moskwy Watykan jest słaby, bo nie ma dywizji.

Powyżej w tym samym wątku jest dowód, jak niepoważnie Moskva traktuje Watykan:

Kreml oświadczył, że nie uważa Watykanu za neutralne miejsce negocjacji, gdyż znajduje się on we Włoszech

• Strzela się tylko do tych, których się traktuje poważnie. Nawet jeśli z szyderstwa.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.